THẾ GIỚI ẨM THỰC

Cơm

Kimbap đậu phụ (2)

Tofu Kimbap
Korean Style Inari Roll
Yubu Kimbap - 유부 김밥

Yubu kimbap (유부 김밥) là loại cơm cuộn mang phong cách Hàn Quốc với phần nhân là đậu phụ xào và các loại rau khác. Nó thực sự thơm ngon và có kết cấu dẻo dai khác hẳn các kiểu kimbap phổ biến khác: kimbap cá ngừ, kimbap thịt bò hay kimbap phô mai....

1. Nguyên liệu

(cho 7 cuốn)
- Phần cơm:
  • 5.5 cup cơm (dùng cơm làm sushi hoặc cơm trắng hạt ngắn/vừa) - 3 cup gạo hạt trắng ngắn vừa nấu được 5.5 cup cơm.)
  • 1/4 muỗng cafe muối biển
  • 1 muỗng cafe dầu mè
  • 1 muỗng cafe giấm
- Phần đậu phụ:
  • 180 g đậu phụ chiên sẵn đóng túi, ( tiếng Hàn là yubu, tiếng Nhật là abura-age)
  • 2 muỗng canh nước tương
  • 1 muỗng canh đường
- Phần rau bina:
  • 240 g rau bina, rửa sạch
  • 1/4 muỗng cafe muối biển
  • 1 muỗng cafe dầu mè
- Các nguyên liệu khác:
  • 4 quả trứng lớn
  • 180 g cà rốt (2 củ vừa)
  • 14 lá mè (perilla leaves)
  • 7 sợi củ cải muối
  • 7 tấm rong biển
  • 1 muỗng canh dầu mè (để quét lên sau khi cuộn xong)
(1 cup = 240ml)

2. Cách làm

- Phần cơm:
Cho cơm nóng vào một bát lớn rồi cho các gia vị vào. Dùng thìa trộn nhẹ nhàng. Sau đó bọc kín cơm lại để cơm không bị khô khi cuộn kimbap.
- Phần đậu phụ:
  1. Bắc một nồi nước lớn lên bếp đun. Khi nước bắt đầu sôi, thì cho đậu phụ chiên vào nồi và dùng kẹp/đũa ấn cho đậu phụ chìm xuống trong nước vài lần cho đậu được mềm. Luộc đậu trong 1-2 phút.
  2. Vớt đậu ra, rửa sạch trong nước lạnh cho đến khi đậu nguội hẳn.
  3. Đeo bao tay nilon và bóp nước ra khỏi đậu. Sau đó thái nhỏ theo chiều ngang.
  4. Đun nóng chảo với ít dầu. Dầu nóng thì hạ lửa xuống mức vừa thấp (medium low), sau đó cho đậu phụ vào xào và nêm các gia vị cho vừa ăn. Đảo đều cho gia vị được ngấm đều.
  5. Tắt bếp và xúc đậu ra bát / đĩa, để riêng.
- Phần rau bina:
  1. Đun sôi một nồi nước với chút muối, sau đó cho rau bina vào chần trong 1 phút.
  2. Vớt rau ra và thả và thả ngay vào nước lạnh cho nguội. Bóp nhẹ cho nước trong rau chảy ra.
  3. Cho rau bina vào bát. Thêm dầu mè và dùng tay trộn nhẹ cho đều.
- Phần trứng:
Đập trứng ra bát, đánh tan. Cho trứng vào chảo tráng mỏng cho đến khi trứng chín vàng, không tráng quá lâu, khiến trứng có màu nâu và khô. Sau đó thái trứng thành những sợi dài, lớn cỡ ngón tay.
- Phần cà rốt:
Cà rốt gọt vỏ, thái sợi nhỏ đều nhau.
- Cuốn:
  1. Xếp tất cả các nguyên liệu đã chuẩn bị lên bàn.
  2. Đặt một tấm rong biển lên mành tre và trải một lớp cơm mỏng lên tấm rong biển. (Chỉ trải 80-90% tấm)
  3. Đặt các nguyên liệu đã chuẩn bị vào. (Theo thứ tự: lá mè, trứng, rau bina, đậu phụ, cà rốt, củ cải muối).
  4. Khi tất cả các nguyên liệu đã được xếp đủ, hãy nhấc mép dưới của tấm rong biển lên và phủ qua phần phân. Dùng các đầu ngón tay để nhét chặt lại. Và cuộn tròn cho đến hết. Khi cuộn phải thật chặt tay. (Chấm một ít nước hoặc một ít cơm vào phần mép cuối của rong biển để dính lại, nếu nó không dính).
  5. Dùng mành tre cuộn lại một lần nữa để kimbap được chắc chắn hơn.
  6. Lặp lại quá trình này cho đến khi hết nguyên liệu.
- Sau khi đã cuộn xong tất cả các cuốn kimbap, xoa một chút dầu mè lên bên ngoài cuộn.
- Dùng dao sắc cắt Kimbap thành từng miếng vừa ăn và xếp ra đĩa. Thưởng thức!

3. Lưu ý

- Lượng nguyên liệu trên vừa đủ cho 7 cuốn kimbap, do vậy hãy chia cho đều.
- Nếu bạn không tìm mua được các túi đậu phụ chiên như thế này của Hàn Quốc thì bạn có thể mua loại của Nhật.
Chúc các bạn thành công!
(Theo My Korean Kitchen)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yubu kimbap (유부 김밥) is Korean style inari roll filled with seasoned deep fried bean curd and other crunchy vegetables. It’s savory, delicious and has a nice chewing texture. 

1. Ingredients

(Servings: 7 rolls)
- For rice:
  • 5.5 cups steamed rice (use sushi rice or short / medium grain white rice) – 3 cups of medium white rice grain gave me 5 1/2 cups of steamed rice. (3 cups is based on rice cup measurement (1 cup = roughly 75% of 250ml) and 5 1/2 cup is based on the standard cup (1 cup = 250 ml) measurement.
  • 1/4 tsp fine sea salt
  • 1 tsp sesame oil
  • 1 tsp vinegar
- For yubu (deep fried tofu pouches):
  • 180 g deep fried tofu , yubu in Korean / abura-age in Japanese
  • 2 Tbsp soy sauce
  • 1 Tbsp sugar I used raw sugar
- For spinach:
  • 240 g spinach , rinsed (I used baby spinach)
  • 1/4 tsp fine sea salt
  • 1 tsp sesame oil
- The others ingredients:
  • 4 large eggs rinsed
  • 180 g carrots peeled,
  • 14 leaves perilla rinsed (You can also cut the stems beforehand if you don’t want to deal with them when you eat)
  • 7 strips radish pickles , I used white radish pickles instead of yellow ones to avoid artificial colouring
  • 7 sheets seaweed
  • 1 Tbsp sesame oil To paste once you finish up rolling

2. Instructions

- For rice:
Put the steamed rice into a big bowl then add the seasoning sauce as listed. Mix them lightly but thoroughly with a spatula. Cover with glad wrap on the bowl so that the rice doesn’t become dry before you start rolling Kimbap.
- For Yubu (deep fried tofu pouches):
In a large pot, boil some water. Once the water starts to boil, add the Yubu into the pot and push it down with tongs a couple of times so that it soaks water. Boil it for 1-2 mins.
Drain away the water; rinse the Yubu in cold running water for a while.
Squeeze the water out from the Yubu (I wore plastic gloves in case it was still too hot and also it is a bit oily). Then slice them thinly.
Heat the pan/wok with some oil on high heat. Once heated, reduce the heat to medium to low then add the Yubu and seasoning ingredients as listed. Stir them thoroughly so that the seasoning gets distributed evenly.
Turn the heat off and put the Yubu into a bowl/plate.
- For spinach:
Boil some water in a pot. Add the salt (1/4 tsp as listed) then parboil the spinach for 1 minute.
Drain the spinach and cool down with cold running water. Squeeze it lightly but enough to get rid of the water.
Put the spinach into a bowl. Add the sesame oil as listed then mix them lightly with your hands.
- For eggs:
Beat the eggs in a bowl. Cook it in a pan. Once both sides are cooked take it out then slice it into thumb size width strips.
- For carrots:
Slice the carrots into long thin stick shapes. (Julienned).
- For rolling:
Put all ingredients on the table.
Place one seaweed sheet on the bamboo mat and thinly spread the rice on the seaweed sheet. (Only cover the 80-90% of the sheet)
Start placing the prepared ingredients. (Order: perilla leaves, eggs, spinach, yubu, carrots, radish pickle)
Once all ingredients are set, lift the bottom end of the seaweed sheet to cover the ingredients. Once you cover them, then roll the seaweed to the top. (Paste some water or put some rice pieces at the edge of the seaweed sheet, if it doesn’t stick)
Roll with the bamboo mat once more to give a firm shape.
Repeat this process for the rest of ingredients.
- Once you finish rolling them, paste the sesame oil onto the rolls.
- Cut the Kimbap into bite size pieces and serve them on a plate. Enjoy!

3. Notes

- The ingredients for fillings (except for rice) were prepared for 10 rolls. So try to evenly distribute them among 7 rolls. It will give some “filling generous” Kimbap. That’s good!
- Deep fried tofu pouches look like this, in case you don’t know what they look like. (I couldn’t find the Korean one, so I bought Japanese one instead).

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.