THẾ GIỚI ẨM THỰC

Pad Thái gà

Chicken Pad Thai

1. Nguyên liệu

(cho 8 phần ăn)
- 225g mì phở
- 1 chiếc ức gà
- 1 muỗng cà phê bột ngô
- 2.5 muỗng canh nước tương
- 3 muỗng canh dầu ăn
- 4 tép tỏi, thái nhỏ
- ¼ chén nước dùng gà
- 3 cup giá đỗ
- ½ muỗng cà phê tiêu trắng
- 3 cây hành hoa, thái nhỏ
- ¼ chén rau mùi tây, thái nhỏ
- ⅓ chén hạt rau mùi khô
- ½ chén đậu phộng rang, giã nhỏ
- 1 quả chanh
* Sốt Pad Thai:
- 1 muỗng canh sốt me
- ¼ chén nước nóng
- 2 muỗng canh nước nóng
- 2 muỗng canh nước mắm
- 3 muỗng canh đường thốt nốt, hoặc đường nâu

2. Cách làm

- Gà thái thành những miếng vuông nhỏ cho vào bát. Bột bắp hòa tan với nước rồi trộn đều với thịt gà.
- Làm sốt Pad Thai: Hòa tan me trong nước nóng. Sau đó thêm các thành phần còn lại vào khuấy đều cho tan đường.
- Phở ngâm nước cho nở rồi đem trụng qua nước sôi cho chín mềm. Sau đó vớt ra xả sạch với nước lạnh. Để ráo.
- Đun nóng chảo với 2 muỗng canh dầu ăn trên lửa vừa. Cho tỏi vào phi thơm.  Rồi đổ gà vào xào khoảng 5 phút cho chín.
Cho mì vào đảo đều cùng với sốt Pad Thai đã pha. Đảo trong khoảng 2 phút cho ngấm gia vị.
- Cuối cùng cho giá đỗ và tiêu vào xào thêm 2 phút nữa.
- Trút phở xào ra đĩa . Rắc đậu phộng, hành mùi lên. Thưởng thức cùng với ít chanh.
Chúc các bạn thành công!
(Theo How to feed a loon)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 1 chicken breast
- 1 teaspoon of cornstarch
- 2½ tablespoons of soy sauce
- 8 oz. of rice noodles
- 3 tablespoons of stir-fry wok oil
- 4 cloves garlic, minced
- ¼ cup of chicken stock
- 3 cups of fresh bean sprouts
- ½ teaspoon of white pepper
- 3 green onions, sliced
- ¼ cup of cilantro, chopped
- ⅓ cup of dried coriander seeds
- ½ cup of roasted peanuts, chopped in a grinder, or food prosecutor, or a big ole' hatchet.
- 1 lime - halved, for garish.
*Pad Thai Sauce:
- 1 tablespoon of tamarind paste
- ¼ cup of hot water
- 2 tablespoons of hot water
- 2 tablespoons of fish sauce
- 3 tablespoons of palm sugar, or brown sugar

2. Instructions

- Slice the chicken into small pieces and put in a bowl.
- Dissolve the cornstarch in the soy sauce and pour over the chicken. Stir well. Set aside.
- To make the Pad Thai sauce, dissolve the tamarind paste in the hot water, then add all other sauce ingredients, stirring to combine and dissolve the sugar.
- Separately, soak the noodles in a pot of pre-boiled water until they are nice and soft.
- Drain the noodles, and then rinse with cold water.
- Heat your wok over medium-high heat.
- Add 2 tablespoon of oil plus the garlic. Stir fry until fragrant.
- Add the marinated chicken and chicken stock and stir-fry for about 5 minutes, or until chicken is cooked through.
- Add the rice noodles to the wok. plus the Pad Thai sauce.
- Using a couple of utensils, or a nice pair of tongs, quickly stir-fry the noodles using a tossing motion (like tossing a salad).
- Stir-fry 2 minutes.
- Mix in the bean sprouts and white pepper,
- Continue stir-frying for 2 minutes.
- Serve immediately with the chopped peanuts, sliced green onions, coriander, chopped cilantro. Mix these in, and leave some for garnish on top.
- Serve with sliced lime.
- Enjoy!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.