THẾ GIỚI ẨM THỰC

Gà hấp nấm kim châm khô

Steamed Chicken with Mushrooms & Dried Lily Flowers

Gà hấp nấm hương là một món ăn ngon quen thuộc. Công thức này sẽ càng bổ dưỡng hơn khi kết hợp cùng hoa kim châm khô rất có lợi cho sức khỏe.

1. Nguyên liệu

- 450 g thịt gà lọc xương, mỡ và thái miếng vừa ăn
- 1/4 bát con mộc nhĩ
- 1/3 bát con hoa kim châm khô
- 10 cây nấm hương khô
- 1/4 bát con nước, hoặc nước hầm xương gà
- 1 thìa canh dầu ăn
- 1/4 thìa cà phê dầu mè
- 1 thìa cà phê rượu trắng (không bắt buộc cần có)
- 1 thìa canh dầu hào
- 1/4 thìa cà phê đường
- 3/4 thìa cà phê muối
- 1/4 thìa cà phê hạt tiêu xay
- 1/2 thìa cà phê gừng bào
- 1 thìa canh bột ngô
- 1 cây hành lá thái nhỏ (để riêng phần lá và phần gốc trắng)

2. Cách làm

- Rửa sạch mộc nhĩ, nấm hương và hoa kim châm nhiều lần. Sau đó, cắt bỏ phần chân mộc nhĩ và nấm hương, rồi ngâm riêng từng loại tới khi mềm (che lại, để nguyên khoảng 2 tiếng).
- Sau khi mộc nhĩ, nấm hương và hoa đã đủ mềm, vớt ra, chắt/vắt hết nước. Thái mộc nhĩ, nấm hương không quá nhỏ (vừa bằng miếng thịt gà); hoa kim châm chỉ cần cắt bỏ phần chân.
- Cho tất cả thịt gà, mộc nhĩ, nấm hương, hoa kim châm, nước/nước hầm xương gà, dầu ăn, dầu mè, rượu, dầu hào, đường, muối, hạt tiêu, gừng và phần hành trắng đã thái vào một chiếc bát tô. Trộn đều, sau đó dùng giấy bọc thực phẩm hoặc nắp đậy lại để ướp trong vòng 2 tiếng, hoặc đưa vào tủ lạnh để qua đêm.
- Khi nào chuẩn bị nấu thì để hỗn hợp trên ra ngoài (nếu bảo quản trong tủ lạnh) một lúc, và trộn thêm bột ngô. Sau đó, chuyển hỗn hợp sang một chiếc đĩa sâu lòng, và rắc một nửa số hành lá đã thái lên trên.
- Đặt đĩa thịt vào nồi hấp ở nhiệt độ cao trong vòng 10 phút. Tắt bếp, để nguyên khoảng 2 phút rồi mới lấy ra khỏi nồi. Chú ý tránh để nước ở vung rơi vào đĩa thịt khi mở ra.
Rắc nốt số hành lá lên đĩa thịt và ăn nóng cùng với cơm.


Chúc các bạn thành công!

(Theo Thewoksoflife)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 1 pound boneless chicken thighs, trimmed of fat and cut into large bite-sized chunks
- ¼ cup dried wood ear mushrooms
- ⅓ cup dried lily flowers
- 10 medium dried shiitake mushrooms, soaked until reconstituted
- ¼ cup water
- 1 tablespoon vegetable oil
- ¼ teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon rice wine (optional)
- 1 tablespoon oyster sauce
- ¼ teaspoon sugar
- ¾ teaspoon salt
- ¼ teaspoon freshly ground white pepper
- ½ teaspoon grated ginger
- 1 scallion, chopped (white and green portions divided)
- 1 tablespoon cornstarch

2. Instructions

- Take the wood ear mushrooms, dried lily flowers, and shiitake mushrooms, and rinse them all separately under running water to make sure any dirt or dust particles are rinsed away. After cleaning, cut off the tough bottom portion of the lily flowers. Cut off the mushroom stems as well, which will speed up the soaking process.
- Transfer the wood ears, lily flowers, and mushrooms to three separate bowls filled with water, and soak for one to two hours. Use a plate to cover and press each of the dried ingredients down to ensure they are fully rehydrated.
- Once reconstituted, roughly chop the wood ears. Squeeze some of the excess water from the mushrooms, and slice each one into quarter-inch thick slices. Be sure to squeeze the lily flowers dry as well.
- Place the chicken, wood ears, mushrooms, lily flowers, water, vegetable oil, sesame oil, rice wine (if using), oyster sauce, sugar, salt, white pepper, grated ginger, and the white portions of the scallions into a bowl. Mix until most of the liquid is absorbed into the chicken. Set the green portions of the scallions aside. Cover the chicken and marinate for a minimum of 2 hours, or in the refrigerator overnight.
- When you’re ready to cook the dish, let the chicken mixture come up to room temperature, and add the cornstarch until it is uniformly incorporated. At this point, all of the liquid should be absorbed into the chicken, and there should be little or no standing liquid.
- Transfer the mixture to a deep plate or pie dish, and sprinkle half of the green portion of the scallions over the top. Place in a covered steamer, and steam over medium high heat for 10 minutes. Shut off the heat, and leave the chicken in the steamer for another 2 minutes.
Carefully remove the cover from the steamer, taking care not to drip any water from the cover onto the dish. Sprinkle the rest of the scallions over the top, and serve with rice!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.