Chicken Fried Rice
Công thức cơm chiên gà cơ bản này chế biến chanh, không quá phức tạp và hơn nữa là có thể cho hộp mang đi. Tìm hiểu xem làm thế nào để có món cơm chiên gà ngon ở nhà nhé!
1. Nguyên liệu
(cho 4-6 phần ăn)
- Phần thịt gà:
- 1 ức gà lớn, cắt miếng vuông 1.2cm
- 1 muỗng cà phê nước tương
- 1 muỗng cà phê bột bắp
- ½ muỗng cà phê dầu mè
- 1 muỗng cà phê dầu ăn
- Các nguyên liệu khác:
- 5 cup cơm trắng
- 2 quả trứng, đập ra bát, đánh tan
- 1 củ hành tây vừa, thái hạt lựu
- 1 cup giá đỗ
- 1 cây hành lá, thái nhỏ
- 1 muỗng canh nước nóng
- ¼ muỗng cà phê đường
- 1 muỗng canh nước tương thường
- 1 muỗng cà phê nước tương đậm đặc (dark soy sauce)
- 1 muỗng cà phê muối (nhiều hơn nếu cần)
- Tiêu trắng xay, vừa đủ
- 1 muỗng canh rượu Thiệu Hưng
- 3 muỗng canh dầu ăn (hoặc dầu canola)
(1 cup = 240ml)
2. Cách làm
- Trộn thịt gà với các gia vị còn lại và ướp. Trong khi chờ gà được ướp đủ thì ta chuẩn bị các nguyên liệu khác.
- Cho nước nóng, đường, nước tương và tiêu trắng vào một bát nhỏ, khuấy đều. Đây là nước sốt sẽ nêm vào cơm khi chiên. Nên chuẩn bị trước khi chiên cơm thì khi rưới vào cơm sẽ thấm đều các gia vị hơn.
- Cơm chín, dùng dĩa hoặc tay để bóp hay tán cho cơm tơi, không bị vón cục (bạn có thể nhúng tay với nước lạnh nếu dính cơm).
Nếu bạn dùng cơm nguội đã để tủ lạnh thì cố gắng làm tơi cơm càng kỹ càng tốt.
- Đun nóng chảo trên lửa vừa và cho 1 muỗng canh dầu ăn vào. Cho trứng đã đánh tan vào chảo chiên, đồng thời dùng muỗng để xé nhỏ trứng. Trứng vừa chín tới, có thể dùng tay cầm lên là được.
- Đun nóng lại chảo cho đến khi chảo nóng bốc khói và cho 1 muỗng canh dầu ăn từ xung quanh thành chảo. Cho thịt gà đã ướp vào áp chảo, chỉ cho gà sắp 1 lượt trong chảo và không chồng lên nhau, chiên gà trong 20 giây.
Sau đó đảo đều thịt gà cho đến khi gà chín khoảng 80%. Trút gà ra đĩa để riêng.
- Đun nóng chảo trên lửa vừa cao (medium high heat), cho 1 muỗng canh dầu ăn và cho hành tây vào xào thơm, hành trở trong.
Cho cơm vào chảo, và sử dụng muỗng kim loại để dàn mỏng cơm và dằm tơi cơm.
Nếu cơm để tủ lạnh, tiếp tục đảo đều cho đến khi cơm ấm lên, mất khoảng 5 phút. Rưới 1 ít nước lên cơm thì cơm sẽ dễ tơi hơn. Nếu cơm vừa nấu thì thời gian chiên sẽ nhanh hơn. Chỉ cần đảm bảo rằng cơm không quá ướt - khi chiên cơm sẽ khó hơn.
- Khi cơm đã ấm (điều này rất quan trọng, vì nếu cơm chưa đủ nóng thì phần nước hỗn hợp gia vị sẽ khó ngấm hơn và màu sắc của cơm chiên sẽ không đồng đều), cho hỗn hợp nước sốt gia vị đã pha vào và đảo đều cơm cho đến khi cơm được ngấm đều gia vị.
Lúc này cơm đã nóng. Cho thịt gà và nước ướp gà có trong bát vào đảo đều với cơm khoảng 1 phút.
- Cho trứng, giá đỗ, và hành lá, và tiếp tục đảo đều trong 30 giây nữa. Sau đó dồn cơm vào giữa chảo để cho phía ngoài mép chảo nóng lên. Sau khoảng 20 giây, rưới rượu Thiệu Hưng xung quanh thành chảo và đảo đều cơm thêm 20 giây nữa.
Bước này tạo cảm giác thích thú khi bạn được xem chiên cơm từ bếp của nhà hàng Trung Quốc.
- Trút cơm ra bát/đĩa và dùng nóng.
- Thưởng thức kèm sa tế (dầu ớt) nếu thích cay.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This classic chicken fried rice recipe is quick to make, no fuss and definitely better than takeout. Learn how to prepare yummy chicken fried rice at home.
1. Ingredients
(Serves: 4-6 servings)
- For the chicken and marinade:
- One large chicken breast, diced into ½-inch cubes
- 1 teaspoon soy sauce
- 1 teaspoon cornstarch
- ½ teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon oil
- For the rest of ingredients:
- 5 cups cooked rice
- 2 eggs, beaten
- 1 medium onion, diced
- 1 cup fresh mung bean sprouts
- 1 scallion, chopped
- 1 tablespoon hot water
- ¼ teaspoon sugar
- 1 tablespoon regular or light soy sauce or to taste
- 1 teaspoon dark soy sauce
- 1 teaspoon salt or to taste
- white pepper, to taste
- 1 tablespoon shaoxing wine
- 3 tablespoons canola oil, divided
2. Instructions
- Combine the chicken and marinade ingredients and set aside while you prepare the rest of the ingredients.
- Next, combine the hot water, sugar, soy sauces and white pepper in a small bowl. This is the sauce that you’ll be adding to the rice, and it’s much easier to have it combined and ready to go before you start cooking. If you have questions about light and dark soy sauce, be sure to check out our Chinese sauces, vinegar, and oils ingredient page.
- Take your cooked rice and fluff it with a fork or with your hands (you can rinse your hands in cold water if the rice starts sticking to them). If you are using cold leftover rice, try to break up the clumps as best as possible.
- Heat the wok over medium high heat and add 1 tablespoon of oil. Add the eggs and scramble them until just done. You can even start scooping them up when they look like they are almost done and set aside. They will continue to cook in the bowl and you will cook them again in the rice. I'm only harping on this because you don’t want dried egg bits in your chicken fried rice!
- Heat the wok until just smoking and spread another tablespoon oil around your wok. Sear the marinated chicken in one layer for 20 seconds. Stir-fry the chicken until about 80% done. Remove the chicken to your marinade bowl and set aside.
- With the wok over medium high heat, add another tablespoon of oil and sauté the onions until translucent. Add the rice, and use your metal spatula to flatten out and break up any large clumps. If the rice is cold from the refrigerator, continue stir-frying until the rice is warmed up, which will take about 5 minutes. Sprinkling just a little water on large clumps of rice will help break them up more easily. If the rice was made fresh, cooking time will be faster. Just make sure that the rice isn't too wet-which will make frying it difficult.
- Once the rice is warmed (very important or the sauce will not mix as well and the color of the rice will not be as uniform), add the sauce mixture and mix with a scooping motion until the rice is evenly coated with sauce. You will have to break up any remaining clumps of rice with the spatula as best as possible, but no need to be obsessive. The rice should be hot by this time. Now add the chicken and any juices from the bowl you set aside earlier and stir fry for another minute.
- Add the eggs, bean sprouts, and scallions, and continue stir-frying the rice for another 30 seconds. Then gather all of the rice into the middle of the wok to let the sides of the wok heat up. After about 20 seconds, spread the Shaoxing wine around the perimeter of the wok and stir-fry for another 20 seconds. This step gives you a little of that extra "wok hay" that you taste when you get fried rice from a good Chinese restaurant.
- Serve with some homemade red chili oil.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét