THẾ GIỚI ẨM THỰC

Bánh gạo

Canh bánh gạo Hàn Quốc

Rice Cake Soup
Ddukguk - 떡만두국

Canh bánh gạo là một món ăn truyền thống của Hàn Quốc vào ngày đầu năm mới. Có một bát súp này vào năm mới tượng trưng cho việc con người lớn hơn 1 tuổi. Truyền thống này có niên đại từ thời tiền Josun (1392-1910), nhưng vẫn được duy trì ngày nay. Một cách hỏi của người Hàn Quốc, "Bạn đã ăn bao nhiêu bát canh bánh gạo?" đôi khi được sử dụng để hỏi tuổi của một người. Canh bánh gạo ban đầu được nấu với nước hầm từ gà lôi và thịt. Tuy nhiên, sau này người ta bắt đầu sử dụng gà thay cho gà lôi vì gà lôi rất quý.
Bạn có thể dùng canh bánh gạo làm món ăn nhẹ thường xuyên cũng rất tốt cho sức khỏe. Thịt bò và cá cơm được sử dụng phổ biến nhất để làm nước dùng. Há cảo thường được thêm vào để tạo ra một biến thể gọi là Dduk Mandu Guk (canh há cảo bánh gạo).

1. Nguyên liệu

- 300g bánh gạo loại dùng nấu canh thái lát
- 15 con cá cơm khô
- 5 cup (5x240ml) nước
- 1 cây hành lá
- 1 muỗng cà phê tỏi băm
- 1 muỗng cà phê muối
- Xíu tiêu
- 6 cái bánh bao nhỏ/ há cảo (tùy chọn)
- Nguyên liệu để trang trí:
  • 2 quả trứng
  • 2 muỗng canh dầu thực vật
  • ½ tấm rong biển khô (Gim, laver)

2. Cách làm

- Ngâm bánh gạo:
Bạn ngâm bánh gạo trong nước lạnh khoảng 1 giờ. Bạn cũng có thể không cần ngâm bánh gạo trước, như vậy sẽ làm cho nước dùng nhiều tinh bột hơn.
- Băm nhỏ tỏi và thái khúc hành lá.
- Đặt cá cơm vào một cái rây hoặc lưới rồi cho vào nồi nước lạnh (khoảng 5 cup nước). Đun sôi nồi nước rồi đậy nắp lại, đun thêm 10 phút nữa rồi vớt cá ra.
- Bạn tách riêng lòng đỏ và lòng trắn trứng vào 2 bát riêng biệt. Cho thêm một chút muối và đánh tan trứng.
- Trong khi đun sôi nước dùng, bạn làm nóng chảo không dính trên lửa nhỏ khoảng 1 phút. Đổ lòng đỏ trứng vào và dàn mỏng trứng mỏng nhất có thể bằng cách xoay chảo theo chuyển động tròn. Đun cho đến khi trứng chín rồi để nguội và làm tương tự với lòng trắng trứng.
- Khi trứng đã nguội, bạn cắt thành các dải mỏng. Hãy để trứng nguội hẳn trước khi cắt thì vết cắt mới không bị dính và đẹp nhé.
- Đồng thời, cắt rong biển thành các dải mỏng bằng kéo sạch.
- Bạn thêm bánh gạo và bánh bao vào nước dùng, thêm 1 muỗng cà phê tỏi băm và hành lá với 1 thìa cà phê muối, chút hạt tiêu đen. Đun sôi trên lửa vừa và đậy vung nồi khoảng 5-10 phút cho đến khi bánh gạo mềm và bánh bao được nấu chín. Nếu bánh gạo đã ngâm trước, bạn chỉ cần đun sôi một vài phút.
- Trong một bát lớn, bạn đổ súp vào rồi đặt trứng và rong biển lên trên. Cuối cùng là thưởng thức thôi nào.

3. Lưu ý

- Bánh há cảo được thêm vào cho món canh hấp dẫn hơn, bạn cũng có thể bỏ qua.
Bất kỳ loại há cảo nào bạn thích đều có thể sử dụng. Và nên hấp cho bánh chín 50% trước khi thêm vào canh.
- Nước dùng: Bạn có thể sử dụng thịt bò, thịt gà hoặc cá cơm để làm nước dùng. Nếu bạn sử dụng một loại xương bò (ví dụ, đuôi bò), sẽ tạo cho nước dùng có độ thơm ngon của sữa,sẽ rất tuyệt cho món canh này đó.
Bạn cũng có thể cắt thêm thịt bò hoặc thịt gà được sử dụng khi làm nước dùng để thêm vào bát canh.
- Rong biển: Sử dụng rong biển khô đã nướng. Bạn có thể sử dụng loại đã tẩm muối hoặc không đều được. Rong biển được sử dụng như một nguyên liệu để trang trí và nó tạo thêm hương vị tinh tế và dễ chịu, tạo sự khác biệt cho bát canh. Nhưng bạn cũng có thể bỏ qua nếu không có.
- Nếu bạn đang sử dụng nước dùng cá cơm và muốn một ít thịt trong canh, bạn cũng có thể xào chín thịt bò (thái miếng mỏng) hoặc thịt bò xay với chút muối và hạt tiêu và thêm nó vào lên trên bát canh.
- Nếu bạn không có thời gian để chiên trứng, xắt sợi và trang trí lên bát canh, bạn chỉ cần đập luôn trứng vào với nước nồi canh lúc cuối. Mặc dù điều này sẽ làm cho canh có vị hơi khác một chút nhưng đó là một lựa chọn tuyệt vời khi bạn bận rộn hoặc cảm thấy lười biếng.
Chúc các bạn thành công!
( Theo Crazykoreancooking)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ddukguk, or Rice Cake Soup, is a traditional Korean soup served on New Year's Day. Having a bowl of this soup on New Year's symbolizes getting a year older. This tradition dates back to the Pre-Josun Dynasty (1392-1910), but is still observed today. The Korean expression, "How many bowls of rice cake soup have you eaten?" is sometimes used to ask a person's age. The original ddukguk was made with pheasant broth and meat. But, people soon started to use chicken instead because pheasants were precious.
Today people enjoy ddukguk for regular meals and snacks as well. Beef and anchovies are most commonly used to make the broth. Often dumplings are added to create a variation called Dduk Mandu Guk (rice cake dumpling soup).

1. Ingredients

(Serves: 2)
- 11 oz rice cake for soup, Sliced (Garae Ddeok)
- 15 anchovy (dried)
- 5 cups water
- 1 green onion
- 1 tsp garlic (minced)
- 1 tsp salt
- pinch black pepper
- 6 dumpling (optional)
- For garnish:
  • 2 egg (optional)
  • 2 tbs vegetable oil (optional)
  • ½ sheet seaweed (Gim, Laver)

2. Introductions

- Soak rice cake:
Soak rice cake in cold water for about an hour (optional). *This is optional, but pre-soaking will reduce the cooking time and the broth will become less starchy. If you like starchy broth, don’t pre-soak and cook rice cake longer in the broth.
- Mince 2 cloves of garlic and chop 1 green onion.
- Make Anchovy broth:
Place 15 anchovies in a anchovy net and place it in a pot of cold water (about 5 cups). Bring it to boil and keep boiling for 10 minutes with a lid on. Remove anchovies.
- Prepare eggs (optional):
Separate egg yolks from egg whites into separate bowls. Season each of the yolks and whites with a pinch of salt and beat it.
- Cook egg crepe (optional):
While the broth is boiling, preheat a non-stick pan on low heat for a minute. Lightly coat a non-stick pan with vegetable oil and spread the egg yolks as thin as possible by rotating the pan in circular motion, just as if making crepes. When it’s fully cooked, remove it from the pan and let it cool on the side. Repeat the same for egg whites. For more vibrant colors, cook on low heat.
- Cut garnish:
Once the egg crepes are cooled down, cut them into very thin strips. If the eggs are not fully cooled down, they won’t cut cleanly. Cut seaweed into thin strips with a clean dry pair of scissors. Set egg and seaweed strips aside for garnishing at the end.
- Add ingredients and boil:
Add rice cake and dumplings (optional) to the broth. Add 1 tsp of minced garlic and green onions. Season with about 1 teaspoon of salt. (You may need less or more. Taste it as you gradually add salt. Add a pinch of black pepper. Boil on medium heat with a lid on for another 5-10 minutes or until the rice cake is soft (and the dumplings are cooked). If the rice cakes are pre-soaked, you only need to boil for a few minutes.
- Serve:
Serve in a large bowl and place the egg (white and yellow) strips and seaweed strips on top. If you are feeling lazy or have no time, you can just crack an egg into the soup at the end and boil for a few minutes instead of making the egg garnishes. It would taste different but it still works well. Enjoy!

3. Notes

- Dumplings: Dumplings are added to make a variation called Dduk Mandu Guk (rice cake dumpling soup). This is optional.
Any of your favorite dumplings will be fine.
If you make dumplings from scratch, it is better to cook them half way first, before adding them to the soup.
- Broth: You can use either beef, chicken or anchovy for broth. See how to make beef broth and how to make chicken broth For chicken broth use chicken with bones. If you use beef bones (e.g., ox tails), you can make a delicious milky broth which can be great for this soup.
You can also slice the beef or chicken used in the broth and serve them on top of the soup.
- Seaweed: Use roasted seaweed. You can use either salted or unsalted ones. Seaweed is used as a garnish and it adds a subtle and pleasantly distinct flavor to the soup. But you can also get away without it.
- If you are using anchovy broth and want some meat in the dish, you can also cook beef strips or ground beef with salt and pepper and add it on top of the soup.
- If you don't have time, you don't have to make the egg garnish. Some people just crack an egg in the soup at the end. Although this will make the soup tastes a little different, it's a great alternative when you are busy or feeling lazy.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.