THẾ GIỚI ẨM THỰC

Chiên Rán

Gà sốt mè chua ngọt

Sesame Chicken

Những miếng thịt gà nướng vàng ươm, được phủ thêm sốt chua ngọt và vừng rang hấp dẫn là món ăn ngon không thể bỏ qua.

1. Nguyên liệu

* Phần gà chiên:
+ Đùi và lườn gà đã róc xương, cắt miếng
+ 1 bát bột ngô
+ 1 bát sốt bơ vừng
+ 1 thìa muối
+ 1 thìa nước mắm
+ 50g bột mỳ
+ 2 thìa vừng rang
+ 1/2 thìa hạt tiêu
*Phần sốt:
+ 2 thìa dầu ăn
+ 3 nhánh tỏi, băm nhỏ
+ 1 thìa nước mắm
+ 150ml nước dùng gà
+ 1/2 thìa giấm gạo
+ 3 thìa đường
+ 1 thìa nước tương đen
+ 2 thìa dầu mè
+ 2 thìa bột ngô hòa nước
+ Hành lá rửa sạch, thái nhỏ

2. Cách làm

- Bật sẵn lò nướng ở 200 độ C.
- Thịt gà thái miếng rửa sạch, đem trộn với bột ngô, sốt bơ vừng, nước mắm và muối trong 20 phút cho ngấm gia vị.
- Trong lúc chờ đợi, trộn bột mỳ, vừng và hạt tiêu vào một bát khác.
- Dùng tay trộn lại thịt gà và sốt vừa ướp thật kỹ một lần nữa. Sau đó, lăn thịt qua bát đựng hỗn hợp bột mỳ, vừng và hạt tiêu. Đặt lên khay nướng đã chuẩn bị. 
- Cho thịt gà vào lò nướng đến khi chín vàng thì lấy ra.
- Bắc chảo dầu lên bếp, đun nóng rồi phi tỏi đến khi dậy mùi thơm thì cho nước mắm, đun khoảng 4 giây thì cho tiếp nước dùng gà, giấm gạo, đường, xì dầu, dầu bơ vừng vào. Vặn lửa nhỏ đun đến khi sủi lăn tăn thì cho tiếp hỗn hợp bột ngô và nước đã hòa loãng vào đun 20 giây.
- Khi sốt đã sánh lại sền sệt thì cho gà và hành tươi vào đảo đều. Đun đến khi sốt bám đều lên từng miếng thịt gà, tắt bếp.
- Trút gà ra đĩa và rắc vừng lên trên. Ăn thịt gà kèm cơm khi còn nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Theo Theworksoflife)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

(Serves: 4 servings)
- For the chicken:
  • 1 pound boneless chicken thighs, cut into chunks
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 1 teaspoon sesame paste
  • ¼ teaspoon salt
  • 1 teaspoon Shaoxing wine
  • 1/4 cup all purpose flour
  • 2 tablespoons toasted sesame seeds
  • 1/8 teaspoon fresh ground white pepper

- For the sauce:
  • 2 teaspoons canola oil
  • 1 clove garlic, minced
  • 1 tablespoon Shaoxing wine
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1/2 teaspoon rice wine vinegar
  • 3 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 teaspoon dark soy sauce
  • 2 teaspoons sesame oil
  • 2 tablespoons corn starch + 2 tablespoons water, mixed into a slurry
  • 1 scallion sliced into 1/2 inch pieces

2. Instructions

- Mix the chicken with the cornstarch, sesame paste, salt, and Shaoxing wine and set aside for 20 minutes. Then mix the flour, sesame seeds, and white pepper in a separate bowl. Preheat the oven to 475 degrees.
- Use your hands to mix the chicken and marinade until there is no standing liquid. Dredge the chicken pieces in the dry mixture, and place them on a sheet pan lined with parchment paper or nonstick foil.
- Bake at 475 degrees for 8 minutes on the top rack. Flip the chicken pieces and broil on low for 3 minutes until golden brown. Remove from oven.
- Heat your wok to medium heat and add oil and garlic. Stir for 5 seconds, and then add the Shaoxing wine. After another 5 seconds, immediately add the chicken stock, rice wine vinegar, sugar, soy sauces, and sesame oil until everything’s at a simmer.
- Gradually add the cornstarch slurry to the sauce while stirring constantly. Let simmer for 20 seconds. The sauce should be thick enough to coat a spoon. Add the chicken and scallions and toss until coated with sauce.
- Garnish with toasted sesame seeds and serve.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.