THẾ GIỚI ẨM THỰC

Gà ngâm rượu Trung Quốc

Drunken Chicken

1. Nguyên liệu

- 2 đùi gà
- Phần nước dùng gà:
  • 2.5 cup nước
  • 2 lát gừng
  • 1/2 muỗng cafe muối

- Phần nước ngâm gà:
  • 1.5 cup nước dùng gà, để nguội
  • 1.5 cup rượu Thiệu Hưng
  • 1.5 muỗng cafe đường
  • 2.5 muỗng cafe muối
  • 1 muỗng canh kỳ tử

2. Cách làm

- Đùi gà lọc bỏ xương. Phần xương dùng để ninh lấy nước dùng.
- Cho xương gà, nước và gừng vào nồi, đun sôi. Khi nước sôi hạ nhỏ lửa và hầm ít nhất 1 giờ (hoặc lâu hơn). Cần có 1.5 cup nước dùng gà. Bạn có thể bỏ qua bước này nếu đã có sẵn nước luộc gà.
- Đùi gà rửa sạch, thấm khô. Chuẩn bị miếng giấy bạc dài khoảng 30 cm. Đặt gà vào và rắc 1/4 muỗng cafe muối. Cuộn tròn gà lại theo chiều dọc, rồi dùng giấy bạc cuộn lại, xoắn hai đầu giấy bạc như chiếc kẹo cho chặt.


- Cho gà vào nồi hấp 20 phút trên lửa lớn. Sau đó tắt bếp và giữ nguyên gà trong nồi đậy kín vung thêm 5 phút nữa.
- Lấy gà ra cho vào tô nước đá lạnh, ngâm 10-15 phút cho đến khi gà nguội hoàn toàn.
- Làm nước ngâm gà: Cho nước dùng gà, rượu, đường, muối và kỳ tử vào một khay thủy tinh lớn, khuấy cho tan đường.
- Cánh gà đã nguội, tháo bỏ lớp giấy bạc rồi cho gà vào khay nước ngâm. Đậy lại và cho vào tủ lạnh ướp 24 giờ.
- Khi ăn, lấy gà ra, cắt khoanh vừa ăn. Bạn có thể ăn lạnh hay ấm hơn, tùy thích. Món này thường được dùng làm món khai vị lạnh.

3. Video hướng dẫn

Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 2 chicken leg quarters
- Preparing the Stock:

  • 2 chicken leg quarters
  • 2 ½ cups water
  • 2 large slices ginger
  • ½ teaspoon salt

- The Brine:

  • 1 ½ cups of your homemade Chicken broth (at room temperature)
  • 1½ cups shaoxing huadiao wine
  • 1½ teaspoons sugar
  • 2½ teaspoons sea salt
  • 1 tablespoon dried goji berries/wolfberries

2. Instructions

- Debone the chicken leg quarters, keeping the skin on. Keep the bones to make a homemade stock, which you’ll be using in this recipe. You might be able to ask your butcher to help you with this step!
In a small pot, add your reserved chicken bones, 2 ½ cups water, and ginger. Bring to a boil and simmer over low heat for at least 1 hour (or longer). We’ll need 1 ½ cups of chicken broth for the recipe. You can also eliminate this step if you want to use store-bought chicken stock.
- Rinse off your de-boned chicken and pat thoroughly dry with a paper towel. Grab 2 pieces of aluminum foil, each about 12” long. Lay each piece of chicken onto a piece of foil, and sprinkle with ¼ teaspoon salt. Roll up the chicken lengthwise, and then wrap in the foil, twisting both sides to form a candy-like bundle.
- Steam the chicken in the foil over high heat for 20 minutes, covered. Turn off the heat and let the chicken sit in the steamer for another 5 minutes with the lid tightly closed.
- Transfer the foil wrapped chicken to an ice bath, and let it sit there for 10-15 minutes, until the chicken is completely cool. This step ensures that the juices remain locked in and improves the chicken’s overall texture.
- Now it’s time to make the brine. In a non-reactive container (I used a glass loaf pan. Anything narrow and deep, where the chicken can remain submerged, will work), add the 1 ½ cups chicken broth, 1 ½ cups shaoxing wine, sugar, salt, and goji berries. Once the chicken is cool, unwrap the chicken and place in the brine. Cover and refrigerate for 24 hours.
- Slice and serve cold or at room temperature. This dish is usually served as a cold appetizer.
- Note: We did this dish with equal parts wine and broth. You can change the ratio according to your own tastes, whether you like a stronger or lighter wine taste. But beware…upping the ratio of wine can make the chicken bitter, so proceed with caution.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.