THẾ GIỚI ẨM THỰC

Cơm cuộn

Xôi cuộn ruốc quẩy ăn sáng của người Thượng Hải

Shanghai Breakfast Rice Rolls
Ci Fan - 粢饭

Xôi cuộn Thượng Hải hay "ci fan" được làm từ gạo nếp nấu chín thành xôi, quẩy chiên Trung Quốc (youtiao), ruốc heo, rau củ ngâm chua Trung Quốc và nhiều loại khác nữa!

1. Nguyên liệu

(cho 4 người)
- 1 cup gạo tẻ, loại hạt ngắn
- 1 cup gạo nếp
- 1.5 cup nước
- 2 chiếc quẩy giòn
- 1 cup ruốc heo
- 1/2 cup rau củ ngâm chua, thái nhỏ (dưa cải chua)
- Hành lá và rau mùi, thái nhỏ (tùy chọn)
- Hạt mè rang (tùy chọn)

2. Cách làm

- Gạo tẻ và gạo nếp rửa sạch, rồi cho vào nồi cơm điện. Đổ nước vào nấu bình thường cho đến khi cơm chín.
- Trong khi chờ cơm chín, chuẩn bị các nguyên liệu còn lại và chiên lại quẩy cho giòn.
- Khi cơm đã chín, trải mành tre cuốn sushi ra, trải lên trên một miếng nilon plastic wrap, xúc 1/2 lượng cơm cho vào và dùng muôi hoặc tay có nhúng nước ấm để dàn mỏng cơm.
- Tiếp theo đặt 1 miếng quẩy vào giữa phần cơm, thêm 1/2 lượng ruốc heo và 1/2 lượng dưa chua. Nếu thích, bạn rắc thêm ít rau mùi, hành lá và hạt mè vào.
- Cuộn cơm lại cho thật chặt tay. Làm tương tự với cuộn cơm thứ hai.
- Khi ăn, dùng dao sắc cắt đôi cuộn cơm và bày lên đĩa làm món ăn sáng.

3. Video hướng dẫn

V1.
V2.
Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Shanghai Sticky Rice rolls or "ci fan" are made with cooked sticky rice, Chinese fried dough (youtiao), pork sung, Chinese preserved vegetable and more!

1. Ingredients

(Serves: 4 servings)
- 1 cup short grain white rice
- 1 cup sweet rice (also known as sticky rice)
- 1½ cups water
- 2 pieces of Chinese fried dough (you tiao, 油条)
- 1 cup pork sung (肉松)
- ½ cup finely chopped Chinese preserved vegetable (zha cai 榨菜 and/or xian cai 咸菜)
- Chopped cilantro and scallion (optional)
- Toasted sesame seeds (optional)

2. Instructions

- In your rice cooker, add the short grain rice, the sweet rice, and water. I cook the rice per my rice cooker’s sweet rice setting. You can also cook the rice in a pot using our “How to cook rice without a rice cooker” recipe. Regardless of the method you use, the end result should be rice that is fully cooked, but still a bit firm and chewy--similar to making pasta al dente.
- While the rice is cooking, prepare the rest of the ingredients and toast the Chinese fried dough so it’s crispy.
- Once the rice is cooked, take out your sushi rolling mat, line it with a sheet of clear plastic wrap, scoop out ½ of the rice and carefully flatten it out over the plastic into a thin layer. Wetting your hands with warm water can prevent the rice from sticking to them.
- Next, lay 1 piece of Chinese fried dough in the center, along with ½ of the pork sung, and ½ of the Chinese preserved vegetables. If you’d like, you can also sprinkle over chopped cilantro, scallions, and sesame seeds at this step.
- Roll up the filling in the “sheet” of rice by rolling the sushi mat. Squeeze the sushi mat to ensure that the roll stays in tact. Repeat these steps to assemble the second roll.
- Cut each one in half, and breakfast is served!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.