Chinese Soy Sauce Chicken
豉 油 鸡
Món gà luộc nước tương kiểu Hoa là món ăn đặc trưng của ẩm thực Quảng Đông, Trung Quốc.
Một trong những bước quan trọng cần thiết để có được món gà luộc nước tương hoàn hảo nhất là tìm mua nước tương có chất lượng cao. Kết hợp nước tương nhạt (chủ yếu để tạo hương vị) và nước tương đậm đặc (chủ yếu để tạo màu).
Gà luộc nước tương hoàn hảo khi lớp da căng bóng và thịt bên trong thì mềm. Phần nước sốt còn lại sau khi luộc gà rất ngon. Vì vậy, đừng bỏ đi lãng phí. Bạn có thể rưới lên thịt gà, hoặc trộn với cơm ăn.
*Lưu ý trong kỹ thuật nấu:
- Chọn loại gà hữu cơ thịt mềm dưới 1kg được đánh giá cao cho món này. Những con gà non này dễ nấu và thịt mềm hơn con gà già tháng hơn.
- Nồi đất (clay pot) hoặc các loại nồi dày khác có khả năng giữ nhiệt tốt, vì vậy thịt gà sẽ mềm dù nấu với lượng nhiệt nhỏ. Kết quả là, thịt gà sẽ chín đều hơn.
- Vẫn ok khi bạn cảm thấy thịt gà quá mềm và có thể có màu hồng nhạt trong xương. Nấu với nhiệt nhẹ có thể giúp mang lại độ mềm ngọt cho thịt và khi nhiệt độ đạt đến khoảng 160 độ F (70 độ C), các vi khuẩn gây hại có thể bị giết chết.
- Trong quá trình nấu, nấu chân gà sẽ lâu hơn và ức gà sẽ tốn ít thời gian hơn. So với đùi gà, ức gà mềm và bắt đầu khô khi nhiệt độ vượt quá 68 độ C. Trong khi đùi gà được khuyến khích nấu ở khoảng nhiệt 73 - 75 độ C là tốt nhất.
1. Nguyên liệu
(cho 4 phần ăn)
- 1 con gà hữu cơ (800g)
- Cơm nóng để ăn kèm
- 1 cup nước hầm gà (không muối) hoặc nước lọc
- Nguyên liệu ướp gà:
- ¾ cup nước tương nhạt (light soy sauce)
- 2 muỗng canh nước tương đậm đặc (dark soy sauce - hắc xì dầu)
- 2 muỗng canh.đường phèn
- 1 mẩu gừng 3cm, đập dập
- 3 cây hành lá, cắt khúc 4-5cm
- 4 tép tỏi, đập dập
- 2 hoa hồi
- 1 miếng quế nhỏ
- 1 lát địa liền khô (sand ginger - 沙 姜, hoặc dạng bột là bột sa cương)
- ⅓ cup rượu gạo
- 1 muỗng canh dầu mè
2. Cách làm
- Đầu tiên, cắt bỏ chân gà (có thể giữ lại để nấu nước dùng) và làm sạch gà với muối, để ráo nước. Cho tất cả các nguyên liệu ướp gà vào xoa lên thịt gà trong vài phút. Ướp ít nhất 3 giờ. Trong khi ướp, thỉnh thoảng lật trở cho gà ngấm đều gia vị.
- Sau khi ướp, gà sẽ có màu.
- Cho nước ướp gà vào nồi (dùng nồi vừa đủ để vừa gà, đừng dùng nồi quá lớn với nhiều khoảng trống). Thêm khoảng 1 cup (240ml) nước dùng gà hoặc nước lọc vào nồi và đun sôi.
- Cho nước ướp gà vào nồi (dùng nồi vừa đủ để vừa gà, đừng dùng nồi quá lớn với nhiều khoảng trống). Thêm khoảng 1 cup (240ml) nước dùng gà hoặc nước lọc vào nồi và đun sôi.
- Khi nước sôi thì cho gà vào và dùng muống múc nước rưới lên gà. Sau khi cho gà vào, nước sẽ nhanh cạn. Do đó hãy giảm lửa xuống mức nhỏ để đun cho gà sôi lăn tăn chứ không sôi sùng sục. Đây là chìa khóa để giúp gà chín mềm.
- Đun gà 10 - 12 phút thì lật gà và đun thêm 10 - 15 phút nữa cho đến khi 3/4 nước trong nồi bốc hơi.
- Sau đó đậy nắp và ủ trong 10 phút (tiếp tục làm nóng gà với lượng nhiệt còn lại của nồi). Lấy gà ra ngoài và sau đó chặt miếng vừa ăn.
- Sau đó đậy nắp và ủ trong 10 phút (tiếp tục làm nóng gà với lượng nhiệt còn lại của nồi). Lấy gà ra ngoài và sau đó chặt miếng vừa ăn.
Thích hợp nhất là khi ăn gà với cơm. Ngoài ra, bạn có thể rưới phần nước còn lại lên cơm, làm cho món ăn thơm ngon hơn nhiều.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn China Sichuan Food)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chinese Soy Sauce Chicken is a featured dish from Chinese Cantonese cuisine.
One of the essential key step for this easy and brilliant chicken recipe is to purchase high quality soy sauce. We combine light soy sauce (mainly for the flavor) and dark soy sauce (mainly for coloring).
Perfect soy sauce chicken has tense skins and super tender meat inside. The sauce remaining after well cooked is extremely yummy. So do not waste it. You can drizzle on the chicken, or mix with the rice.
*Cook’s Note:
- Choose organic tender chicken under 1000kg is highly recommended for this recipe. Those young chicken is easy to cook and tender than older ones.
- Clay pot or other thick pot with brilliant heat preservation and heat conduction, so the tender chicken can be cooked with a very gentle heat. As a consequence, the meat can be more evenly done.
- It is ok when you feel the chicken is too tender and there might be some very light pink color in the bones. Gentle cooking can help use bringing back a degree of tenderness and when the inter temperature reaches around 160 degree F (70 degree C), the potential harmful bacteria can be killed.
- During the cooking process, cook the legs slightly for a longer time and the breast for a shorter time. Comparing with the thigh, breast is much tender and begins to getting dry when the temperature exceed 68 degree C. While the chicken thigh should be well cooked around 73 to 75 degree C.
1. Ingredients
- 1 whole organic chicken (800g)
- steamed rice for serving
- 1 cup unsalted chicken stock or water
- Marinating sauce:
- ¾ cup light soy sauce
- 2 tbsp. dark soy sauce
- 2 tbsp. rock sugar
- 1 inch root ginger, smashed
- 3 scallions, cut into small sections
- 4 garlic cloves, smashed
- 2 star anises
- 1 small piece of cinnamon
- 1 small piece of sand ginger (沙姜,recommended to include it or you can use dried ones)
- ⅓ cup rice wine
- 1 tbsp. sesame oil
2. Instructions
- Firstly, remove the chicken feet (you can save it for a stock) and clean the main body. Add all of the marinating ingredients and massage the chicken for couple of minutes. Set aside for at least 3 hours. Turn over at least twice during the time.
- After marinating, the chicken should be well colored all around.
- Transfer the marinating juice to a pot (just enough to hold the chicken, do not use oversized pot with lots of empty spaces). Add around 1 cup of chicken stock or water. Bring it to a boiling.
- Transfer the marinating juice to a pot (just enough to hold the chicken, do not use oversized pot with lots of empty spaces). Add around 1 cup of chicken stock or water. Bring it to a boiling.
- Place the chicken in and keep spreading the sauce on the chicken with the help of a scoop. After adding the chicken, the temperature of the liquid will drop quickly. Use medium to slow fire and keep the liquid almost simmering but not strongly boiling. This is the key to keep the chicken tender.
- Simmer one side for 10 to 12 minutes and then turn over, simmer the other side and the stomach for another 10 to 15 minutes until 3/4 of the sauce are cooked off.
- Then cover the lid and let the chicken stay inside for 10 minutes (continue heating the chicken with the remaining heat of the pot). Transfer out and then cut into large bite size pieces.
- Then cover the lid and let the chicken stay inside for 10 minutes (continue heating the chicken with the remaining heat of the pot). Transfer out and then cut into large bite size pieces.
- The best way is to serve it with steamed rice. In addition, you can spread the remaining liquid on the rice and make the dish ever better. Enjoy!
Do wait until the chicken is cooled down slightly for smooth cutting edges.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét