THẾ GIỚI ẨM THỰC

Gà hấp mộc nhĩ


Steamed Chicken with Chinese Mushroom

Món thịt gà hấp mộc nhĩ thơm lừng, nóng hổi, mềm ngon như thế này thật thích.

1. Nguyên liệu

- 1/2 con gà
- Vài cái mộc nhĩ
- 3 cái nấm hương tươi
- Tương ớt
- Gia vị ướp:

  • 2 muỗng canh dầu hào
  • 1 muỗng canh nước tương
  • 1/2 muỗng xanh hắc xì dầu (nếu thích màu đậm hơn)
  • 2 cây hành lá (chỉ dùng phần hành trắng, thái nhỏ - phần xanh để trang trí)
  • 10 lát gừng
  • 1 muỗng cafe muối
  • 1/2 muỗng canh dầu mè

2. Cách làm

- Chặt thịt gà thành các miếng vừa ăn sau đó ngâm trong nước sạch khoảng 30 phút. Thay nước 2 lần trong suốt quá trình ngâm. Sau đó, vớt thịt gà ra, để ráo.
- Trong một bát lớn, trộn các miếng thịt và với tất cả gia vị ướp. Đặt sang một bên, ướp gà trong 30 phút.
- Ngâm mộc nhĩ với nước nóng cho nở, rửa sạch, thái nhỏ. Nấm hương tươi rửa sạch, thái lát.
- Trộn tất cả nấm và mộc nhĩ vào bát gà. Sau đó đặt cả bát thịt gà vào vỉ, cho vào nồi hấp trong 30 phút hoặc cho đến khi thịt gà chín.
- Cho thịt gà hấp nấm ra, rắc hành lá xắt nhỏ lên trang trí. 
Món này bạn có thể ăn với tương ớt, ớt băm nhỏ và cơm trắng tùy ý.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Theo Chinasichuanfood.com)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- Half of a whole chicken
- 1 handful dried wood ear mushroom
- 3 fresh shitake mushrooms, sliced
- Chili sauce for serving, I am using homemade Hunan style chopped chili
- Marinating ingredients:
  • 2 tablespoons oyster sauce
  • 1 tablespoon light soy sauce
  • ½ tablespoon dark soy sauce (if you want to dark the color)
  • 2 green onions, white parts (keep the green ones for garnish)
  • 10 ginger sheds
  • 1 teaspoon salt
  • ½ tablespoon sesame oil

2. Instructions

- Cut chicken into chunks and then soak in clean water for around 30 minutes. Change the water twice during the process. Transfer out and drain.
- In a large bowl, mix the chicken chunks with all the marinating ingredients. Set aside to marinate for at least 30 minutes.
- Pre-soak the wood ear mushroom with clean water and slice the shitake mushrooms.
- Mix all the content together. Transfer to steamer and steam over high fire about 30 minutes or until you can easy insert a chop sticker in the chicken meat. You can steam this dish with steamed rice if the chunks are not too large. But you need to choose a longer cooking program to guarantee the steaming time.
- Transfer out and garnish some chopped green onions. Serve with any chili sauce you prefer and steamed rice.
*Notes: If you have Chinese sausage, add some slices can improve the flavor.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.