THẾ GIỚI ẨM THỰC

Chiên Rán

Cơm cà ri xanh viên chiên

Green Curry Rice Balls

ข้าวแกงทอด

Những viên cơm được vo tròn đều, thơm thơm mùi cà ri xanh và nước cốt dừa liệu có đủ sức thu hút các bạn chưa nhỉ ? Đây là một món ăn rất ngon và vô cùng đáng để thưởng thức đấy nhé.

1. Nguyên liệu

*Phần cơm:
- 1/4 cup gạo nếp Thái
- 3/4 cup gạo hoa lài Thái Lan (có thể thay bằng các loại gạo khác)
- 3/4 cup nước cốt dừa
- 2 muỗng canh sốt cà ri xanh (green curry paste) (50g)
- 2 muỗng cafe nước mắm
- 2 muỗng cafe đường
- 160g thịt xay (heo, bò, gà …)
- 2 muỗng canh ớt chuông xanh, thái thật nhỏ
- 4 lá chanh Thái, thái nhuyễn
- 1/4 cup lá húng quế
*Phần để chiên:
- 1 quả trứng
- 1/3 cup bột mì đa dụng
- 1/2 cup nước
- ½ muỗng cafe nước mắm
- 2 cup bột chiên xù

2. Cách làm

- Cho vào nồi cơm, 1/4 cup gạo nếp và 3/4 cup gạo lài. Vo gạo sau đó đổ 1 cup nước vào nấu chín.
- Trong khi chờ cơm chín, làm sốt cà ri: cho vào máy xay sinh tố, ½ cup nước cốt dừa và lá húng quế Thái, xay cho đến khi nhuyễn mịn.
- Cho ¼ cup nước cốt dừa vào nồi đun sôi. Thêm sốt cà ri xanh vào khuấy đều cho đến khi sốt đặc lại.
Thêm vào 2 muỗng cafe nước mắm, 2 muỗng cafe đường và thịt xay vào khuấy đều cho thịt được tơi ra, không bị vón cục và thấm đều sốt.
- Khi thịt chín, thêm phần nước dừa-húng quế đã xay và lá chanh vào khuấy đều. Đun sôi lại thì tắt bếp
- Khi cơm chín và khi vẫn còn đang nóng, cho nồi cà ri nóng và ớt chuông vào cơm trộn thât đều. Nêm lại gia vị cho vừa ăn, nếu cần. Cơm càng tơi càng tốt. Để cho cơm nguội đến nhiệt độ phòng.
- Khi cơm đã nguội, dùng thìa xúc lấy một lượng cơm nhỏ và nắm cơm thành viên tròn. Khoảng 1½ - 2 muỗng canh cơm cho mỗi viên là vừa. Viên cơm quá lớn sẽ cần nhiều dầu để chiên và lâu giòn.
- Chuẩn bị 2 bát nhỏ:
Một bát đổ bột chiên xù.
Một bát đổ bột mì vào, thêm nước, trứng và nước mắm và khuấy đều cho bột tan, không còn bị vón và thu được hỗn hợp sánh như ý. Nếu quá đặc, hãy thêm chút nước.
- Nhúng từng viên cơm vào bột ướt, sau đó lăn qua bột chiên xù, nắn nhẹ cho bột bám vào viên cơm. Xếp ra đĩa.
Bạn có thể làm sẵn các viên cơm này rồi cho vào tủ lạnh cho đến khi chiên, hoặc đem trữ đông và rã đông trước khi chiên.
Đun nóng dầu ăn đến 350 ° F (175 ° C), cho viên cơm vào chiên trong khoảng 2 phút cho đến khi cơm vàng nâu và giòn bên ngoài.
- Vớt cơm viên ra cho ráo dầu.
- Bày lên đĩa và thưởng thức ngay mà không cần chấm.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Paillin's Kitchen)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
These rice balls are a new trend in Thailand where we turn a classic lunch of rice and curry (or rice and anything else) into a fun finger food that’s crispy on the outside and soft and chewy on the inside. Try turning your other favourite dishes into rice balls using this recipe as a template.

1. Ingredients

(Makes about 24 rice balls)
*For rice balls:
- ¼ cup Thai sticky rice, uncooked
- ¾ cup jasmine rice, uncooked
- ¾ cup coconut milk
- 3 Tbsp Green curry paste (50g)
- 2 tsp Fish sauce
- 2 tsp Sugar
- 160g Ground chicken, turkey or pork
- 2 Tbsp green bell peppers, very small diced
- 2 Tbsp red bell peppers, very small diced
- 4 Kaffir lime leaves, very finely chopped
- ½ cup Thai basil
*For Breading:
- 1 egg
- ⅓ cup all-purpose flour
- About ⅓ cup water (may need a to add a little more)
- ½ tsp fish sauce
- 2 cups panko
2. Instructions
- Cook rice and sticky rice together using the ratio of 1 part rice to 1 part of water, so 1 cup of water for the amount given in this recipe.   
- Meanwhile, make the curry: in a blender, blend ½ cup coconut milk with Thai basil until smooth.
- In a small pot, add ¼ cup of coconut milk and bring to a boil. Add curry paste and saute until the paste is thick. Add fish sauce, sugar and ground chicken, and stir to break up the chicken as well as you can—big chunks of chicken will make it hard to form balls. Once the chicken is cooked, add the blended coconut milk and kaffir lime leaves and bring to a boil. Remove from heat.
- When the rice is done and while it is still hot, add the hot curry and bell peppers over the rice and stir until well combined. Taste and adjust seasoning as needed. Pack the rice as tightly as you can and let cool to room temperature.
- Once cooled, use a disher or a spoon to portion out rice and form it tightly into a ball.
Tip: The smaller you make the balls, the harder it becomes to shape them unless you have tiny hands! On the flip side, the larger they are, the more oil you’ll need and the lower the ratio of crunchy crust to rice. I like them to be about 1½ – 2 Tbsp per ball.
- Make the batter by placing flour into a small bowl and make a well in the center. Add water, beaten egg and fish sauce and stir until there are no more lumps. If it’s thick and gloopy, add a little more water until the batter pours smoothly. Add panko to another bowl. Dip the rice balls into the batter, shake off excess a couple of times, then toss in the panko, pressing the panko gently onto the rice balls, until completely coated. Place on a plate. You can make the balls up to this point and refrigerate until ready to fry. You can also freeze them and thaw before frying.
- Fry in 350°F (175°C) oil for about 2 minutes or until golden brown. Serve, you don’t need any dipping sauce these are already so flavourful!
To reheat: preheat the oven to 375°F and bake for 7 mins or until hot inside (timing depends on how big the rice balls are).

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.