THẾ GIỚI ẨM THỰC

Gà nướng sữa chua

Greek Marinated Chicken

Nếu các món gà chiên hay gà nướng không thôi thì vừa ngấy mà lại khô. Thịt gà nướng sữa chua vừa có vị ngọt thơm của thịt gà, vị chua chua của sữa chua, mềm mà không ngấy, giữ được trọn vẹn các hương vị tẩm ướp. Món gà nướng sữa chua này sẽ là sự lựa chọn tuyệt vời để bạn đổi món cho cả nhà dịp cuối tuần.

1. Nguyên liệu

- 1,8 kg đùi gà
- 1 cup sữa chua (plain yogurt)
- 2 muỗng canh dầu oliu
- 4 tép tỏi băm
- ½ muỗng canh lá oregano
- 1 quả chanh
- ½ muỗng cà phê muối
- Hạt tiêu
- 1 nắm rau mùi tây tươi, thái nhỏ

2. Cách làm

- Chuẩn bị nước xốt: Dùng 1 cái tô cho sữa chua, dầu oliu, oregano, tỏi băm nhỏ, muối, hạt tiêu vào thêm nước chanh từ nửa quả chanh vào.
Thêm một ít rau mùi tây vào trộn đều.
- Gà rửa sạch cho vào tô nước xốt rồi trút vào một túi ziplock, xóc đều. Ướp gà trong tủ lạnh khoảng 30 phút - 2 giờ để gà thấm nước xốt.
- Sau khi ướp cho gà vào khay nướng và rưới phần nước xốt còn lại lên trên.
- Nướng gà ở nhiệt độ 190 độ C trong khoảng 45- 60 phút thì gà chín, hoặc nướng cho đến khi gà chuyển màu vàng nâu là được.
- Lấy gà ra đĩa và thưởng thức ngay.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Budgetbytes.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tangy lemon and garlic marinade makes this Greek Marinated Chicken super fast and flavorful. Cook it in the oven or on a grill.

1. Ingredients

- 3 1/2 to 4 lbs chicken pieces
- 1 cup plain yogurt
- 2 Tbsp olive oil
- 4 cloves garlic, minced
- 1/2 Tbsp dried oregano
- 1 medium lemon
- 1/2 tsp salt
- freshly cracked pepper
- 1/4 bunch fresh parsley

2. Instructions

- To make the marinade, combine the yogurt, olive oil, minced garlic, oregano, salt, and some freshly cracked pepper in a bowl. Use a fine holed cheese grater or a zester to scrape the thin layer of yellow zest from the lemon skin into the bowl. Also add the juice from half of the lemon (about 1-2 Tbsp). Stir until the ingredients are well combined. Roughly chop a big handful, or about 1/4 bunch, of parsley and stir it into the marinade.
- Add the chicken pieces and marinade to a gallon sized zip top bag. Remove as much air as possible, close the bag tightly, and massage the bag to mix the contents and make sure the chicken is well coated. Refrigerate the bag for 30 minutes.
- After marinating for 30 minutes, either cook the chicken on a grill OR preheat the oven to 375 degrees in preparation to bake the chicken.
- To bake the chicken, place the chicken pieces in a large casserole dish (9x13). Bake the chicken in the preheated 375 degree oven for 45-60 minutes, or until golden brown on top.
- Enjoy!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.