THẾ GIỚI ẨM THỰC

Cánh gà

Canh gà nướng đậu phộng kiểu Thái

Thai Sticky Chicken Wings

Từng chiếc cánh gà với lớp da giòn rụm, thấm đượm phần xốt đậm đà, nhấn nhá với ít đậu phộng rang và hành lá, chắc chắn thử một lần bạn sẽ phải nhớ mãi hương vị và sự thơm ngon mà món ăn này mang lại.

1. Nguyên liệu

- 18 cánh gà, cắt tại khớp
- 1/2 cup tương ớt
- 4 thìa canh đường thốt nốt (hoặc đường nâu)
- 3 thìa canh nước tương
- 1/2 cup nước
- 2 thìa canh gừng, băm nhỏ
- 1 tép tỏi, băm nhỏ
- 2 thìa canh giấm gạo
- 2 thìa canh nước cốt chanh
- 1/2 cup đậu phộng rang
- 1/2 cup rau mùi, xắt nhỏ
- 1/4 thìa cafe bột ớt dạng mảnh
- 2 gốc hành lá, xắt nhỏ
- Ít muối
- Ít tiêu đen xay thô

2. Cách làm

- Lót một lớp giấy nến lên khay nướng, sau đó cho gà vào, rắc lên ít muối và tiêu xay rồi cho vào lò nướng đã được làm nóng trước ở nhiệt độ 180 độ C, nướng trong khoảng 40 phút, sau đó lấy ra và lật mặt còn lại, nướng thêm 40 phút nữa.
- Trong lúc đó bạn chuẩn bị cho phần xốt, bằng cách cho tương ớt, đường nâu, nước tương, nước, gừng, tỏi băm nhỏ, giấm gạo, nước cốt chanh và ít ớt bột vào nồi, để đun dưới lửa vừa, đến khi thấy nước trong nồi sệt lại thì tắt bếp.
- Lấy gà ra khỏi lò.
- Đổ phần nước xốt ra bát lớn.
- Cho gà vào, đảo đều để nước xốt áo khắp gà.
Sau đó cho gà ngược trở lại vào lò nướng thêm 10 phút nữa.
- Cho đậu phộng rang, hành lá, rau mùi tây xắt nhỏ vào bát trộn đều.
- Cuối cùng lấy gà ra khỏi lò, rắc phần hành và đậu phộng bên trên vào và thưởng thức ngay.
Chúc các bạn thành công!
(Theo Afamily.vn - Nguồn Simple Comfort Food)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 18 whole chicken wings, sliced between upper arm and lower arm
- ½ cup of Asian chili sauce
- 4 tbsp palm sugar, or light brown sugar
- 3 tbsp soy sauce
- ½ cup water
- 2 tbsp ginger, minced
- 1 clove of garlic, minced
- 2 tbsp rice vinegar
- 2 tbsp lime juice
- ½ cup chopped peanuts
- ½ cup fresh cilantro, chopped
- ¼ tsp chili flakes
- 2 green onions, thinly sliced
- Generous pinch of salt
- Generous pinch of cracked black pepper

2. Instructions

- Start by lining a large baking sheet with parchment paper. This is optional, however it catches a bit of the fat from the chicken when it cooks. Lay the chicken wings onto the baking sheet, and generously season with salt and pepper. Let these rest while you preheat your oven.
- Preheat your oven to 350 degrees. Once heated, add the baking sheet onto the middle rack. I cook these for about a total of two hours. Yes, I know that sounds like a long time, but both my son and I love crispier wings, almost as though you would get by deep frying them. After you see the wings getting a dark golden, and almost crispy texture, remove them from the oven, and flip each one. Continue cooking until the flipped side gets nice and crispy.
- During this cooking time, make the sauce. Basically you will add everything but the green onions, cilantro, and peanuts to a sauce pan. Cook on medium, to medium high heat, stirring along the way, until it begins to boil, then reduce the heat to a simmer, and continue cooking until you have reduced the sauce in half. This is where that great stickiness will come from on the wings.
- Remove the wings from the oven.
- Pour the sauce into a large mixing bowl, then add in the wings. Toss to coat the wings with the sauce.
- I added the sauced wings to a cast iron skillet and placed them back in the oven, cooking on 350 for an additional ten minutes. This will allow that sauce to get even stickier and become like a nice glue on those wings.
- Take that same mixing bowl and toss in the green onions, cilantro, and chopped peanuts.
Once the wings are cooked, remove and add them back into the bowl, tossing with the green onions, cilantro, and peanuts.
- Gently glide those onto your serving dish, and dig in.
- These Thai sticky chicken wings are fun to eat, and are definitely finger food. They are perfectly crisp and and has that perfect pull of a wing. The flavors are out of this world as well. You get the sweetness from the palm sugar, the great bite from the garlic and ginger, and chili. Hands down, awesome chicken wings. Now the question is to lick or not to lick your fingers when you are finished. Hope you enjoy.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.