Kung Pao Chicken Wings
Kung pao cánh gà là một món ăn tuyệt vời thay cho món cánh gà rán quen thuộc. Với sốt ướp lạnh, cánh gà được "chiên" trong lò nướng, và nguyên liệu chuẩn bị đơn giản, đó là món ăn kết hợp hoàn hảo!
1. Nguyên liệu
- Phần ướp cánh gà:
- 12 cánh gà, rửa sạch và lau khô
- ¼ muỗng cà phê bột hạt tiêu Tứ Xuyên (Sichuan peppercorn)
- ⅛ muỗng cà phê tiêu trắng
- 1 muỗng cà phê nước tương
- 1 muỗng cà phê Rượu Thiệu Hưng (Shaoxing wine)
- ¼ muỗng cà phê dầu mè
- 1 muỗng canh bột bắp
- 1 muỗng canh bột mì
- Phần nước sốt Kung Pao:
- ½ muỗng cà phê bột ớt dạng mảnh (red pepper flake)
- 1 muỗng cà phê rượu Thiệu Hưng
- ½ muỗng cà phê dầu mè
- ½ chén nước dùng gà
- 1 muỗng canh đường
- 2 muỗng cà phê dấm gạo (rrice vinergar)
- 1 muỗng cà phê nước sốt hoisin
- 1 muỗng cà phê nước tương
- ¼ muỗng cà phê nước tương đậm (dark soy sauce)
- 1 muỗng canh sốt đậu cay (spicy bean sauce/paste)
- 1 muỗng canh bột bắp hòa tan trong 1 muỗng canh nước
- 1 muỗng cà phê dầu đậu phộng (có thể thay bằng dầu thực vật hoặc dầu canola)
- 1 muỗng cà phê gừng tươi, băm nhỏ
- 1 tép tỏi, băm nhỏ
- 10 quả ớt đỏ khô
- 1 cây hành lá, thái nhỏ
- 2 muỗng canh đậu phộng rang, đập dập
- 2 muỗng canh rau mùi, thái nhỏ
2. Cách làm
- Trộn đều cánh gà với tất cả các gia vị phần ướp và ướp ít nhất 20 phút cho ngấm.
- Bật lò nướng 475 độ F.
- Lót giấy nến hoặc giấy bạc vào khay nướng. Sau đó xếp gà vào khay, sao cho cánh cách nhau 5cm.
Cho cánh gà vào nướng 16 phút cho đến khi cánh gà chín giòn. Lưu ý, khi đã nướng được 1/2 thời gian thì lấy cánh gà ra lật mặt cho cánh gà chín đều.
- Đồng thời, trong khi chờ cánh gà được nướng chín, ta làm phần sốt.
Bắc chảo lên bếp, đun nóng dầu ăn với lửa nhỏ và cho gừng vào xào thơm. Sau 15 giây thì thêm tỏi, ớt khô, bột ớt. Xào thêm 10 giây nữa và rồi cho rượu, dầu mè, nước dùng gà, đường, giấm, sốt hoisin, nước tương, nước tương đen (hắc xì dầu), và tương đậu cay vào đảo đều. Đun sôi lên.
- Thêm bột bắp vào khuấy cho đến khi nước sốt đặc sánh lại như ý. Thêm hành lá.
- Cánh gà đã chín, cho vào sốt và lắc đều.
- Bày cánh gà ra đĩa, rắc đậu phộng và rau mùi. Thưởng thức.
Chúc các bạn thành công!
(Theo Thewoksoflife)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kung pao chicken wings are a great alternative to regular hot wings. With the tangy sauce, oven "fried" wings, and easy prep, it's the perfect fusion food!
1. Ingredients
- For the marinating the chicken wings:
- 12 chicken wingettes and drumettes, rinsed and pat dry
- ¼ teaspoon ground Sichuan peppercorns
- ⅛ teaspoon white pepper
- 1 teaspoon soy sauce
- 1 teaspoon Shaoxing wine
- ¼ teaspoon sesame oil
- 1 tablespoon cornstarch
- 1 tablespoon flour
- For the Kung Pao sauce:
- ½ teaspoon crushed red pepper flakes
- 1 teaspoon Shaoxing wine
- ½ teaspoon sesame oil
- ½ cup chicken stock
- 1 tablespoon sugar
- 2 teaspoons rice vinegar
- 1 teaspoon hoisin sauce
- 1 teaspoon soy sauce
- ¼ teaspoon dark soy sauce
- 1 tablespoon spicy bean sauce/paste
- 1 tablespoon cornstarch and 1 tablespoon water, mixed into a slurry
- 1 teaspoon peanut oil (can substitute vegetable or canola oil)
- 1 teaspoon fresh ginger, minced
- 1 clove garlic, minced
- 10 dried whole red chili peppers
- 1 scallion, chopped
- 2 tablespoons chopped roasted peanuts
- 2 tablespoons chopped cilantro
2. Instructions
- Toss the chicken wings in a large mixing bowl along with all the marinade ingredients, ensuring the wings are well coated. Set aside for at least 20 minutes.
- Preheat the oven to 475 degrees F. Line a sheet pan with heavy duty foil for easy clean-up and add a layer of non-stick foil or parchment paper so the wings don't stick. Lay the wings on the sheet pan spaced 2 inches apart, ensuring that as much of the marinade coating is on the wings as possible. Bake in the oven for 16 minutes, flipping them halfway through roasting. Both sides of the wings should be crispy. Halfway through this process (i.e. after you've flipped the wings), make the sauce.
- To make the sauce, add the oil and ginger to a wok or saucepan over low heat. After 15 seconds, add the garlic, whole dried chilies, and crushed red pepper flakes. Toast another 10 seconds and stir in the Shaoxing wine, sesame oil, chicken stock, sugar, rice vinegar, hoisin sauce, soy sauce, dark soy sauce, and spicy bean paste. Stir well and bring to a simmer.
- Stir in cornstarch slurry until the sauce is thick enough to coat a spoon. Add the scallions. By now, the wings should be done cooking. Toss them into the sauce and serve, garnished with chopped peanuts and cilantro. Serve!
- Note: We had these chicken wings without any dipping sauce, but if you'd like to cool off the wings slightly, you can serve with some plain yogurt, mixed with a bit of salt and and chopped cucumber.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét