Honey Mustard Chicken Strips
Từng miếng thịt gà được nướng giòn tan, chấm kèm với sốt mù tạt sánh mịn và ngọt ngào.
1. Nguyên liệu
- 2 ức gà lớn, khoảng 680g
- 1 cup mayonnaise
- 1/3 cup mật ong
- 1/4 cup mù tạt
- 1/4 muỗng cà phê bột tỏi
- 1/4 muỗng canh bột ớt paprika
- Muối tiêu, vừa đủ
- 2 cup bột chiên xù Panko
2. Cách làm
- Trộn mayonnaise với mù tạt, mật ong, bột tỏi, bột ớt và một ít tiêu đen. Trộn thật đều rồi nêm thêm chút muối cho vừa.
Chia nước sốt thành hai phần. Một phần dùng để ướp gà. Một phần để làm sốt chấm (để riêng) và để trong tủ lạnh cho đến khi sử dụng.
- Lọc bỏ sạch phần mỡ gà và thái ức gà thành những miếng dày 1,2cm.
- Cho thịt gà vào túi zip hoặc bát cùng với một phần sốt mù tạt-mật ong đã chia và trộn cho gà thấm đều sốt. Ướp gà trong tủ lạnh ít nhất 30 phút hoặc qua đêm.
- Làm nóng lò nướng trước đến 400 độ F.
- Chuẩn bị một khay nướng có lót giấy nhôm và đặt tấm rank lên trên. Xịt/quét một lớp dầu mỏng lên rank để chống dính.
- Đổ bột chiên xù ra đĩa lớn.
- Lần lượt lăn từng miếng thịt gà qua bột chiên xù.
Lưu ý không cần rũ bớt phần sốt ướp vì nó sẽ giúp cho bột xù được bám vào thịt chắc chắc hơn.
- Xếp gà lên khay nướng và cho vào lò nướng cho đến khi gà chín vàng nâu (khoảng 30 phút.
Hoặc có thể cho gà vào chảo chiên ngập dầu trên lửa vừa cho đến khi gà chín vàng giòn. Gắp gà ra đĩa có lót giấy thấm dầu.
- Bày gà lên đĩa và thưởng thức ngay với sốt chấm mù tạt đã chuẩn bị.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Budget Bytes)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Make crunchy chicken strips in your oven and a creamy, sweet, and tangy honey mustard sauce for dipping.
1. Ingredients
(Servings: 4)
- 2 large chicken breasts, about 1.5 lbs
- 1 cup mayonnaise
- 1/3 cup honey
- 1/4 cup mustard, any variety
- 1/4 tsp garlic powder
- 1/4 tsp paprika
- to taste salt and pepper
- 2 cups Panko breadcrumbs
2. Instrructions
- In a bowl, combine the mayonnaise, mustard, honey, garlic powder, paprika, and some freshly ground black pepper. Stir until everything is evenly combined then taste and season with salt to your liking. Divide the sauce into two portions. Half will be the marinade and half will be the dipping sauce – it MUST stay separate. Keep the sauce refrigerated until ready to use.
- Trim the chicken breasts of excess fat and slice diagonally into 1/2 inch thick strips. You should get about 14-16 strips total.
- Place the sliced chicken in a bag or bowl with half of the honey mustard sauce and stir to coat. Refrigerate for at least 30 minutes or over night.
- Preheat the oven to 400 degrees.
- Prepare a dredging station by lining a large baking sheet with foil and then placing two wire cooling racks on top. The wire racks keep the strips lifted as they bake so that the bottoms will crisp too. Coat the wire racks with non-stick spray.
- Pour the panko crumbs into a wide, shallow bowl.
- One by one, coat the chicken strips with panko crumbs. Do not wipe off excess honey mustard sauce before coating with panko, the sauce helps it adhere. Place the strips on the wire rack as you bread them. Continue until all of the strips are coated with panko crumbs. Discard the leftover honey mustard sauce that the chicken was marinating in.
- Bake the chicken strips in the oven until the crumbs have turned golden brown (about 30 minutes). To Fry: Alternatively, heat about 1/2 inch of vegetable oil in a large skillet over medium-high heat until the surface of the oil looks wavy. Fry a few strips at a time on each side until they are golden brown and crispy. Drain on a plate covered with paper towels.
- Serve warm with the reserved half of the honey mustard sauce.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét