THẾ GIỚI ẨM THỰC

Kimbap thịt bò (2)

Beef Kimbap - Beef Gimbap

Sogogi Kimbap - 쇠고기 김밥

Những cuốn cơm kiểu Hàn Quốc này là món ăn hoàn hảo cho chuyến picnic. Chúng mất nhiều thời gian để chuẩn bị, nhưng lại rất dễ ăn! Kimbap truyền thống thường có chả cá, thanh cua, rau bina, củ ngưu bàng và đặc biệt không thể thiếu củ cải muối vàng - "trái tim" của kimbap. Tuy nhiên các bạn có thể thay đổi theo sở thích, miễn sao các nguyên liệu được hài hòa về cả màu sắc lẫn hương vị, đủ rau đủ thịt, ...

1. Nguyên liệu

- 6-7 lá rong biển laver khô
- Một túi rau bina
- 1 túi củ cải ngâm vàng "danmuji"
- 1 củ cà rốt lớn
- 5 quả trứng
- Muối kosher
- Dầu mè
- Dầu ôliu
- Hạt mè rang
- Phần thịt bò:
  • 450g thịt bò thăn mềm, xay nhỏ
  • 2 tép tỏi, băm nhỏ
  • 3 muỗng canh nước tương
  • 2 muỗng canh đường
  • 2 muỗng cafe dầu mè
- Phần cơm:
  • 6 cup cơm đã nấu chín (hoặc 3 cup gạo) loại hạt ngắn trong hoặc cơm để cuốn sushi
  • ½ muỗng canh dầu mè
  • ½ muỗng canh dầu ô liu
  • ½ muỗng canh hạt mè rang
  • ¼-½ muỗng cà phê muối kosher, vừa đủ

2. Cách làm

- Thịt bò:
Cho thịt bò vào bát trộn với các gia vị còn lại. Để sang một bên để ướp trong khi chuẩn bị các thành phần khác. Khi tất cả các thành phần khác đã được chuẩn bị xong, và thịt bò đã ướp đủ ngấm vị, đun nóng chảo với một ít dầu ô liu và cho thịt bò vào xào chín tới. Trút thịt bò ra bát. Để qua một bên.
- Cà rốt:
Cà rốt gọt vỏ, thái lát mỏng, rồi thái sợi nhỏ.
Cho cà rốt vào chảo xào với chút dầu ô liu, nêm xíu muối cho vừa. Trút cà rốt ra bát. Để qua một bên.
- Đối với "danmuji", hoặc củ cải ngâm vàng:
Thái sợi dày 1/2 inch. Để qua một bên.
- Trứng:
Đập 5 quả trứng ra bát và thêm một ít muối. Đánh tan. Đun nóng chảo lớn với dầu ô liu trên lửa vừa. Dùng khăn giấy lau chảo để dầu láng đều đáy chảo. Đổ trứng vào chiên cho đến khi mặt dưới chín se mặt và có màu vàng nhạt. Lật trứng và chiên tiếp cho đến khi trứng chín vàng nhạt. Lấy trứng ra thớt và thái trứng thành sợi dài, rộng 1/2 inch. Để qua một bên.
- Rau bina:
Cho rau bina vào nồi nước sôi có thêm chút muối để chần. Đun sôi rau trong 30 giây, thì vớt ra cho vào nước lạnh cho rau nguội hẳn. Dùng tay vắt kiệt nước trong rau. Cho rau vào bát và trộn với 1 chút dầu mè và muối. Để qua một bên.
- Cơm:
Cơm nên được trộn cuối cùng. Sau khi tất cả các nguyên liệu được chuẩn bị và thịt bò đã được xào chín, cho 6 cup cơm đã nấu chín vào một cái bát lớn, và cho các gia vị còn lại vào trộn đều. Chuẩn bị cuốn.
- Cuộn cơm và cắt:
Đặt một tấm rong biển khô lên mành tre, mặt bóng úp xuống dưới. Bắt đầu từ phía gần người, trải một ít cơm mỏng, phủ kín khoảng ⅔ tấm rong biển. Dùng tay ấn nhẹ cho cơm dính vào rong biển.
Tiếp theo xếp rau thịt phần nhân vào ở một đầu. Phần nhân chỉ nên dày 1 inch và cả cơm là 2 inch. Đẩu tiên xếp củ cải và trứng, để hở giữa cho thịt bò. Bên trên thịt bò, xếp cà rốt và rau bina. Tất cả đều được xếp thành 1 hàng gọn gàng.
Bắt đầu từ phía dưới, dùng mành tre cuộn rong biển. Ban đầu kéo gập qua phần nhân để cơm được kết dính với nhau. Nhẹ nhàng đẩy và cuộn mành tre. Khi đã cuộn hết, mành tre bọc và cuộn toàn bộ kimbap. Bóp chặt toàn bộ dọc theo chiều dài của mành tre để kimbap được chặt.
Nếu bạn gặp khó khăn khi giữ rong biển, hãy thêm vài hạt cơm ở mép rong biển để dính.
Sử dụng chổi hoặc tay có đeo bao tay nilon để xoa một ít dầu mè trên bề mặt cuộn kimbap. Điều này vừa giúp cuộn kimbap thơm hơn mà lại bóng đẹp nữa.
Thêm một ít dầu vừng vào lưỡi dao của bạn cũng giúp cắt cơm được trơn tru hơn. Hãy dùng một con dao sắc để cắt kimbap thành những khoanh mỏng 1.2-1.5cm, tùy thích.
Kimbap Hàn Quốc sẽ mỏng hơn so với suchi maki của Nhật.
- Bày kimbap ra đĩa. Có thể rắc thêm vài hạt mè rang lên trên, nếu thích. Và thưởng thức thành quả nhé!
Ăn ngay hoặc cho vào hộp mang đi ăn trưa hay để mang theo khi đi dã ngoại nhé!
* Lưu ý: Vào mùa hè, thay vì dùng thịt bò xào, bạn có thể sử dụng thịt nguội ham thái sợi dài, và thay vì dùng rau bina, bạn có thể sử dụng dưa chuột hoặc lá perilla (lá mè) để làm cơm cuộn tươi mát hơn.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Theo Chef Julie Yoon)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
These Korean style maki (rolls) are perfect picnic food. They're a little time consuming to make, but so easy to eat!

1. Ingredients

- 6-7 Sheets dried laver seaweed
- A 9 or 10 oz bag of ready to use spinach
- 1 log of yellow pickled radish, or “danmuji”
- 1 large carrot, or 2 medium sized carrots, peeled
- 5 Eggs
- Kosher salt, divided
- Sesame oil, divided
- Olive oil, divided
- Roasted sesame seeds, divided
- Beef Ingredients:
  • 1 lb ground beef
  • 2 cloves garlic, finely minced
  • 3 Tbsp soy sauce
  • 2 Tbsp sugar
  • 2 tsp sesame oil

- Rice Ingredients:
  • 6 cups cooked (3 cups uncooked) short grain or sushi rice
  • ½ Tbsp sesame oil
  • ½ Tbsp olive oil
  • ½ Tbsp toasted sesame seeds
  • ¼-½ tsp kosher salt, or to taste

2. Instructions

- For the beef:
In a bowl, combine all the ingredients for the beef. Mix everything together by hand and set it aside to marinate while you prepare the other ingredients. When all the other ingredients are prepped, and the beef has had time to marinate, heat a large pan with some olive oil and fry the beef until it is nicely browned. Remove the beef with a slotted spoon into a bowl and set aside.
- For the carrots:
Peel and slice your carrot(s) thinly on a diagonal. Lay the slices flat and run your knife through them lengthwise to create thin julienned slices. Saute them in a pan with some olive oil and season with a couple pinches of salt to taste. Set aside.
- For the “danmuji,” or pickled radish:
Slice the log of radish into ½” thick slices. Cut each slice into strips, so that you end up with thin long strips, about ½” thick in diameter. Set aside.
- For the eggs:
Break 5 eggs and add a couple pinches of salt. Whisk well. Heat a large pan with olive oil over medium low heat. Use a paper towel to wipe the pan so that it is evenly coated. Pour in the eggs and let it cook until the bottom is firm and light golden brown. Flip the egg over and cook until light golden brown. Remove to a plate and cut the egg into half-inch strips. Set aside.
- For the spinach:
Add the entire 9 or 10 oz bag of ready to use spinach in salted boiling water. Boil for 30 seconds, and drain. Run cold water over it to stop the cooking, and squeeze out all the excess moisture with your hand. Transfer to a bowl and season with 1 teaspoon sesame oil, and a couple pinches of kosher salt. Mix well. Set aside.
- For the rice:
Mix the rice last. After all the ingredients are prepped and the beef is cooked, place the 6 cups of cooked rice into a large bowl, along with the other ingredients for the rice. Mix gently, and get everything ready for assembly.
- Assembly and slicing:
Place a sheet of dried laver seaweed, shiny side down, on a bamboo mat. Starting from the bottom, spread some rice in a thin even layer, filling about ⅔ of the seaweed sheet.
All of the filling that goes on top of the rice should start at 1” from the bottom, and have 2” of rice above it. Place the danmuji and egg first, leaving a gap in between them. In that gap, add your beef in a neat row. On top of the beef, place the carrot and spinach side by side, also in neat rows.
Starting from the bottom, roll the seaweed sheet, using the mat. The first roll should land right where that excess rice is. That will help it stick together. Gently push and squeeze down on the bamboo mat. Move the mat a litttle further away from you, allowing the kimbap to roll with it. Again, squish down and press with your hands. Then wrap and roll the entire kimbap up in the mat. Squeeze firmly across the entire length of the mat to make the sure the kimbap is tight. If you’re having trouble keeping the seaweed shut, add a few grains of the rice at the edge of the seaweed sheet.
Use a brush or a gloved hand to put some sesame oil on the surface of the kimbap rolls. This adds flavor and helps keep the kimbap shiny. It also helps to add a little sesame oil to your knife blade. With a sharp knife, slice the kimbap into thin half inch or bite sized pieces. Kimbap is characteristically sliced thinner than Japanese maki. You can then sprinkle with some more roasted sesame seeds if you want. Pop it into your mouth and enjoy your hard work! 
*TIPS: For the summer time, instead of the marinated beef, you can use strips of cooked ham, and instead of spinach, you can either use thin strips of cucumber, or julienned perilla (sesame) leaves to lighten it up and keep it easy!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.