THẾ GIỚI ẨM THỰC

Heo

Sườn sốt mật ong

Honey Soy Glazed Ribs

Món này vô cùng dễ dàng, và thậm chí không cần phải có lò nướng, chỉ cần một chút kiên nhẫn, kết quả sẽ đáng ngờ.

1. Nguyên liệu

(cho 3-4 người ăn)
- 1 tảng sườn ngon
- 5 cọng rau mùi (hoặc 2-3 rễ mùi)
- 7 tép tỏi
- 1 muỗng cafe bột tiêu trắng
- Gia vị ướp sườn:
  • 2 muỗng cafe hạt mùi rang/nướng 
  • 3 muỗng canh dầu hào
  • 2 muỗng canh nước tương
  • 2 muỗng canh mật ong
  • 2 muỗng canh tương ớt Sriracha
  • 2 muỗng cafe nước tương đen
Lưu ý: Một cái chảo xào trũng đáy (chảo wok) và dùng nắp đậy là thích hợp nhất khi chế biến món này. Bạn có thể dùng nắp của một chiếc nồi lớn hay nếu không có, hãy dùng tấm giấy bạc để đậy. Nếu bạn không có chảo wok, bạn cũng có thể dùng một chiếc nồi lớn, nhưng chảo wok sẽ giúp dễ dàng đảo sườn. 

2. Cách làm

- Sườn rửa sạch, thấm khô, chẻ thành từng dẻ.
- Giã nhỏ hạt mùi, không cần quá mịn.
- Ướp sườn với tất cả các gia vị ướp và hạt mùi vừa giã. Nhào trộn cho sườn thật ngấm đều các gia vị. Để yên trong khi chuẩn bị các thành phần khác.
- Cho tỏi, cọng mùi (hoặc rễ mùi) và hạt tiêu vào cối giã nhỏ.
- Bắc chảo wok lên bếp, cho ít dầu ăn vào đun nóng, cho hỗn hợp tỏi vừa giã vào chảo và xào cho đến khi có mùi thơm và bắt đầu chuyển vàng.
Tiếp đó cho sườn đã ướp vào đảo chung, cho hết cả gia vị đã ướp vào.
Thêm nước vào sao cho vừa ngập sườn.
Đun cho sôi nhẹ thì đậy nắp, hạ lửa nhỏ (low heat) om cho đến khi sườn mềm, nhưng thịt vẫn chưa bị rời khỏi xương, khoảng 35-45 phút (tùy kích thước của sườn-nếu chỉ có thịt sẽ lâu hơn).
Lưu ý, không để sườn sôi mạnh khi om, nếu không sườn sẽ khô.
- Khi sườn đã mềm, gắp sườn ra bát và dùng giấy bạc bọc lại để giữ cho sườn được nóng trong khi đun sốt.
- Đun sôi chảo nước vừa om sườn trên lửa lớn và đun cho đến khi nước cạn sánh lại.
- Khi nước đã sánh lại rồi thì cho sườn quay trở lại chảo vào xóc đều cho sườn thấm sốt.
- Lấy sườn ra đĩa và thưởng thức ngay. Dùng chung với cơm hoặc như một món khai vị.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Pailin's Kitchen/ Hot Thai Kitchen)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Super easy, and doesn’t even require the oven, you just need a bit of patience, but it will be well rewarded.

1. Ingredients

(Serves 3-4)
- 1 rack of pork back ribs, cut into individual ribs
- 5 cilantro stems or 2-3 cilantro roots
- 7 cloves garlic
- 1 tsp white peppercorns
- Marinade:
  • 2 tsp coriander seeds, toasted 
  • 3 Tbsp oyster sauce
  • 2 Tbsp soy sauce
  • 2 Tbsp honey
  • 2 Tbsp Sriracha hot sauce
  • 2 tsp black soy sauce
Note: A wok with a lid is best for this recipe. It doesn’t have to be a lid that is specifically made for the wok; you can use any large pot lid that will be able to cover the ribs. In the video, I use the lid from my steamer. If you really don’t have a lid, you can always cover it with tin foil. If you don’t have a wok, you can also make these in a large pot, but a wok makes it easier to toss the ribs afterwards. 

2. Instructions

- Pound the coriander seeds in a mortar and pestle just until they are broken up into small pieces, they don’t need to be super fine.
- Combine all marinade ingredients together, including the coriander seeds, and pour over ribs. Coat the ribs thoroughly in the marinade and let them sit while you prepare other ingredients.
- In a mortar and pestle, pound together garlic, cilantro stems or roots, and white peppercorns into a fine paste.
- In a wok, add a little vegetable oil and saute the garlic paste until it starts to turn golden.
Add the ribs all at once, making sure you get ALL the marinade in there.
Add just enough water to almost cover the ribs. Tip: Rinse the ribs bowl with the water so you get all of the marinade into the wok.
Bring to a low simmer and cover the pot; simmer for 35-45 minutes or until ribs are fork tender, but not falling-off-the-bone tender, exact timing will depend on the size of your ribs—if they are meaty, they will take longer. After you cover the wok, you will need probably need to turn the heat down a bit to maintain the simmer. Make sure it does not boil vigorously, or the ribs will become dry.
- Once the ribs are tender, remove them from the cooking liquid and keep covered in foil to keep warm while you reduce the sauce.
- Boil the sauce on high heat and reduce it until it thickens into a luscious glaze (this will take a while, so it’s a good time to prep your side dishes).
- Once reduced, add the ribs back in and toss to thoroughly coat the ribs in the sauce.
- Enjoy on their own as an appetizer or with rice as a meal!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.