THẾ GIỚI ẨM THỰC

Đậu phụ

Đậu phụ hấp trứng muối, thịt băm

Salted Egg Steamed Beancurd
咸蛋蒸豆腐

Đổi vị cho cả nhà với món đậu phụ hấp kiểu mới vô cùng hấp dẫn này nhé!

1. Nguyên liệu

- 150 g thịt thăn, xay/băm nhỏ
- 2 lòng đỏ trứng muối, hấp chín, tán nhuyễn
- 1 hộp đậu phụ non (khoảng 250g)
- 1 quả trứng, khuấy nhẹ
- 2 muỗng canh dầu ăn
- 1 thìa cà phê tỏi băm
- 2 muỗng canh hành khô, thái lát mỏng, chiên vàng
- 1 muỗng canh hành lá, thái nhỏ
- Gia vị phần sốt trứng muối:
  • 1/4 muỗng cafe muối
  • 1/4 muỗng cafe dầu mè
  • 1 muỗng cafe bột bắp
  • 1/4 muỗng cafe bột tiêu trắng
  • 1/2 cup nước
- Gia vị phần thịt băm:
  • 1 muỗng canh dầu hào
  • 1 muỗng cafe nước tương nhạt
  • 1/4 muỗng cafe đường
  • 1/4 muỗng cafe hạt tiêu trắng

2. Cách làm

- Thịt băm nhỏ. Tỏi băm nhỏ. Hành khô thái mỏng. Hành lá thái nhỏ.
- Tách lấy lòng đỏ trứng muối và rửa sạch lòng trắng.
- Đem 2 lòng đỏ trứng muối đi hấp chín, khoảng 7 phút.
- Dùng dĩa nghiền mịn trứng muối khi còn đang nóng.
- Khuấy tan trứng với muối, dầu mè, bột bắp, hạt tiêu và muối.
Thêm lòng đỏ trứng muối vào hỗn hợp khuấy đều.
- Lấy đậu phụ non ra khỏi hộp, đặt lên đĩa sâu lòng (đĩa dùng để hấp).
- Rưới hỗn hợp trứng muối lên trên.
- Đặt đậu phụ vào trong nồi hấp, đậy nắp lại và hấp với lửa nhỏ khoảng 10 phút hoặc cho tới khi thấy trứng chín tới và hơi sánh lại là được.
- Trong lúc chờ hấp đậu phụ, cho hành khô vào chảo dầu chiên vàng giòn. Vớt hành ra đĩa có lót sẵn giấy thấm dầu.
- Vẫn dùng chảo vừa chiên hành, nhưng chỉ giữ lại 1 muỗng canh dầu ăn, cho tỏi băm vào phi vàng thơm rồi cho thịt băm vào xào chín.
Thêm tất cả các gia vị (dầu hào, nước tương, đường và hạt tiêu) vào đảo đều. Tắt bếp.
- Lúc này phần đậu phụ hấp trứng muối đã chín, lấy ra khỏi nồi, xúc thịt băm xào rắc lên trên rồi trang trí thêm chút hành lá thái nhỏ và hành phi vàng là hoàn thành.
- Dùng nóng với cơm.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Huangkitchen)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anytime you put together 'beancurd' and 'steaming', we can always pass it off as easy! To enhance its flavour, adding in salted egg yolk will certainly presents itself with brand new tasty experience without adding too much hassle. If you are looking to prepare something simple yet fancy, salted egg beancurd dish is what you are looking for!

1. Ingredients

(for 4 people)
- 150gram slean meat minced
- 2 Salted egg yolk ssteamed, mashed
- 1 box beancurd soft
- 1 egg lightly beaten
- 2 tbsp vegetable oil to deep fry sliced shallots
- 1 tsp garlic minced
- 1 tbsp spring onions chopped
- 1 tbsp shallots sliced thinly, deep fried
- Seasoning (Egg mixture):
  • 1/4 tsp salt
  • 1/4 tsp sesame oil
  • 1 tsp corn starch
  • 1/4 tsp white ground pepper
  • 1/2 cup water
- Seasoning (Mince meat):
  • 1 tbsp Oyster Sauce
  • 1 tsp light soy sauce
  • 1/4 tsp sugar
  • 1/4 tsp white ground pepper

2. Instructions

- Start mincing lean meat and garlic. Chop spring onions and slice thinly shallots, to deep-fry for garnishing.
- Wash and remove the charcoal from salted eggs. Then break shells and extract the egg yolks.
- Steam the egg yolks until it is cooked, for about 7 minutes.
- Mash the cooked yolks while it is hot, then set aside.
- Beat eggs with salt, sesame oil, pepper, cornstarch and water in a bowl.
- Add in mashed egg yolk and mix well.
- Remove beancurd from its packaging and place onto a plate for steaming.
- Then pour egg mixture over beancurd.
- Place in steamer, cover and steam on low heat for approximately 10 minutes or until the egg mixture has set.
- Meanwhile, deep fry sliced shallots in oil until crispy and golden brown. Then set aside to drain on a paper towel.
- Keep one tablespoon of oil and sauté garlic till fragrant. Add in minced meat and stir fry till cooked.
- Add oyster sauce, light soy sauce, sugar and ground pepper. Stir and mix well.
- Then pour the meat mixture over the steamed beancurd and garnish with chopped spring onions and fried shallots.
- Serve hot and with rice. ENJOY!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.