Ginger Garlic Shrimp Fried Rice
Cơm chiên tôm gừng tỏi là một món ăn đơn giản mà lại vô cùng thơm ngon. Món cơm chiên này rất thích hợp cho những ai thích hương vị cay nồng của gừng tỏi.
Mẹo nhỏ cho món cơm chiên kiểu này là Gừng và tỏi sẽ được phi thơm trên lửa nhỏ, sau đó cho cơm vào đảo đều. Đặc biệt là cơm phải được chiên trong chảo đáy rộng như chảo wok và chỉ chiên với một lượng cơm đủ để được một lớp mỏng, cơm sẽ nóng và giòn săn lại nhờ sức nóng của chảo.
Việc cho trứng trực tiếp lên cơm chứ không phải chiên trứng trước chính là bí mật trong món cơm chiên kiểu Quảng Đông - cơm chiên có trứng được bao phủ và bám đều lên các hạt cơm.
Một số người có thể không thích cho tôm, tuy nhiên cơm chiên gừng lại vô cùng hợp với tôm.
1. Nguyên liệu
(cho 4 phần ăn)
- 5 cup cơm trắng, để nguội
- 4 quả trứng, đánh tan trong một bát
- 280g tôm, bóc vỏ, rút chỉ đen (tùy chọn)
- 55g gừng, băm nhuyễn
- 1.5 củ tỏi, băm nhuyễn (khoảng 1/2 cup)
- 1 muỗng cafe dầu hào
- 1 muỗng canh rượu nấu ăn (rượu Thiệu Hưng)
- 1/8 muỗng cafe hạt tiêu trắng
- 3 nhánh hành lá, thái nhỏ
- 1/4 cup dầu ăn + 1 muỗng canh dầu ăn
2. Cách làm
- Bắc chảo lên bếp đun nóng trên lửa lớn. Cho 1 muỗng canh dầu ăn vào láng đều khắp chảo. Cho tôm vào xào nhanh tay cho đến khi tôm vừa chín tới. Tôm nên có màu hồng, nhưng bao giờ cũng hơi nhạt. Không nên xào quá kỹ khiến tôm bị khô và dai (vì sau đó tôm còn được chiên thêm cùng cơm). Trút tôm ra bát, để riêng.
- Cho ¼ cup dầu ăn vào chảo và đun nóng trên lửa vừa. Cho gừng băm vào phi thơm (gừng sẽ vàng và màu ddaammj dần, nhưng không nhất thiết phải khô giòn). Tiếp theo, cho tỏi băm vào đảo cùng cho thơm, xém vàng. Mất khoảng 10 phút để chiên thơm gừng và tỏi.
- Tiếp theo, vặn lửa lớn và cho cơm vào chảo. Đảo đều cơm với gừng tỏi đã chiên thơm. Dàn mỏng cơm để cơm được rang săn giòn. Thỉnh thoảng đảo cơm và rồi lại dàn mỏng cơm ra. Tiếp theo, cho nước tương, rượu Thiệu Hưng, và tiêu trắng vào đảo đều khoảng 3-5 phút.
- Tiếp theo, đổ bát trứng rưới đều lên cơm, và đảo nhanh tay.
Trứng bám đều lên các hạt cơm và không bị vón cục lớn.
Bạn cũng có thể rang trứng trước và sau đó cho vào đảo chung với cơm ở bước này.
- Cho tôm và hành lá thái nhỏ và đảo đều.
- Xúc cơm ra bát/ đĩa và dùng nóng.
Cơm chiên kiểu này dùng chung với sa tế rất hợp vị cho ai thích ăn cay.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ginger Garlic Shrimp Fried Rice a deliciously simple yet aromatic dish. Simple This Ginger Garlic Shrimp fried rice recipe is for garlic and ginger lovers!
Frying the ginger and garlic low and slow and then adding the rice to stir-fry everything together is a very crucial step. And you’ve got to really let the rice fry. That means spreading it out in one layer and letting those grains toast ever so gently from the high heat of the wok.
Pouring the raw beaten egg directly over the rice rather than pre-scrambling is the secret to Cantonese banquet-style fried rice with the perfect little bits of fried egg perfectly distributed throughout the rice.
The addition of shrimp may be frowned upon by some, but my grandma tells me that ginger fried rice is *particularly* good with shrimp.
1. Ingredients
(Serves: 4 servings)
- 5 cups cooked white rice, cooled
- 4 eggs, beaten
- 10 ounces shrimp, peeled and deveined (optional)
- 2 ounces ginger, minced
- 1½ heads of garlic, minced (about ¼ cup)
- 3 scallions, finely chopped
- 1 teaspoon soy sauce
- 1 tablespoon Shaoxing wine
- ⅛ teaspoon freshly ground white pepper
- ¼ cup vegetable oil, plus 1 tablespoon
2. Instructions
- Heat your wok over high heat. Add 1 tablespoon of oil to coat. Quickly stir-fry the shrimp until they're just cooked. They should be pink, but ever-so slightly translucent. Avoid overcooking them (you will be adding them back to the wok later). Transfer them to a bowl and set aside.
- Add ¼ cup oil to the wok and heat over medium-high heat. Add the ginger and fry until fragrant (the color will darken, but the ginger will not necessarily become crisp). Next, add the garlic. It should be lightly toasted; if it’s still white in color, it needs more cooking time. In total, it will take about 10 minutes time to cook the ginger and garlic.
- Next, turn the heat up to high and add the rice to the wok. Stir-fry the rice so the ginger/garlic mixture is evenly distributed. Spread the rice out in one layer so it can evenly toast. Occasionally stir-fry the rice and re-spread it. Next, season the rice with the soy sauce, Shaoxing wine, and white pepper. Continue to stir-fry for another 3-5 minutes.
- Next, pour the eggs evenly over the rice, and stir-fry quickly to distribute.
The egg will coat the grains of rice, and you’ll have egg throughout instead of large clumps.
If you’d prefer to pre-scramble the eggs and then stir them in at this step, you can do that too.
- Add the shrimp and the scallions, stir-fry to combine
- Serve!
Chili oil is especially encouraged for this Ginger Garlic Shrimp Fried Rice.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét