Hạt dẻ không chỉ là món ăn vặt ngon mà cũng có thể đem chế biến thành món ăn hấp dẫn như gà om hạt dẻ chẳng hạn.
1. Nguyên liệu
- 900g thịt gà (đùi gà hoặc nguyên con)
- 2 muỗng canh dầu ăn
- 2 muỗng canh nước tương
- 1 muỗng canh rượu nấu ăn
- 1 bát hạt dẻ đã bóc vỏ
- 2 nhánh hành lá, thái nhỏ
- 2 tép tỏi, thái lát
- 1 phần hành lá, dài khoảng 10cm
- 4 lát gừng
-¼ củ hành tây đỏ
- 2 cánh hoa hồi (star anise)
- 450 ml nước nóng
- Nước sốt:
- 2 muỗng canh nước tương loại nhạt màu (light soy sauce)
- 1 muỗng canh nước tương loại đậm màu (dark soy sauce)
- 1/2 muỗng cafe muối
- 1 muỗng canh dầu mè
2. Cách làm
- Chặt gà thành các miếng vừa ăn sau đó chần qua nước sôi khoảng 30 giây để loại bỏ chất bẩn.
- Ướp gà với khoảng 2 muỗng canh nước tương trong 15 phút. Để ráo trước khi chiên.
- Làm nóng dầu ăn trong chảo, thêm thịt gà vào. Để 1 phút cho đến khi 1 mặt thịt gà vàng, thơm. Sau đó, lật thịt gà, chiên nốt mặt kia.
- Cho thịt gà sang một góc chảo, thêm tỏi, gừng, hành lá, hành tây đỏ, vào phi thơm. Sau đó đảo đều tất cả. Đổ nước nóng vào, đun nhỏ lửa khoảng 10 phút. Thêm tất cả các nguyên liệu làm nước sốt vào trừ dầu mè.
- Thêm hạt dẻ và tiếp tục đun liu riu cho đến khi hạt dẻ chín. Vặn to lửa để nước sốt sệt lại, khi đó thêm dầu mè.
- Cho thịt gà om hạt dẻ ra đĩa/bát, rắc hành lá thái nhỏ lên trang trí rồi thưởng thức.
Có thể thêm chút nấm hương vào om cùng cho thơm.
Chúc các bạn thành công!
(Theo China Sichuan Food)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Classic Chinese style braised chicken with chestnut- a yummy and healthy nut popular in Mainland China.
1. Ingredients
- 2 pounds chicken (I use whole chicken, you can use chicken thigh)
- 2 tablespoons cooking oil
- 2 tablespoons light soy sauce
- 1 tablespoon cooking wine
- 1 cup fresh chestnut after shell
- 2 green onions, finely chopped
- 2 garlic cloves, sliced
- 1 sections of scallion around 10cm long
- 4 slices ginger
- ¼ middle size red onion
- 2 star anises
- 2 cups hot water
- Sauce:
- 2 tablespoons light soy sauce
- 1 tablespoon dark soy sauce
- ½ teaspoon salt (taste to adjust the amount accordingly)
- 1 tablespoon sesame oil
2. Instructions
- Cut the chicken into small chunks and then cook in boiling water for around 30 seconds to remove the impurities. And then transfer out and drain.
- Marinate the chicken with around 2 tablespoons soy sauce for around 15 minutes. Drain before frying.
- Heat 2 tablespoons cooking oil in a pan or wok until really hot. Add chicken chunks in. Stay for around 1 minute until brown on one side and fragrant. And then turn them over to fry the other side.
- Move them to one side of the wok; add garlic, ginger, scallion and red onion until aroma. Mix well. Pour around 2 cups of hot water to soak the chicken chunks completely. Slow the fire to simmer for around 10 minutes. Add all the other sauce ingredients except sesame oil.
- Add chestnuts in and continue simmer until the chestnuts are well cooked (soft to your own preference). Turn up the fire to thicken the sauce. When the sauce is well thickened, add sesame oil.
- Transfer to serving plate and garnish with chopped green onion before serving.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét