THẾ GIỚI ẨM THỰC

Chiên Rán

Gà chiên cay kiểu Ấn

Indian Fried Chicken

1. Nguyên liệu

(cho 4 người)
- 6 má đùi gà rút xương, lọc da
- Gia vị ướp gà:

  • 1 muỗng canh bột ớt đỏ Kashmiri hoặc Paprika
  • 1/2 muỗng cafe bột mùi coriander
  • 1 muỗng canh nước cốt chanh, nhiều hơn nếu thích
  • 2 tép tỏi, bằm nhuyễn
  • 1 mẩu gừng, mài nhỏ
  • Muối và tiêu đen, vừa đủ

- Phần hỗn hợp bột để nhúng gà:

  • 4 muỗng canh bột bắp
  • 2 muỗng canh bột gạo
  • 2 muỗng canh bột mì
  • 1 muỗng cà phê bột ớt đỏ Kashmiri hoặc Paprika
  • 1/4 muỗng cà phê muối và tiêu
  • 1 quả trứng, đánh tan

- Phần sốt sữa chua:

  • 1/4 cup sữa chua Hy Lạp
  • 1/2 muỗng cà phê bột thì là
  • 1/2 muỗng cà phê bột ớt đỏ Kashmiri hoặc Paprika
  • 1/2 tép tỏi, bằm nhỏ
  • Muối và tiêu đen, vừa đủ

2. Cách làm

- Cắt gà thành những miếng nhỏ vừa ăn bằng nhau. Cho gà vào tô lớn.
- Trộn hỗn hợp gia vị để ướp gà: bột ớt, bột mùi, nước chanh, tỏi, gừng, muối và tiêu. Trộn đều và thêm chanh nếu thích.
- Xoa đều hốn hợp gia vị lên miếng gà và ướp ít nhất 1 giờ, nhưng tốt nhất là qua đêm trong tủ lạnh cho gà thật thấm vị.
- Trộn đều bột bắp với bột mì, bột ớt, muối và tiêu. Để qua một bên.
- Đun một chảo dầu nóng già 375 độ F. Lần lượt nhúng từng miếng thịt gà vào trứng, rồi lăn qua hỗn hợp bột đã trộn.
Sau đó thả gà vào dầu chiên 3-5 phút cho đến khi gà chín vàng giòn. Gắp gà ra đĩa có lót giấy thấm dầu.
- Làm sốt sữa chua: Trộn sữa chua với bột thì là, bột ớt, tỏi, muối và tiêu.
- Gà vẫn còn nóng, thưởng thức ngay với sốt sữa chua, làm món khai vị hay món ăn chơi tuyệt vời.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Food52)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 6 boneless, skinless chicken thighs
- For the marinade:

  • 1 tablespoon Kashmiri red chili powder or Hungarian hot paprika
  • 1/2 teaspoon ground coriander
  • 1 tablespoon lemon juice, plus more as desired
  • 2 cloves garlic, crushed
  • One 1-inch piece ginger, grated
  • Salt and fresh ground black pepper, to taste

- For the seasoned coating

  • 4 tablespoons cornstarch
  • 2 tablespoons rice flour
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1 teaspoons Kashmiri red chili powder or Hungarian hot paprika
  • 1/4 teaspoon salt and fresh ground black pepper, or to taste
  • 1 egg, beaten

- For the yogurt sauce:

  • 1/4 cup plain Greek yogurt
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon Kashmiri red chili powder or Hungarian hot paprika
  • 1/2 clove garlic, crushed
  • Salt and fresh ground black pepper, to taste

2. Instructions

- Cut the chicken into bite-sized pieces and place in a shallow container. Set aside.
- To make a marinade for the chicken, whisk together the chili powder, ground coriander, lemon juice, garlic, ginger, salt and pepper. Taste and add more lemon juice as desired.
- Rub into the chicken pieces and marinate for at least an hour, ideally overnight.
- To make the seasoned coating, stir together the cornstarch, flours, chili powder, and salt and pepper. Set aside.
- Heat the oil in a deep pot to 375º F. Dredge the chicken pieces in the beaten egg, then through the seasoned flours. Carefully deep-fry the pieces, four to five pieces at a time, for 3 to 5 minutes. Remove from the hot oil, using a slotted spoon, and drain on a paper towel-lined plate.
- To make the yogurt sauce, whisk together the yogurt, cumin, the remaining chili powder, garlic, and salt and pepper.
- Serve the chicken pieces warm with the yogurt sauce on the side for dipping. Usually this recipe is served as an appetizer, but it also make for a great entrée.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.