THẾ GIỚI ẨM THỰC

Gà nướng muối

Salt Baked Chicken
盐焗鸡

Gà nướng muối vừa ngon lại dễ làm, cùng trổ tài với công thức đơn giản dưới đây nhé!

1. Nguyên liệu

- 1 con gà, khoảng 1.4kg
- 2 muỗng canh rượu Thiệu Hưng (Shaoxing wine)
- 1.5 muỗng canh bột gừng
- 1/2 muỗng cafe hạt tiêu
- 2 muỗng cafe muối tinh
- 4 lát gừng
- 1 muỗng canh dầu ăn
- 1kg muối hạt

2. Cách làm

- Thịt gà rửa sạch, để ráo. Xát rượu gia vị lên cả mặt trong lẫn bên ngoài con gà.
- Trộn bột gừng, hạt tiêu, muối tinh thành hỗn hợp và xoa đều lên trên thân gà để ướp. Bỏ vào tủ lạnh qua đêm để gà ngấm gia vị và bề mặt khô se lại.
- Ngày hôm sau, bỏ gà ra khỏi tủ lạnh và để 1-2 tiếng trước khi nấu cho hết lạnh.
- Chèn các lát gừng vào khoang bụng gà và bôi dầu ăn lên khắp phần da gà. Dùng dây buộc chặt đùi gà lại như hình rồi bọc lại bằng giấy nến.
- Cho muối hạt vào chảo rang khô khoảng 15 phút trên lửa vừa đến khi muối chuyển màu nâu nhạt.
- Đặt gà vào một chiếc nồi sạch (bằng đất nung là tốt nhất), đổ muối đã được làm nóng già vào cả bên trên và bên dưới gà. Đổ đầy muối vào nồi rồi đậy nắp lại.
- Bắc nồi lên bếp nướng trong khoảng 35 phút với lửa vừa.
- Tắt bếp và tiếp tục ủ gà trong nồi 30-40 phút nữa tới khi muối chỉ còn hơi ấm.
- Nhẹ nhàng gạt muối và lấy gà ra khỏi nồi.
- Mở giấy bọc ra và để cho gà nguội bớt.
- Dùng tay xé gà ăn ngay hoặc chặt gà thành miếng nhỏ vừa ăn.

Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- A whole chicken, approximately 3 pounds
- 2 tablespoons Shaoxing wine
- 1½ tablespoons sand ginger powder
- ½ teaspoon ground white pepper
- 2 teaspoons, plus 3 pounds coarse sea salt (yes, you read that right)
- 4 slices ginger
- 1 tablespoon oil

2. Instructions

- Rinse the chicken under cold running water. Shake off the excess water and pat the chicken dry with paper towels or a clean dish cloth.
- Brush the Shaoxing wine all over the chicken, including the cavity. Next, combine the sand ginger powder, ground white pepper, and 2 teaspoons salt. Rub the mixture all over the chicken, including the cavity.
- Now set the chicken on a wire rack, and place it over a tray to catch any drippings. It’s best if you can sit the chicken upright so the liquid in its cavity can drip out. You can use a drinking glass to prop it up. Leave the chicken uncovered and let marinate overnight in the refrigerator. The objective is to dry out the chicken skin.
- The next day, take the chicken out of the refrigerator for at least one to two hours before cooking, so the chicken can come up to room temperature. Insert the ginger slices into the cavity and brush the chicken skin with oil. Next, tie up the drumsticks with kitchen twine. Finally, wrap the chicken with a large piece of parchment paper, then wrap it again with a second piece of parchment with the opening on the breast side. Set the chicken aside.
- Now “stir-fry” the rest of the salt in a clean dry wok for about 15 minutes, using medium heat until the salt turns light brown. The salt gets very hot, so be careful not to burn yourself or stir too vigorously. Next, fill a wok or Dutch oven with about a ½-inch of hot salt spread evenly across the bottom. Position the chicken with the breast side up in the center of the pot. Next, add the rest of the hot salt onto the chicken to make sure it’s completely covered. Top your vessel of choice with the lid, and cook over medium heat for 35 minutes. Then turn off the heat, and let it sit on the stove, covered, for another 30 to 40 minutes until the salt is warm to the touch.
- Once the salt is warm to the touch, use a wooden spoon or a spatula to carefully lift the chicken out of the salt. Be very careful--the chicken is still very hot despite sitting with the heat off for 30-40 minutes. Carefully unwrap the parchment paper, and let it cool slightly until it’s not too hot to handle.
- As for how to serve the chicken, this dish is usually served with the meat deboned and pulled apart. You don’t have to follow these steps, but your diners (in our case, Sarah) will appreciate your effort! Plus, the chicken bone and carcass do make a lovely broth. As you pull the meat off the chicken, there will be a lot of juice--do yourself and your diners a favor by pouring the juice over the chicken after it’s plated! For the finishing touch, sprinkle with chopped scallion.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.