THẾ GIỚI ẨM THỰC

Cà tím

Mì soba xào cà tím

Japanese Eggplant Soba Noodles with Taiwanese Bok Choy


1. Nguyên liệu

- 225g mì soba
- 300g cải thảo
- 2 quả cà tím dài
- 3 tép tỏi
- 2 quả ớt hiểm
- 2 cây hành lá
- 1 mẩu gừng
- 1 nắm húng bạc hà
- 2 muỗng canh mirin
- 2 muỗng canh nước tương
- 1 muỗng canh dầu mè
- Muối, tiêu vừa đủ

2. Cách làm

- Cải thảo thái sợi nhỏ. Cà tím thái miếng nhỏ vừa ăn. Rau mùi, hành lá thái nhỏ. Gừng, tỏi băm nhỏ.
- Đun sôi một nồi nước, cho mì soba vào luộc 4-5 phút cho đến khi mì mềm. Vớt mì ra xả với nước lạnh, để ráo.
- Bắc chảo lên bếp, cho 2 muỗng canh dầu oliu vào đun nóng trên lửa high-medium. Khi dầu đã nóng, cho cà tím vào áp chảo, rắc thêm chút muối và tiêu. Chiên 3-4 phút cho đến khi cà hơi xém, thỉnh thoảng đảo đều lên. Gắp cà ra đĩa.
- Vẫn chảo vừa nấu cà, thêm 2 muỗng canh dầu oliu vào đun nóng rồi cho tỏi, gừng, ớt và phần gốc hành trắng vào phi thơm khoảng 30 giây đến 1 phút. Tiếp đó cho cải thảo vào xào cùng ít muối và tiêu, xào cải 2-4 phút cho đến khi cải chín và mềm.
- Rửa lại mì soba đã luộc chín một lần nữa dưới nước lạnh. Cho mì, cà tím đã chín, mirin, dầu mè, nước tương và một nửa rau mùi tây và húng bạc hà vào chảo rau. Xào khoảng 1- 2 phút cho đến khi tất cả được trộn đều và thâm gia vị.
- Trút mì ra đĩa. Trang trí với phần hành xanh và  phần húng bạc hà và rau mùi tây còn lại. Thưởng thức ngay.

3. Lưu ý

- Các bạn có thể sử dụng các loại mì Nhật Bản khác: Mì somen...
- Xào với loại rau cải khác tùy thích: cải ngồng, đậu cove
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Blue Apron)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bok choy, literally “white vegetable” in Cantonese, comes in many, many forms. For this recipe, we’ve selected a winter-harvested variety, Taiwanese bok choy, for its hardy, tender stalks and bright, wide leaves. Its slightly mustardy flavor complements the earthiness of soba noodles and the sweet, salty flavors of our mirin-sesame-soy sauce.

1. Ingredients

- 8 oz  Soba Noodles
- 2  Japanese Eggplants
- 10 oz  Taiwanese Bok Choy
- 3 cloves  Garlic
- 2  Bird's Eye Chilies
- 2  Scallions
- 1  1-Inch Piece Ginger
- 1 bunch  Mint
- 2 Tbsps  Mirin
- 2 Tbsps  Soy Sauce
- 1 Tbsp  Sesame Oil

2. Instructions

- Wash and dry the fresh produce. Peel and mince the garlic and ginger. Trim off the stems of the eggplants and slice them on an angle, turning the eggplant after each cut to create oblique-cut pieces. Thinly slice the scallions on an angle, separating the white bottoms and green tops. Roughly chop the cilantro. Pick the mint leaves off the stems. Roughly chop the Taiwanese bok choy.
- Heat a large pot of water to boiling on high. Once the water is boiling, add the soba noodles and cook 4 to 5 minutes or until tender. Drain, rinse under cold water and set aside.
- While the noodles cook, in a large pan (nonstick, if you have one), heat 2 teaspoons of olive oil on medium-high until hot. Add the eggplant and season with a little salt and pepper. Cook 3 to 4 minutes, or until lightly browned, stirring occasionally. Transfer to a plate then wipe out the pan.
- In the same pan used to cook the eggplant, heat 2 teaspoons of olive oil on medium until hot. Add the garlic, ginger, white parts of the scallions and bird’s eye chilies; cook 30 seconds to 1 minute, or until fragrant, stirring frequently. Add the Taiwanese bok choy and season with a little salt and pepper. Cook 2 to 4 minutes, or until the bok choy is completely wilted.
- Rinse the cooked soba noodles once more under cold water. Add the rinsed noodles, cooked eggplant, mirin, sesame oil, soy sauce and half of both the cilantro and mint to the pan of vegetables. Cook 1 to 2 minutes, stirring frequently, until thoroughly combined and heated through.
- Divide the noodles and vegetables between 2 bowls, removing the bird’s eye chilies. Garnish with the green parts of the scallions and remaining mint and cilantro. Enjoy!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.