THẾ GIỚI ẨM THỰC

Đậu phụ

Đậu phụ om rau nấm

Ultimate Braised Tofu

Đậu phụ om là món ăn 'authentic' của Trung Quốc mà bạn có thể dễ dàng làm ở nhà. Sử dụng đậu phụ mềm (silken tofu), tất cả dậu phải được chiên ngập dầu cho thật nhanh giòn và sau đó chuyển sang một chảo sâu (wok) nóng. Đó là chìa khóa để mang hương vị từ nhà hàng về nhà.
Đậu phụ om - đậu phụ mềm được chiên và sau đó đem om - là một món ăn thường được thưởng thức tại nhà hàng Trung Quốc, bởi vì hầu hết mọi người đều e ngại khi chế biến ở nhà. Món ăn không phải quá dễ dàng như một số món đậu phụ khác (ví dụ như đậu phụ xào thịt bò) bởi kỹ thuật chiên đậu phụ là vô cùng quan trọng.
Món đậu phụ om này có thể làm với đậu phụ mềm hoặc mềm vừa.
Đậu hũ non mềm là loại tinh tế nhất của tất cả các loại đậu phụ và dễ vỡ ra, vì vậy, thêm vào chảo chiên, tạo một lớp vỏ mỏng xung quanh bên ngoài giúp giữ được nguyên vẹn khi xào nhẹ nhàng. Chiên cho biết thêm hương vị nhà hàng Trung Quốc và cũng tạo nên vỏ giòn và mềm bên trong, tất cả đắm chìm trong nước sốt hương vị nâu.

1. Nguyên liệu

(cho 4 phần ăn)
- 1 hộp đậu phụ
- Dầu thực vật để chiên
- 240ml nước dùng gà, rau củ (hoặc nước lọc)
- 1 thìa canh dầu hào
- 1,5 thìa canh nước tương
- 1 thìa cafe nước tương đen
- 1/2 thìa cafe dầu mè
- 1/4 thìa cafe đường
- 1/4 thìa cafe muối
- 3 lát gừng thái mỏng
- 3 nhánh tỏi đập dập
- 4 nấm hương tươi hoặc nấm hương khô thì ngâm nở
- 1 củ cà rốt, thái lát mỏng
- 100g măng củ tươi thái lát mỏng (không bắt buộc)
- 1 thìa canh rượu gạo
- 100g đậu Hà Lan non
- 1 ít hành lá
- 1,5 thìa canh bột ngô hòa với 1,5 thìa canh nước

2. Cách làm

- Chuẩn bị và sơ chế đầy đủ nguyên liệu. Đậu phụ thái miếng vuông, cà rốt thái lát, măng củ thái lát, hành lá thái khúc vát chéo.
- Đun sôi dầu cho đậu phụ vào chiên vàng đều rồi vớt ra đĩa.


- Sau khi chiên đậu xong, đổ bớt dầu ra, cho nấm, măng và cà rốt vào chảo đảo đều.

- Xào 30 giây thì cho đậu Hà Lan cùng với phần nguyên liệu còn lại vào đun tiếp khoảng 1 phút.
- Sau đó cho đậu phụ vào, đảo nhẹ tay để đậu phụ thấm xốt. Nêm nếm lại cho vừa miệng thì tắt bếp.

- Trút đậu phụ xốt nấm ra đĩa, ăn nóng kèm cơm trắng rất đậm đà và ngon miệng.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The woks of life)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Braised Tofu is an authentic Chinese restaurant dish that you can easily make at home. Using silken tofu, all it takes is a quick deep fry and then a transfer into a hot wok. That’s the key to replicating that restaurant flavor at home.

1. Ingredients

(Serves: 4)
- 1 block of silken tofu
- 2 to 3 cups of canola or soybean oil for frying
- 1 cup chicken stock, vegetable stock, or soaking liquid from dried shiitake mushrooms
- 1 tablespoon oyster sauce (or vegetarian oyster sauce)
- 1½ tablespoons soy sauce
- 1 teaspoon dark soy sauce
- ½ teaspoon sesame oil
- ¼ teaspoon sugar
- ¼ teaspoon salt, or to taste
- 3 small slices ginger (1/8 inch thick, smashed with the broad side of a knife)
- 3 cloves garlic, finely minced
- 2 scallions, cut at an angle into 2 inch long pieces (white and green portions separated)
- 4 fresh shiitake mushrooms (or 4 dried shiitake mushrooms soaked for 1 hour)
- 1 medium carrot, thinly sliced at an angle
- ⅔ cup fresh winter bamboo shoots (or canned if fresh shoots are not available)
- 1 tablespoon Shaoxing wine
- ½ cup snap peas
- 1½ tablespoons cornstarch mixed with 1½ tablespoons water

2. Instructions

- Cut the tofu into 10 pieces, transfer to a plate, and let it sit at room temperature for 30 minutes. Carefully tilt the plate and pour off the liquid. This step allows you to remove some of the water content from the very wet silken tofu.
- In a tall pot, heat oil to 375 to 400 degrees F. Make sure that the oil is well below the rim of the pot, so the oil does not overflow. It also minimizes splattering. You can use a candy or oil thermometer to check the temperature.
- Use a metal spatula or slotted spoon to carefully scoop up one piece at a time and lower it quickly into the hot oil. I suggest frying 3 to 4 pieces at a time, keeping the heat at medium high, because the tofu will cool the oil quickly. You need to maintain that high oil temperature to quickly brown the outside and form a light crust.
- Deep fry your silken tofu until light golden brown (about 2 to 3 minutes per batch) and set aside on a dry plate. Oil temperature control is key, as you want to maintain the temperature between 375 and 400 degrees F.
- In a bowl, combine the stock, oyster sauce, soy sauces, sesame oil, sugar, and salt together in a bowl and set aside.
- Heat your wok over medium heat and add 2 tablespoons of the frying oil around the perimeter of the wok so it is lightly coated. Add the smashed ginger to the wok and stir it in the oil for about 15 seconds. Stir in the minced garlic, the white portion of the scallions, the mushrooms, carrots, and bamboo shoots, and turn the heat up to high. Stir-fry for 30 seconds and add the Shaoxing wine and the snap peas.
- Continue to stir-fry for another 30 seconds, and add the sauce mixture. Bring the mixture up to a boil. Once boiling, add the cornstarch and water mixture and stir for 15 seconds until the sauce starts to thicken. Add the fried silken tofu and the rest of the scallions.
- Carefully fold the mixture together until the tofu is well-coated. Use extra care, because the fried silken tofu is still very delicate! Let your braised tofu cook for another 15 to 20 seconds and add a little more cornstarch and water if you want a thicker sauce.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.