THẾ GIỚI ẨM THỰC

Chiên Rán

Đậu phụ chiên mè (2)

Marinated Sesame Tofu

Ướp đậu với gia vị cho ngấm vào đậu hũ, tạo cho đậu như một miếng bọt biển. Ngược lại, với tính chất xốp, hỗn hợp panko-mè tạo ra một hương vị tuyệt vời - tạo ra sự cân bằng trong kết cấu và hương vị.

1. Nguyên liệu

-500g đậu phụ thường
-1 quả trứng
-½ chén bột chiên xù panko
-¼ chén hạt mè trắng
-¼ chén hạt mè đen
-Dầu thực vật (để chiên)
*Gia vị ướp đậu:
-½ chén nước tương
-¼ chén giấm gạo
-¼ chén rượu mirin
-2 thìa dầu mè
*Nước chấm:
-4 muỗng canh nước cốt chanh
-2 muỗng canh nước mắm
-2 muỗng cà phê mirin
-2 muỗng canh hành lá, cắt nhỏ

2. Cách làm

- Dùng khăn giấy, ép mạnh cho đậu ra hết nước. Cắt đậu thành miếng nhỏ.
- Cho các gia vị ngâm đậu (nước tương, giấm gạo, rượu mirin và dầu mè) vào túi zip-top, lắc đều. Sau đó cho đậu vào lắc nhẹ và để ướp đậu trong ít nhất 30 phút cho đậu ngấm gia vị. Thỉnh thoảng lắc nhẹ túi.
Nếu thích đậu có vị cay, có thể thêm ít bột ớt ướp cùng.
- Sau khi đậu đã ngấm đủ, lấy đậu ra và dùng khăn giấy ép nhẹ, thấm khô.
- Trứng đập ra bát, đánh tan. Trộn bột chiên xù Panko và hạt mè trong một bát khác.
- Lần lượt nhúng đậu qua trứng, rồi lăn qua bột xù cho phủ đều.
- Bắc chảo lên bếp, cho dầu vào đun nóng. Dầu nóng thì thả đậu vào chiên ngập dầu cho vàng đều 2 mặt, chiên mỗi mặt khoảng 2-3 phút. Gắp đậu ra, để lên giấy thấm dầu.
- Làm nước chấm: Khuấy trộn đều tất cả các nguyên liệu trong một bát nhỏ.
- Nếu miếng đậu quá lớn, có thể cắt nhỏ vừa ăn.
 Bày đậu ra đĩa, rắc hành lá trang trí lên trên và chấm với nước chấm vừa pha.
*Lưu ý: Đậu phải thật khô nước trước khi ngâm trong hỗn hợp gia vị.
Ngoài ra còn có thể chấm với tương ớt/ nước tương. Ăn với cơm.
Chúc các bạn thành công!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


1. Ingredients
-20 ounces ultra firm tofu
-1 egg
-½ cup panko
-¼ cup white sesame seeds
-¼ cup black sesame seeds
-vegetable oil for cooking
*Marinade:
-½ cup soy sauce
-¼ cup rice vinegar
-¼ cup mirin
-2 teaspoon sesame oil
*Dipping Sauce:
-4 tablespoons fresh lime juice
-2 tablespoons fish sauce
-2 teaspoons mirin
-2 tablespoons scallions, sliced
2. Instructions
- Using a clean tea towel, firmly press the block of tofu to remove any excess moisture. Slice the tofu to ½ an inch in thickness, then slice to a manageable width (approximately 2-3 inches wide).
- To make the marinade, mix the soy sauce, rice vinegar, mirin, and sesame oil in a large zip-top bag. Add the tofu slices, close the bag, and gently move the tofu around to coat. Allow to marinate for at least 30 minutes, periodically turning the bag to coat all sides of the tofu.
- Remove the tofu from the marinade and remove the excess moisture by pressing each piece firmly between several paper towels.
- To set up your dipping station, beat one egg with 1 tablespoon of water in a bowl. In a separate bowl, add the panko and sesame seeds – stir well.
- Working with one slice at a time, dip the tofu in the egg mixture, being sure to coat the entire piece. Then transfer the tofu to the panko-sesame mixture, turning and pressing to coat. Transfer the sesame crusted slices to a large dish and momentarily set aside.
- Over medium-high heat, add enough oil to cover the bottom of a heavy-bottomed skillet. Once hot, add the tofu slices in batches. Cook for 2-3 minutes per side, or until golden-brown. Lift the tofu out of the skillet and allow them to cool on a plate lined with a few paper towels.
- As the tofu is cooling, make the dipping sauce by combining the lime juice, fish sauce, mirin, and scallions in a small bowl.
- Once cool enough to handle, slice each tofu piece into bite-sized pieces. Garnish with scallions and serve with the dipping sauce. Enjoy!
*Note: If you can find ‘Ultra Firm Tofu’ that will work best. However, if you can only find ‘Extra Firm Tofu’, you will have to remove the excess moisture. Start by placing a colander in the sink. Place the block of tofu in the colander and then place the plastic tray the tofu came in or a small plate on top of the tofu. Then place some form of canned goods on top. Allow the tofu to drain for at least an hour.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.