THẾ GIỚI ẨM THỰC

Đậu phụ

Đậu phụ xào ngũ vị Ấn Độ

Tofu Bhurji
Spicy Indian Scrambled Tofu

Từ "Bhurji" chắc chắn là không xa lạ với bất kỳ người Ấn Độ nào.  Đậu phụ xào đậu nành ướp gia vị Ấn Độ không chỉ tuyệt vời mà còn nhanh chóng để cùng nhau yên tĩnh và linh hoạt. Các món ăn tuyệt vời như một bữa tiệc với Roti, bánh sandwich, bánh paratha...

1. Nguyên liệu

-2 cup đậu phụ (loại thô cứng)
-1 củ hành tây, xắt nhỏ
-1 quả ớt, xắt nhỏ
-2 quả cà chua, thái nhỏ
-1 thìa cafe  sốt gừng tỏi (hỗn hợp gừng+tỏi+dầu oliu xay nhuyễn)
-2 quả ớt chuông xanh, xắt nhỏ
-1/4 thìa cafe bột nghệ
-1/2 thìa cafe bột Garam Masala
-3/4 thìa cafe  bột rau mùi tây (coriander)
-1 thìa cafe bột thì là Ai Cập
-1 thìa cafe bột ớt đỏ
-1 vài lá cà ri
-Muối
-Lá mùi tây

2. Cách làm

- Cho đậu vào giữa 2 chiếc để để ép nước ra khỏi đậu sau vài phút.
- Nghiền nát đậu.
 Sau đó cho các loại gia vị bột (muối, bột ớt, bột Garam Masala, bột mùi tây và bột thì là). Trộn đều và để sang một bên.
- Cho 1 ít dầu ăn vào chảo đun nóng. Cho bột nghệ, lá cà ri, hành tây và ớt xanh vào xào cho đến khi hành tây trở nên trong. Thêm sốt gừng tỏi.
- Thêm ớt vào xào trong một phút.
- Thêm cà chua và xào cho cà chua mềm.
- Khi cà chua đã mềm thì cho đậu phụ đã được ướp gia vị vào xào 4-5 phút. Nêm gia vị vừa ăn.  Rắc rau mùi tây và tắt bếp.
- Xúc đậu phụ ra đĩa.
- Ăn nóng với Roti, Bánh sandwich, bánh Paratha.


*Lưu ý:
- Nếu muốn bạn có thể thêm vài loại rau củ khác như cà rốt, đậu Hà Lan...
- Bhurji cuối cùng không nên quá khô. Chỉ cần hơi mềm ẩm.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Cook with Smile)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

The word ” Bhurji ” i am sure is not alien to any Indian. The scrambled tofu marinated in assorted Indian spices tastes not just awesome but also quick to put together and quiet versatile.Tastes great as a sidedish with Roti , sandwich , roll , paratha etc.

1. Ingredients

-2 cups Extra firm Tofu
-1 big onion, chopped
-1 medium capsicum chopped
-2 tomato chopped
-1 tsp Ginger Garlic paste
-2 Green Chillies chopped
-1/4 tsp Turmeric Haldi
-1/2 tsp Garam Masala powder
-3/4 tsp Coriander powder / Dhania powder
-1/2 tsp Cumin powder/Jeera powder
-1 tsp Red chilli powder
-1 strand Curry Leaves
-1/2 tsp Cumin Jeera
-Salt to taste
-Coriander leaves

2. Instructions

- Drain out water from tofu . For this , Place tofu block on a plate. keep another plate on it . Place a weight on the upper plate . You will see that extra water will come out from tofu after few minutes . Discard the water / use the water to knead chapathi .
- Grate / crumble tofu with hands . To the crumble , add all the spice powders ie salt, chilli powder, garam masala , coriander powder and cumin powder .Mix well and keep aside .
- Heat oil in a kadai/pan and add cumin . When it splutters add curry leaves ,finely chopped onions and green chillies and fry until the onions turn pink. Add ginger garlic paste.
- Add chopped capsicum, saute for a min.
- Add chopped tomatoes, little salt and fry till mushy .
- When tomatoes become mushy , add marinated scrambled tofu .Give a good mix and fry for 4-5 mins. Taste test . If required add some amchoor powder for tangyness. Finally garnish with Coriander leaves and switch off .
- Serve hot tofu Bhurji with Roti , stuff it to make paratha / roll / sandwich etc.
*Notes:
- If you want you can add few other veggies like carrot / peas etc .
- The final bhurji should not be too dry. Just moist and mushy.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.