THẾ GIỚI ẨM THỰC

Thịt gà sốt xoài kiểu Malaysia

Malaysian Mango Chicken

Món thịt gà sẽ lạ miệng và thơm hơn hẳn nhờ cách biến tấu mới, rất đáng thử, nhất là cho những người nghiện vị xoài.

1. Nguyên liệu

- 400g thịt lườn gà hoặc đùi gà đã lọc xương
- 1/2 củ hành tây nhỏ
- 1/2 quả ớt chuông đỏ
- 1/2 quả ớt chuông xanh
- 1 quả xoài ương
- Gia vị ướp gà:
  • 1/2 thìa cafe đường
  • 1/2 thìa cafe muối
  • ít hạt tiêu
  • 1 thìa cafe bột ngô
- Phần sốt xoài:
  • 2-3 thìa canh ketchup
  • 2 thìa canh tương ớt
  • 1 thìa canh dầu hào
  • 1 thìa canh sốt Worcestershire
  • 1 thìa canh sốt A1 Steak
  • 1 thìa cafe mật ong
  • 2-3 thìa canh nước ép xoài (hoặc nước ép dứa hoặc nước lọc)
  • 1/2-1 thìa cafe giấm táo, giấm balsamic hoặc giấm đen
  • Đường và muối, vừa đủ

2. Cách làm

- Thịt gà rửa sạch, thái miếng vuông nhỏ vừa ăn. Ướp gà với phần gia vị ướp khoảng 10 phút.
- Các nguyên liệu phần sốt cho vào một bát sạch, khuấy đều.
- Ớt chuông rửa sạch, thái lát dài dày khoảng 0,5 cm, hành tây bóc vỏ thái mỏng.
- Đun nóng chảo với ít dầu ăn, cho hành tây vào đảo khoảng 1 phút thì đổ ớt chuông vào xào đến khi ớt mềm đổ ra bát để riêng.
- Dùng lại chảo đó, thêm 2 thìa canh dầu ăn vào đun nóng, đổ thịt gà đã ướp và xoài vào xào khoảng 1 phút cho đếu. Sau đó đậy nắp lại và đun lửa vừa (medium high) khoảng 2 phút cho đến khi gà chín và xoài mềm ra nước.
- Mở nắp và đổ bát sốt đã pha vào đảo đều. Khi sốt sôi lên, đậy nắp lại và hạ nhỏ lửa để rim gà cho đến khi gà chín mềm.
- Khi chảo thịt gà còn sền sệt nước thì đổ bát ớt xào ở trên vào, đảo khoảng 2 phút, nêm nếm lại cho vừa ăn, tắt bếp. Múc gà ra đĩa dùng với cơm nóng.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Theo Rasamalaysia)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 8 oz skinless and boneless chicken thigh (breast or leg), cut into bite-size pieces
- 2 tablespoons oil
- 1/2 small onion, quartered
- 1/2 small red bell pepper, cut into chunks
- 1/2 small green bell pepper, slivered into 1-inch lengths
- 1/2 medium ripe green mango, peeled, pitted and slivered
- Marinade:
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 dash of black pepper
  • 1 teaspoon cornstarch
- Sauce:
  • 2-3 tablespoons tomato puree, or tomato ketchup
  • 2 tablespoon chili sauce (Lingham or Maggi)
  • 1 tablespoon oyster sauce
  • 1 tablespoon Worcestershire sauce
  • 1 tablespoon A1 Steak sauce
  • 1 teaspoon honey
  • 2-3 tablespoons mango juice, pineapple juice, or water
  • 1/2-1 teaspoon apple cider vinegar, balsamic or black vinegar
  • sugar and salt to taste

2. Instructions

- Marinate chicken pieces with Marinade ingredients for 10 minutes.
- Mix the Sauce ingredients in a bowl. Adjust sugar and other Sauce ingredients to your liking. Set sauce mixture aside.
- Heat up a little oil in a wok, stir-fry onions, red and green bell peppers until fragrant and slightly charred. Dish up and set aside.
- Heat up 2 tablespoons of oil in a wok, toss in marinated chicken pieces, mango slivers and give it a quick swirl for 1 minute or until the chicken gets a bit sticky on the wok. Cover wok and simmer on medium-high heat for another 2 minutes to draw the mango juice out.
- Remove wok cover, add in the sauce mixture, stir well and bring it to a quick boil. Cover wok, turn heat to medium-low and let it simmer until the chicken is thoroughly cooked.
- Toss in items from step 3., stir well, salt and sugar to taste. Dish up and serve with steamed white rice.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.