Banana blossom salad with tofu skin
1. Nguyên liệu
- 1 bắp chuối
- 1 muỗng canh giấm trắng
- Dầu ăn, để chiên
- 250 g tinh bột khoai tây
- 1 tấm tàu hũ ky, cắt sợi nhỏ dài 2cm
- 1 nắm giá đỗ, nhặt bỏ rễ
- 1 muỗng canh hạt vừng, rang vàng
- 1 muỗng canh hành khô phi
- 1 mớ rau răm, thái nhỏ
- Phần gia vị trộn:
- 2 muỗng canh đường
- 2 muỗng canh nước tương
- 3 muỗng canh nước ấm
- 3 muỗng cafe nước ép dứa
- 1 quả ớt hiểm, thái lát mỏng
2. Cách làm
- Cho tất cả các nguyên liệu làm nước trộn gỏi vào bát và trộn đều. Để qua một bên.
- Lột bớt lớp vỏ già bên ngoài màu tím của hoa chuối, nên không màu.
- Thái mỏng hoa chuối, cho hoa chuối đã thái vào ngâm trong chậu nước có pha 1 thìa giấm để hoa chuối không bị thâm. Ngâm một lúc rồi rửa sạch, để ráo.
- Quả chuối non cho phủ một lớp bột khoai tây rồi thả vào chảo dầu đã sôi chiên vàng. Vớt ra giấy thấm dầu.
- Cho hoa chuối, giá đỗ, chuối non chiên, tàu hũ ky (bớt lại một ít để trang trí lên trên), hạt vừng, hành phi, rau răm và 3 muỗng canh nước trộn đã pha ở trên vào một bát lớn. Trộn thật đều.
(Nguồn sbs.com.au)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Ingredients
- 1 banana blossom
- 1 tbsp white vinegar
- vegetable oil, for deep frying
- 250 g potato starch
- 1 sheet tofu skin, sliced into 2 cm lengths
- 1 handful bean sprouts, roots plucked
- 1 tbsp toasted sesame seeds
- 1 tbsp fried Asian shallots
- 1 handful plucked Vietnamese mint
- 1 long chilli, julienned
- Dressing:
- 2 tbsp sugar
- 2 tbsp soy sauce
- 3 tbsp warm water
- 3 tsp pineapple juice
- 1 birdseye chilli, finely sliced
2. Instructions
- To make the dressing, combine all ingredients and mix well. Set aside.
- Peel the outer purple layer of the banana blossom until you reach the heart of the blossom, which should be opaque in colour.
- Reserve one purple leaf along with the small young, undeveloped baby bananas.
- Begin to slice the opaque banana blossom, transferring it into a bowl of water mixed with a tablespoon of vinegar, to stop the sliced blossom from discolouring. Soak and drain.
- Add the deep-frying oil into a wok or deep-fry pan and bring to 160°C.
- Dust each baby banana with potato starch and flash fry until crisp. Transfer to kitchen paper.
- Once completed, flash fry the tofu skin until crisp and transfer to kitchen paper.
- In a mixing bowl, add sliced banana blossom, bean sprout, fried baby banana, fried tofu skin (reserving a little to garnish), sesame seeds, fried shallots, Vietnamese mint and 3 tablespoons of the soy dressing. Toss well.
- Place the reserved purple leaf into a serving bowl with the pointy end sticking out. Transfer the salad onto the leaf. Garnish with more tofu skin and chilli.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét