THẾ GIỚI ẨM THỰC

Đùi gà

Gà nướng xá xíu (1)

Char Siu Grilled Chicken

1. Nguyên liệu

- 900g đùi gà (gồm cả đùi tỏi gà và má đùi gà)
- 2 muỗng canh đường nâu
- 2 muỗng canh sốt hoisin
- 1 muỗng canh rượu Thiệu Hưng, rượu gạo, hoặc bia
- ½ muỗng cà phê ngũ vị hương
- ¼ muỗng cà phê tiêu trắng hoặc đen
- ½ muỗng cafe dầu mè
- 2 tép tỏi băm
- 5 giọt màu thực phẩm màu đỏ (tùy chọn)
- Muối, vừa đủ

2. Cách làm

- Trộn sốt BBQ: Trộn đều đường nâu, sốt hoisin, rượu Thiệu Hưng, bột ngũ vị hương, hạt tiêu, dầu mè, tỏi, và màu thực phẩm màu đỏ (nếu có).
- Chuẩn bị bếp nướng hoặc nồi nướng, làm nóng ở nhiệt độ trung bình.
- Ướp gà với muối, rồi đặt gà lên vỉ nướng (hoặc khay nướng). Nướng gà cho đến khi gà chín vàng thơm. Cứ 10 phút lại lật gà một lần để gà không bị cháy xém.
- Giữ lại 1/2 lượng sốt BBQ đã trộn để làm sốt rưới lên gà khi ăn và để riêng.
- Trong quá trình nướng, trước khi lật gà, ta lại dùng chổi phết sốt BBQ lên gà và nướng tiếp.
- Gà chín, cho gà ra đĩa, rưới sốt BBQ lên và thưởng thức cùng cơm nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 2 pounds chicken thighs and drumsticks
- 2 tablespoons brown sugar
- 2 tablespoons hoisin sauce
- 1 tablespoon Shaoxing wine, rice wine, or beer
- ½ teaspoon five spice powder
- ¼ teaspoon white or black pepper
- ½ teaspoon sesame oil
- 2 cloves minced garlic
- 5 drops red food coloring (optional)
- salt

2. Introductions

- Mix together the BBQ sauce by combining the brown sugar, hoisin sauce, Shaoxing wine, five spice powder, pepper, sesame oil, garlic, and red food coloring (if using).
- Prepare a medium-hot grill or preheat the broiler. If using the broiler, line a rimmed baking sheet with aluminum foil.
- Season the chicken with salt to taste, and put the chicken on the grill or, if broiling, put it on the prepared baking sheet. Grill or broil, turning once, for 10 minutes per side–making sure to keep an eye on the chicken to ensure it doesn’t burn.
- Put 1/2 of the BBQ sauce in a small bowl for serving, and set aside.
- Baste the chicken with the remaining sauce. And continue to grill or broil until the chicken is cooked through (time will vary depending on the size of your chicken thighs and drumsticks).
- Transfer your grilled chicken to a serving platter, brush with the reserved sauce, and serve.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.