THẾ GIỚI ẨM THỰC

Gà om nấm, hạt dẻ

Braised Chicken with Chestnuts and Mushrooms in XO Sauce


1. Nguyên liệu

- 4 đùi gà lớn
- 4 củ tỏi, đập dập
- 2 củ hành, đập dập
- 1 mẩu gừng, thái lát
- 8 tai nấm hương hoặc nấm đông cô khô
- 20 hạt dẻ
- Gia vị phần sốt:
  • 1 muỗng canh nước tương (light soy sayce)
  • 1 muỗng canh hắc xì dầu (dark soy sauce)
  • 1 muỗng canh dầu hào 
  • 1/2 muỗng canh rượu Brandy (hoặc rượu gạo Trung Quốc) 
  • 1/2 muỗng cafe đường 
  • 1/2 muỗng canh dầu mè 
  • ít tiêu

- Nước nóng, vừa đủ
- 1 muỗng canh bột bắp hòa tan trong 30ml nước

2. Cách làm

- Đùi gà lọc da, chặt thành miếng nhỏ vừa ăn. Ướp gà với 1 muỗng canh nước tương, ít hạt tiêu, 1/2 muỗng canh dầu mè, 1 muỗng canh rượu Brandy (hoặc rượu gạo Trung Quốc) và 1/2 muỗng canh bột bắp. Ướp gà 30 phút cho ngấm gia vị.
Nấm khô ngâm trong nước nóng 10 phút cho đến khi mềm. Sau đó vớt ra, bóp khô nước, cắt bỏ chân nấm và giữ lại phần nước ngâm nấm.
Hạt dẻ rửa sạch và cho vào nồi nước sôi luộc khoảng 10 phút. Sau đó bỏ sạch vỏ.
- Bắt chảo lên bếp, cho một ít dầu ăn vào đun nóng. Sau đó cho hành, tỏi và gừng vào xào thơm. Thêm nấm và tiếp tục xào 1 phút nữa.
- Cho gà và hạt dẻ vào xào cho đến khi gà săn lại có màu nâu nhạt.
- Cho tất cả các gia vị phần sốt vào và đảo đều khoảng 1 phút. Rồi đổ phần nước ngâm nấm và thêm nước nóng cho xăm xắp thịt. Đậy vun lại, hạ nhỏ lửa và om liu riu trong khoảng 20-25 phút cho đến khi thịt gà và hạt dẻ được chín mềm. Cuối cùng, đổ nước bột bắp vào cho nước sốt đặc sánh lại. Tắt bếp.
- Múc gà ra bát/đĩa và thưởng thức ngay với cơm nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn feedsfromveronica)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We love chestnuts cooked in any way – roasted, braised, boiled, baked, etc. When braised together with meat like chicken or pork ribs, it gives a naturally sweet and nutty flavour to the entire dish.
A all-time favourite for dinner at home is braised chicken thighs with chestnuts and mushrooms. We like to combine the sauce with steaming hot rice. The flavour is simply superb, especially when brandy is included in the seasoning!

1. Ingredients

(6 servings)
- 4 large chicken thighs

  • skin removed & chopped into 4 pieces each
  • marinate with 1 tablespoon light soya sauce, some pepper, 1/2 tablespoon sesame oil, 1 tablespoon brandy (or chinese rice wine) & 1/2 tablespoon cornflour

- 4 pcs garlic, minced
- 2 pcs shallot, minced
- 2″ knob ginger, sliced
- 8 chinese mushroom (soak in hot water until softened & reserve the water, squeeze dry and remove the stalk)
- 20 chinese chestnuts (wash & boil in hot water for 10 mins, remove shell and skin)
- Seasoning for sauce :

  • 1 tablespoon light soya sauce
  • 1 tablespoon dark soya sauce
  • 1 tablespoon oyster sauce
  • 1/2 tablespoon Brandy (or chinese rice wine)
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 1/2 tablespoon sesame oil
  • pepper to taste

- sufficient hot water
- 1 tablespoon corn flour dissolved 30ml water

2. Method

- Heat some cooking oil in pan and stir fry garlic, shallot, ginger until fragrant. Add mushrooms and continue to stir-fry for another min.
- Put in chicken and chestnuts and stir-fry till chicken is lightly brown.
- Add in the seasonings in sauce and stir-fry for 1 min. Add in the reserved mushroom water and just enough hot water to cover the ingredients and stir well. Cover pan, lower heat and leave to simmer for 20-25 mins until meat and chestnuts are tender. Lastly, thicken sauce with cornstarch mixture.
- Serve warm with steamed rice.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.