THẾ GIỚI ẨM THỰC

Cơm

Cơm rang cua kiểu Thái

Thai Crab Fried Rice

Cơm rang cua là một món ăn cổ điển và rất được yêu thích ở Thái Lan, hấp dẫn bởi hương thơm tinh tế nhẹ nhàng từ các gia vị kết hợp hài hòa với hành mùi và chanh tươi. Thịt cua xé thực sự là tâm điểm của món ăn. Hãy thử một lần kết hợp rang cơm với thịt cua nhé!

1. Nguyên liệu

(cho 4 người)
- 2 cup cơm trắng
- 1 cup thịt cua, xé nhỏ (nửa hộp 16oz)
- 2 quả trứng, đánh tan
- 2 muỗng canh gừng băm nhỏ
- 2 tép tỏi băm nhỏ
- 3-4 muỗng canh dầu
- 2 cây hành lá, thái nhỏ
- 1/4 cup rau mùi thái nhỏ
- Gia vị:
  • 1/4 muỗng cafe tiêu trắng
  • 3 muỗng canh nước mắm
  • 1 muỗng canh nước tương
  • 1 muỗng canh rượu nấu ăn - rượu Thiệu Hưng (tùy chọn)
  • Muối, vừa đủ
- 3-4 muỗng canh dầu ăn
- Chanh cắt miếng
(1cup = 240ml)

2. Cách làm

- Chuẩn bị các nguyên liệu. Chỉ khi chuẩn bị xong mới tiến hành rang cơm.
- Đun nóng dầu ăn trong chảo trên lửa vừa. Cho gừng vào xào trong 30 giây, sau đó thêm tỏi vào xào thơm (trước khi chuyển vàng).
- Cho cơm vào, vặn lửa lớn. Rang cơm trong 3 phút hoặc lâu hơn cho đến khi tất cả các nguyên liệu được hòa quyện đều với nhau và cơm nóng lên (nếu bạn dùng cơm nguội).
- Thêm hạt tiêu, nước mắm, nước tương và rượu vào chảo cơm đang rang. Nêm thêm ít muối vừa ăn. Đảo cơm liên tục để các gi vị ngấm đều vào cơm.
Nếu bạn không dùng muối thì nên cho nhiều nước tương hơn, sao cho vừa ăn.
- Dùng muỗng (spatula) tán cho cơm tơi ra và dàn một lớp mỏng. Cho trứng vào rưới đều lên cơm, đảo thật nhanh tay và đều để trứng bám đều vào hạt cơm.
- Trước khi cho cua, dùng muôi gỗ gạt dàn cơm ra một lần nữa. Rồi cho cua vào đảo đều. Khi thịt cua đã nóng lên, thêm hành lá, rau mùi vào đảo đều một lát là được.
- Cho cơm ra bát và thưởng thức. Dùng kèm chanh và ớt chưng.


Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Crab Fried Rice is a classic and much beloved Thai dish, characterized by its delicate flavors. The lump crab is really the star of the show in this recipe

1. Ingredients

- 4 cups cooked white rice
- 1 cup cooked lump crab meat (half of a 16 oz. can)
- 2 eggs, beaten
- 2 tablespoons minced ginger
- 2 large cloves minced garlic
- 2 scallions, chopped
- ¼ cup cilantro, chopped
- ¼ teaspoon white pepper
- 3 tablespoons fish sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon Shaoxing wine, optional
- salt, to taste
- 3-4 tablespoons oil
- Lime wedges

2. Instructions

- First, prep all of your ingredients, including your aromatics--ginger, garlic, cilantro, and scallion. Prep the beaten eggs as well and set them aside. Only when you have all the ingredients prepared and ready to go should you start cooking.
- Heat the cooking oil in a wok over medium-high heat. Add the ginger first, stirring for 30 seconds. Then add the garlic. When the garlic is just cooked (before it starts to turn golden), add the cooked rice to the wok, and turn up the heat to high. Stir fry the rice for 3 minutes or so until it's thoroughly combined with the ginger/garlic mixture and/or warmed through if you're using leftover rice.
- Now for the flavorings: add the white pepper, fish sauce, soy sauce, and shaoxing wine to the rice. If it's not quite salty enough for you or if you know you won't be eating it with added hot sauce, now is the time to add salt to taste. Stir-fry to combine.
- Using your spatula, spread the rice out into an even layer along the surface of the wok. Pour the beaten egg evenly over the rice. Stir the rice until all of the egg is cooked and incorporated. The egg coats the rice and makes for a most excellent savory experience. Much better than broken up bits/huge chunks of scrambled egg throughout.
- Before adding the crab, use your spatula to once more spread the rice evenly in the wok. Add the crab to the rice and stir fry thoroughly. When the crab is warmed through, add the scallion and cilantro and stir-fry briefly until the herbs are just wilted.
- Serve and finish with a squeeze of lime and your favorite chili oil!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.