THẾ GIỚI ẨM THỰC

Bánh

Pancake hành lá kiểu Hoa

Scallion Pancakes

Green Onion Pancake
Congyoubing

Bánh pancake hành có màu vàng rộm trông thật bắt mắt. Công thức làm bánh thực là quá dễ luôn, mặc dù là bánh chiên nhưng với lượng dầu quá nhỏ như vậy thì lại không hề ngấy chút nào đâu bạn ạ. Với món bánh panckae hành chiên này thì gia đình bạn sẽ có một bữa sáng đơn giản mà nóng hổi đấy!
Đây là một loại bánh kếp kiểu Trung Quốc. Bánh này có rất nhiều điểm chung với các món paratha của Ấn Độ và các loại bánh mì phẳng đơn giản khác, và nếu bạn làm theo một vài bước đơn giản, chúng rất dễ làm ở nhà.

1. Nguyên liệu

- 2.5cup bột mì
- 1cup nước ấm
- Dầu ăn để chống dính bánh (dầu thực vật, dầu mè,...)
- Muối kosher
- 1 năm hành lá
- Dầu ăn có nhiệt bốc khói cao để chiên bánh (dầu thực vật, dầu canola, dầu đậu phộng)

2. Cách làm

- Cho bột mì vào tô rồi trộn bột mì với nước ấm, nhào bột cho đến khi thành khối bột đồng nhất và mịn. Nhào bằng cách gập đôi khối bột và ép nó xuống nhiều lần, cho đến khi bột mịn hơn và đàn hồi hơn. Phủ khối bột bằng 1 chút dầu mỏng và đặt lại vào tô. Sau đó dùng một chiếc khăn ẩm phủ lên trên tô và để bột nghỉ 30 phút.
- Lấy bột ra khỏi tô. Cắt bột thành 4 phần bằng nhau. Quét một lớp mỏng dầu ăn lên khay nướng hoặc bàn đá, rồi cho bột vào cán mỏng thành một tấm bột có kích thước khoảng 12 x 19 inch.
- Hành lá chỉ lấy phần màu xanh, rửa sạch, thái nhỏ, cho vào bát và để bên cạnh.
- Quét một lớp mỏng dầu ăn lên trên tấm bột, sau đó rắc đều hành lá cùng một ít muối lên trên.
- Cuộn tròn và lăn chặt tấm bột lại theo chiều dài của tấm bột.
- Cắt dải bột làm đôi.
- Mỗi miếng bột vừa cắt bạn cuộn tròn lại và để cho bột nghỉ ít nhất 15 phút hoặc lâu hơn. Tương tự với nửa dải bột còn lại.
- Cán mỗi khối bột thành một tấm bánh tròn, mỏng, mịn. Dùng cây cán bột hoặc tay đều được ấn dẹt.
- Đun nóng chảo đáy dày 1icnh hoặc chảo xào saucepan trên lửa vừa cao (medium high heat). Quét môt ít dầu ăn vào đáy chảo. Khi dầu bắt đầu sôi, nhẹ nhàng đặt tấm bánh vừa cán mỏng vào chảo chiên. Với mỗi mặt bánh bạn chiên trong khoảng 2 phút hoặc chiên cho đến khi các mặt bánh chuyển thành màu vàng nâu là được.
- Lấy bánh ra và dùng kéo cắt miếng dẻ quạt vừa ăn.
- Bày bánh ra đĩa và với nước tương để chấm hoặc các loại nước sốt chấm mà bạn thích (thêm hành lá, gừng, ớt hoặc mè).

3. Lưu ý

- Đối với dầu ăn: Dầu sử dụng khi làm bánh cần loại dầu trung tính như dầu mè. Còn khi chiên bánh, cần dầu có nhiệt độ sôi cao như dầu đậu phộng.
- Bạn có thể chuẩn bị bột làm bánh trước và có thể giữ được trong tủ lạnh đến 5 ngày. Chỉ cần chắc chắn rằng bột được chống dính và được phủ kín. Bạn cũng có thể cuộn sẵn từng chiếc bánh và ngăn cách chúng bằng các lớp giấy nến.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn thekitchn.com)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Ingredients
- 2 1/2 cups white flour
- 1 cup warm water
- Oil for the pancakes, such as vegetable, sesame, or shortening
- Coarse kosher salt
- 1 bunch scallions
- High smoke point oil for the pan, such as vegetable, canola, or peanut oil
- Equipment:
  • Spray oil or cooking spray
  • Rolling pin
  • Baking sheet or pastry board
  • 10-inch heavy skillet or sauté pan
  • Thin spatula
  • Kitchen scissors
2. Instructions
- Make the dough and let it rest: Mix 2 1/2 cups flour with 1 cup water until it forms a smooth dough. Knead by doubling the dough over and pressing it down repeatedly, until the dough is even more smooth and very elastic. Coat this ball of dough lightly in oil and put it back in the bowl. Cover the bowl with a damp cloth and let the dough rest for about 30 minutes.
- Roll out the dough: Cut the dough into 4 equal parts. Lightly oil the back of a large metal baking sheet (or a smooth stone countertop or pastry board). Roll out one part of the dough on the back of the baking sheet. Roll until it is a thin rectangle at least 12 x 9 inches.
- Chop the scallions: Finely chop the bunch of scallions. (I usually use the green tops and just the very top of the white parts.) Set them on your work surface along with a small bowl of kosher salt.
- Top the dough: Lightly brush the top of the dough with oil, then sprinkle it evenly with chopped scallions and kosher salt.
- Roll up the dough: Starting from the long end, roll the dough up tightly, creating one long snake of rolled-up dough.
- Cut in half: Cut the dough snake in two equal parts.
- Coil the dough and let it rest: Take one of these halves and coil into a round dough bundle. Let it rest for at least 15 minutes and ideally longer, while you repeat this process with the rest of the dough.
- Roll out the coil: Pat a coiled dough bundle into a flat, smooth, round pancake. You can do this with a rolling pin or with your hands.
- Cook the pancake for 2 minutes: Heat a 10-inch heavy skillet or sauté pan over medium-high heat, and oil it with a drizzle of canola, vegetable, or peanut oil. When the oil shimmers, pick up the pancake dough and lay it gently in the pan. It should sizzle, but not burn. Cook for 2 minutes on one side.
- Flip and cook for an additional 2 minutes: Flip the pancake over with a spatula and cook for an additional 2 minutes on the other side, or until golden brown. Repeat steps 9-11 with the rest of the pancake dough coils.
- To Serve: Cut the pancake into wedges with a pair of kitchen scissors, and serve immediately with soy sauce or another dipping sauce.

3. Notes

- Oils: This recipe calls for oil in two different places: Once to make the filling, and once to fry the pancakes. For the filling, any neutral oil will do, but commenters (and I!) prefer sesame oil. Other recipes call for shortening. For the pan, use a high smoke point oil such as peanut.
- Make ahead: If you would like to make a few pancakes but save the rest for later, you can save the dough in the fridge for up to 5 days. Just make sure the dough is oiled and well-covered. You can also roll out individual pancakes and stack them between well-oiled layers of wax paper.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.