Cherry Jam
Mứt cherry chua ngọt là món mứt được sử dụng cho bánh mì, món tráng miệng hay làm sốt.
1. Nguyên liệu/Ingredients
-500g cherry (chua /ngọt)
-600-1000g đường tinh
-170g bột pectin
-60ml nước cốt chanh
|
3 lbs. (0.5kg) cherries (sour or sweet)
3 to 5 cups (600 to 1,000g) granulated sugar
1 6 oz. (170g) package dry fruit pectin
1/4 cup (59ml) lemon juice
|
2. Cách làm
*Sơ chế cherry:
- Rửa sạch cherry dưới vòi nước chảy để rửa sạch bụi bẩn.
- Rửa sạch cherry dưới vòi nước chảy để rửa sạch bụi bẩn.
Wash your cherries in running water to remove all dirt from the surface.
Phần lớn mọi người sử dụng cherry chua để làm jam cherry. Nếu bạn dùng trái cherry ngọt, thì phải giảm lượng đường sử dụng.
Most people use sour cherries for cherry jam. If you use sweet cherries, reduce the amount of sugar you use.
Bạn cũng có thể dùng dao ấn mạnh cho trái cherry bẹp ra và để lộ hạt ra và bạn dễ dàng tách được hạt.
Use a chef’s knife to pit cherries on a cutting board. Place a cherry on the board. Smash it with the side of the knife, like you would a clove of garlic. Remove the pit from the broken cherry.
Chop the cherries or grind them in a food mill. (The more you chop them, the easier the jam will be to spread)
*Nấu mứt:
*Nấu mứt:
- Đổ cherry vào nồi. Đặt lên bếp đun với lửa lớn
Pour cherries into a large metal stockpot or metal Dutch oven. Put it on a burner and turn it to high heat.
Shake your package of powdered fruit pectin into the pot. Stir well to combine.
- Tiếp theo cho nước cốt chanh vào. Nước cốt chanh nâng cao tính chất của bột pectin và tăng hương vị. Bạn cũng có thể cho thêm 60ml rượu rum hoặc loại rượu hoa quả mà bạn thích để mứt thêm mùi thơm.
Add the lemon juice. Lemon juice contains extra pectin and adds flavor. Also, add one-fourth cup (60ml) of rum or alcohol of your choice if you want a little extra flavor.
Stir the mixture. Bring it to a full boil. Turn it to medium heat.
Stir in your sugar. Traditional cherry jam is sweet, so five cups of granulated sugar is added for four cups of cherries. However, you can add as little as three cups of sugar for a tarter, healthier jam.
- Đặt một nồi nước lên bếp đun sôi.
Set your boiling water canner on the stove. Fill it half full. Bring it to a boil while you pit your cherries.
- Hũ đựng mứt được đặt trên vỉ, để vào nồi nước và đun sôi trong 10 phút. Sau đó vặn nhỏ lửa để hấp và loại bụi bẩn. Bạn nên đổ cherry jam còn nóng vào các hũ đựng nóng để tránh bị nứt vỡ.
Sterilize your jars by inserting them into the rack and boiling them for 10 minutes. Reduce your heat to a simmer and leave them in the water. You want to pour hot cherry jam into hot jars to avoid cracking.
- Đun sôi một xiêu nước . Rửa nắp và dây đai kim loại bằng nước rửa chén và nước. Sau đó dội nước sôi để khử trùng.
Boil a kettle full of water. Wash your jar lids and rims with soap and water. Pour boiling water over them to sterilize them.
Remove the hot jars from the water bath. Set them upside down to remove water from the inside until you use them.
Ladle the hot cherry jam into the hot jars. Leave one-fourth inch (0.6cm) headspace.
Wipe the rims of the jars with a sterile cloth or damp paper towel.
- Đậy nắp lại. Vít chặt dây đai
Place the lids on the top. Screw on the rims tightly.
Insert your jars into the boiling water canner using your rack.
Remove the jars from the water canner. Set them on the counter to cool. Store in the refrigerator and use immediately.
(Nguồn wikihow.com)
0 nhận xét:
Đăng nhận xét