Bulgogi Seaweed Rice Rolls
Bulgogi Kimbap - 불고기 김밥
Bulgogi Kimbap là một trong những loại kimbap phổ biến nhất của Hàn Quốc. Dễ làm, ngon và đẹp mắt. Nó là món ăn phù hợp cho các chuyến picnic, mang cơm hộp đi ăn trưa và cả cho các bữa tiệc. Đầy đủ hương vị thơm ngon và tốt cho sức khỏe.
Vậy Bulgogi Kimbap hay bulgogi Gimbap là gì?
Bulgogi Kimbap (불고기 김밥) là món cơm cuộn rong biển Hàn Quốc với phần nhân là Bulgogi (thịt bò nướng BBQ Hàn Quốc) và các loại rau khác. Phần nhân thường có: cà rốt, rau bina đã chần với gia vị, củ cải muối vàng Hàn Quốc, lá mè và củ ngưu bàng muối.
Bạn cũng có thể thêm trứng chiên nhưng vì đã có chất đạm từ thịt bò rồi cũng không cần thiết. Ngoài ra, bạn có thể thêm dưa chuột thay cho rau bina để tiết kiệm thời gian.
Bạn có thể sáng tạo ra nhiều loại nhân cho món cơm cuộn rong biển Hàn Quốc và Bulgogi Kimbap chắc chắn là một trong 3 lựa chọn hàng đầu. Nó tạo nên sự sang trọng hơn các loại Kimbap đơn giản khác vì có thịt bò bên trong.
Kimbap ở Hàn Quốc
Tại Hàn Quốc, Kimbap liên tục phát triển. Và khác biệt chủ yếu là phần nhân.
Một điều duy nhất về Kimbap là, không giống như sushi thường đi kèm với nước tương và sốt wasabi, không có loại nước sốt chấm nào cho Kimbap. Với rất nhiều loại nhân khác nhau đã được tẩm ướp gia vị đầy đủ ở bên trong thì không cần thêm nước tương để làm gì nữa. Nó đã đủ mặn, rất ngọt ngào và ngon miệng.
1. Nguyên liệu
(7 cuộn kimbap, cho 4 người ăn)
- 7 tấm rong biển đã sấy Hàn Quốc hoặc tấm rong biển cuốn sushi
- 5.5 cup cơm loại gạo ngắn, để nguội
- 1 muỗng canh hạt mè rang
- 14 lá mè Hàn Quốc (perilla leaves)
- 500g Bulgogi (thịt bò nướng Hàn Quốc)
- 7 thanh củ cải muối vàng Hàn Quốc (yellow radish pickle)
- 14 thanh củ ngưu bàng muối (seasoned burdock root)
- 1quả dưa chuột (270g), bỏ hạt và thái sợi
- 1 củ cà rốt vừa (220g), thái sợi
- 1 - 2 muỗng canh dầu mè
- Gia vị trộn cơm:
- 3 muỗng canh gạo
- 2 muỗng canh đường trắng
- 1 muỗng cafe muối biển
Nếu cơm nguội, bạn trộn cơm với các gia vị rồi cho vào lò vi sóng quay khoảng 30 giây cho đường tan. Hoặc bạn có thể dùng 3 muỗng canh gia vị sushi.
(1 muỗng canh = 15 ml, 1 cup = 250 ml)
2. Cách làm
- Trong một bát lớn, trộn cơm với các gia vị và hạt mè rang.
- Đặt một tấm rong biển lên mành tre và rải môt lớp cơm mỏng lên tấm rong biển. (Chỉ rải kín khoảng 90% tấm rong biển).
- Xếp các nguyên liệu đã chuẩn bị lên trên cơm và ở một phía cơm, theo thứ tự: lá mè, thịt bò, củ cải muối vàng, củ ngưu bàng, dưa leo và cà rốt.
- Khi tất cả các nguyên liệu đã được sắp xếp đầy đủ, kéo phần mép dưới của tấm mành tre lên và úp qua phần nhân. Sau đó cuộn tròn lại và thật chặt tay cho đến hết. (Phết một ít nước hoặc ít cơm ở mép rong biển để dính cuộn kimbap lại, nếu nó không dính). Dùng mành tre cuộn kimbap lại một lần nữa cho chắc chắn hơn. Lặp lại quá trình này với các nguyên liệu còn lại.
- Khi đã cuộn xong tất cả các cuốn kimbap, quét lên bên ngoài kimbap một lớp mỏng dầu mè để kimbap thơm và bóng đẹp hơn.
- Dùng dao sắc cắt kimbap thành miếng vừa ăn, dày 1/2 inch. Xếp ra đĩa và thưởng thức. Hoặc cho vào hộp mang đi.
3. Lưu ý
- Cơm nấu từ loại gạo hạt ngắn hoặc hạt vừa là phù hợp nhất với Kimbap Hàn Quốc. 3 cup gạo (= 75% cup 250ml) nấu được 5.5 cup cơm (= 1 cup 250ml).
- Cách nấu cơm từ gạo hạt ngắn Hàn Quốc. Xem tại đây.
- Củ cải muối vàng Hàn Quốc (Danmuji, 단무지) - Có sẵn hai loại củ cải vàng Hàn Quốc cho Kimbap. Một là củ cải muối vàng nguyên củ, và một loại đã thái sẵn - rất tiện.
- Củ ngưu bàng muối là một thành phần rất phổ biến được sử dụng trong Kimbap. Bạn có thể tìm thấy trong các cửa hàng tạp hóa Hàn Quốc.
- Nếu thích thưởng thức Kimbap theo phong cách burrito của Mexico. Rất đơn giản. Chỉ cần quấn một tấm giấy bạc quanh Kimbap và cắt đôi cuộn Kimbap ớ giữa. Vậy là có thể ăn ngay được rồi.
3. Video hướng dẫn
(Theo My Korean Kitchen)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bulgogi Kimbap is one of the most popular Korean seaweed rice rolls. It is easy to make, delicious to eat and beautiful to look at. It makes a perfect picnic food, lunchbox item and party food. Full of healthy and savoury flavour!
WHAT IS BULGOGI KIMBAP OR GIMBAP?
Bulgogi Kimbap (불고기 김밥) is Korean seaweed rice rolls that are filled with Bulgogi (Korean marinated BBQ beef) and other vegetable fillings. These fillings typically include; carrots, blanched seasoned spinach, yellow radish pickles, perilla leaves and seasoned burdock root.
You could also add egg omelettes, but since Bulgogi Kimbap is already jam packed with protein, I normally don’t add it. Also, I prefer adding cucumber instead of spinach to save some cooking time.
There are many creative ways you can make Korean rice rolls and Bulgogi Kimbap is definitely one of my top 3 picks. It gives a more luxurious taste than other types of Kimbap simply because it has beef in it.
KIMBAP IN KOREA
In Korea, Kimbap is continuously evolving. It’s mainly to do with the filings. I haven’t tried many new varieties yet but next time I visit Korea I will be fully focused on educating myself to these new varieties! (So looking forward to it already!)
One unique thing about Kimbap is that, unlike sushi rolls that are often accompanied with soy sauce and wasabi paste, there is no Kimbap sauce. With so many different fillings inside there’s no need for the additional dipping sauce. It’s full of salty, sweet and savoury surprise!
1. Ingredients
(7 rolls of kimbap, about 4 servings)
- 7 roasted Korean seaweed sheets or sushi seaweed sheets
- 5.5 cups steamed short grain rice, cooled down
- 1 Tbsp roasted sesame seeds
- 14 Korean perilla leaves, stems removed
- 500g Bulgogi (Korean marinated beef), cooked
- 7 Korean yellow radish pickle strips
- 14 seasoned burdock root strips
- 1 English or Lebanese cucumber (270g), seeds removed and julienned
- 1 medium carrot (220g), julienned
- 1 to 2 Tbsp sesame oil
- Rice seasoning:
- 3 Tbsp rice vinegar
- 2 Tbsp white sugar
- 1 tsp fine sea salt
Mix cooked rice with these seasoning in a small bowl and microwave it for about 30 seconds to dissolve the sugar. Alternatively you could use 3 tbsp of pre-made sushi seasoning sauce.
2. Instructions
- In a large bowl, mix the steamed rice with the rice seasoning and roasted sesame seeds.
- Place one seaweed sheet on a bamboo (sushi) mat and thinly spread the rice on the seaweed sheet. (I covered about 90% of the sheet)
- Place the prepared ingredients on top of the rice (in the lower centre of the rice) in the order of perilla leaves, Bulgogi, yellow radish pickles, seasoned burdock root, cucumber and carrots.
- Once all the ingredients are set, lift the bottom end of the sushi mat to cover the ingredients. Once you cover them, roll up the seaweed to the top. (Paste some water or put some rice pieces at the edge of the seaweed sheet, if it doesn’t stick). Roll the sushi roll with the bamboo mat once more to give a firm shape. Repeat this process with the remaining ingredients.
- Once you finish rolling them, paste the sesame oil onto the rolls to give extra nutty savoury flavour and shiny look.
- Cut the Kimbap into bite size pieces and serve them on a plate. Or you can enjoy them sushi burrito style. Refer to the note below.
3. Notes
- Rice – Short grain or medium grain rice is most suitable for Korean Kimbap. 3 cups of rice (based on the rice cup measurement: 1 cup = roughly 75% of 250ml ) results in 5 ½ cups of steamed rice (based on the standard measuring cup).
- For general guidance on cooking Korean steamed rice (short grain rice), check my “How to cook perfect Korean steamed rice” post.
- Korean yellow radish pickles (Danmuji, 단무지) – There are two types of Korean yellow radish pickles available for Kimbap. One is whole yellow radish pickles, and the other one is ready to use yellow radish pickle strips.
- Seasoned burdock root strips is a very common ingredient used in Kimbap. You can find ready to use seasoned burdock root strips in the fridge section at a Korean grocery store.
- You can also serve the Kimbap in a burrito style. Simply wrap around the Kimbap with a foil sheet and cut through a middle of the Kimbap roll.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét