Classic Beef Fried Rice - A Chinese Takeout Recipe
Thưởng thức món cơm chiên thịt bò nóng hổi, hấp dẫn vào buổi sáng ngày lạnh thật thích hợp.
1. Nguyên liệu
- Phần thịt bò:
- 114g thịt bò thăn, thái miếng vuông nhỏ
- ¼ muỗng cà phê muối
- 1 muỗng canh nước
- 1 nhúm bột soda baking (tùy chọn, nhưng sẽ giúp thịt được mềm hơn)
- 1 muỗng cà phê nước tương loại đậm màu
- 1 muỗng cà phê bột bắp
- 1 muỗng cà phê dầu ăn
- Các nguyên liệu khác:
- 5 cup cơm trắng
- 2 quả trứng, đánh tan
- 1 củ hành tây vừa, thái hạt lựu
- 3/4 cup đậu Hà Lan
- 1 cây hành lá, thái nhỏ
- 1 muỗng canh nước nóng
- ¼ muỗng cà phê đường
- ½ muỗng cà phê dầu mè
- 1.5 muỗng canh nước tương
- 2 muỗng cà phê nước tương loại đậm màu (dark soy sauce)
- ½ muỗng cà phê mì chính (tùy chọn)
- Tiêu trắng
- 3 muỗng canh dầu ăn / dầu canola
- 1 muỗng canh rượu nấu ăn (rượu Thiệu Hưng)
2. Cách làm
- Ướp thịt bò:
Trộn thịt bò, muối, nước, baking soda, nước tương đen, bột bắp, dầu trong một bát cho đến khi ngấm gia vị. Để sang một bên.
Việc thêm chút nước vào khi ướp thịt bò thì không cần thiết với thịt bò nhưng khi chiên cơm sẽ giúp cho thịt được thơm ngon và mềm hơn.
- Cho nước nóng, đường, dầu mè, nước tương, tiêu trắng vào một bát nhỏ, khuấy đều cho tan đường. Đây là phần nước sốt để cho vào chiên cơm.
Cơm sẽ thấm đều các gia vị hơn khi ta pha hỗn hợp gia vị trước.
- Cơm nấu chín. Dùng dĩa hoặc tay bóp cho các cục cơm bị vón được rời tơi ra. (Nếu tay bị dính cơm thì nhúng qua nước).
Nếu cơm để nguội trong tủ lạnh thì cố gắng bóp tơi cơm càng nhiều càng tốt.
- Đun nóng chảo rang cơm trên lửa vừa, cho 1 muỗng canh dầu ăn vào đun nóng. Rồi cho trứng vào chiên, đảo cho đến khi trứng gần chín thì cho ra bát, để sang một bên.
- Đun nóng lại chảo cho đến khi chảo bốc khói, cho 1 muỗng canh dầu ăn vào, láng đều khắp chảo. Đổ thịt bò đã ướp vào chiên áp chảo khoảng 20 giây. Sau đó đảo đều cho đến khi thịt bò chín khoảng 70%. Cho thịt bò ra bát, để sang một bên.
- Đun chảo trên lửa vừa cao (medium high heat), cho nốt 1 muỗng canh dầu ăn vào, cho hành tây vào xào trong 2 phút cho đến khi hành thơm và trong hơn.
- Cho cơm vào chảo, dùng muỗng dàn mỏng cơm và dằm nhỏ tơi nếu cơm còn bị vón cục. Nếu cơm để lạnh, tiếp tục đảo đều cho đến khi cơm ấm lên, khoảng 5 phút.
Vẩy chút nước sẽ giúp cơm nóng đều và nhanh hơn.
- Khi cơm đã nóng lên, rưới hỗn hợp sốt đã pha vào chảo cơm cho đều. Đảo đều và nhanh tay cho đến khi cơm ngấm đều các vị của nước sốt.
- Cơm đã nóng lên hoàn toàn thì cho thịt bò và phần nước chảy ra khi ướp thịt bò vào, đảo đều trong vài phút nữa.
- Thêm trứng, đậu Hà Lan vào đảo thêm trong 30 giây.
- Dồn cơm vào giữa chảo để phía ngoài quanh chảo được nóng hơn. Sau khoảng 20 giây thì cho thêm 1 muỗng canh dầu ăn vào rưới đều quanh thành chảo. Đảo đều cơm và chiên cơm thêm 20 giây nữa.Đổ 15ml rượu nấu ăn xung quanh chảo rồi rang cơm thêm 20 giây. Nêm lại gia vị: muối, nước tương, và hạt tiêu cho vừa ăn.
- Cho cơm ra bát và ăn nóng. Dùng kèm với sa tế (dầu ớt) tự làm.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beef fried rice is definitely one of our favorite items on your average Chinese takeout menu. Find out how to make an easy & better beef fried rice at home!
1. Ingredients
(Serves: 4-6 servings)
- For the beef:
- 10 ounces flank steak, cut into bite-sized pieces
- ¼ teaspoon salt
- 1 tablespoon water
- Pinch of baking soda (optional, but good for tougher cuts of meat)
- 1 teaspoon dark soy sauce (mushroom flavored preferred)
- 1 teaspoon cornstarch
- 1 teaspoon oil
- For the rest of the dish:
- 5 cups cooked rice
- 2 eggs, beaten
- 1 medium onion, diced
- ¾ cup peas
- 1 scallion, chopped
- 1 tablespoon hot water
- ¼ teaspoon sugar
- ½ teaspoon sesame oil
- 1½ tablespoons regular or light soy sauce
- 2 teaspoons dark soy sauce
- ½ teaspoon MSG (totally optional!)
- Fresh ground white pepper
- 3 tablespoons canola oil, divided
- 1 tablespoon Shaoxing wine
2. Instructions
- First, combine the beef, salt, water, baking soda, dark soy sauce, cornstarch, and oil in a bowl and stir until well-incorporated. Set aside.
We added a bit of water to marinate the beef, which generally is a no-no for beef...but for this fried rice dish, it keeps the small morsels of beef juicy and tender!
- Next, combine the hot water, sugar, sesame oil, soy sauces, MSG (if using), and white pepper in a small bowl. This is the sauce that you’ll be adding to the rice.
It’s much easier to have it combined and ready to go before you start cooking.
- Take your cooked rice and fluff it with a fork or with your hands (you can rinse your hands in cold water if the rice starts sticking to them).
If you are using cold leftover rice, try to break up the clumps as best as possible.
- Heat your wok over medium high heat, add 1 tablespoon of oil and the eggs, and scramble them until just cooked. You can start scooping them up when they look like they are almost done. Transfer them back into the same bowl you mixed them in and set aside. They will continue to cook in the bowl and you will cook them again in the rice.
- Heat the wok until just smoking and spread 1 tablespoon oil around your wok. Add the marinated beef in one layer, and let sear for 20 seconds. Next, stir fry the beef until about 70% done. Transfer the beef back to the marinade bowl, and set aside.
- With the wok over medium high heat, add the last tablespoon of oil, and sauté the onions until translucent, about 2 minutes. Add the rice, using a metal spatula to flatten out and break up any large clumps. If the rice is cold from the refrigerator, continue stir-frying until the rice is warmed up, about 5 minutes. Also, sprinkling a little water on large clumps of rice will help break them up more easily.
- Once the rice is warmed through, add the sauce mixture. Stir the rice with a scooping motion until the grains are evenly coated with sauce. The rice should be completely hot by now. Next, add the beef and any juices from the bowl you set aside earlier, and stir fry for another minute.
- Add the eggs, breaking up any large clumps, peas, and the scallions. Continue stir-frying for another 30 seconds. Push the rice into the middle of the wok to let the perimeter of the wok heat up. After about 20 seconds, pour 1 tablespoon of Shaoxing wine around the perimeter of the wok. Stir-fry for another 20 seconds. Adding the wine using this method gives the dish a little extra wok hei! At this point, taste the rice to see if it needs a little more salt, soy sauce, or white pepper and season accordingly.
- Serve immediately, and, if you’re like us, don’t forget some homemade chili oil!
0 nhận xét:
Đăng nhận xét