THẾ GIỚI ẨM THỰC

Bơ đậu phộng

Gà nướng bơ đậu phộng kiểu Thái

Thai Peanut Chicken

Thịt gà là thực phẩm quen thuộc với nhiều gia đình, các món ăn được chế biến từ thịt gà lại vô cùng phong phú, đơn giản nhất là gà luộc hay gà rang… Tuy vậy, để giúp cho bữa ăn gia đình bạn tăng phần hương vị thì bạn cũng đừng bỏ qua món gà nướng bơ đậu phộng đơn giản mà ngon miệng này nhé. Từng miếng thịt gà ngọt mềm với lớp bơ đậu phộng thơm ngậy. Đây sẽ là món ngon cuối tuần đặc biệt cho cả gia đình thưởng thức!

1. Nguyên liệu

- 1,4kg đùi tỏi gà
- ½ bát bơ đậu phộng
- 1 tép tỏi
- 1 nhánh gừng
- 30ml nước cốt chanh
- 7ml nước mắm tỏi ớt
- 20ml nước tương
- 15ml mật ong
- 5ml dầu mè
- 30ml dầu ăn
- 45ml nước nóng
- Vài cây rau mùi

2. Cách làm

2.1. Làm sốt bơ đậu phộng
- Tỏi gừng băm nhỏ cho vào bát, thêm nước cốt chanh, nước mắm tỏi ớt, dầu mè, nước tương, mật ong, dầu ăn vào trộn đều.
- Thêm ½ bát bơ đậu phộng vào với vài thìa nước nóng dể bơ lỏng bớt ra, trộn đều cho nguyên liệu quyện vào nhau.
- Rau mùi rửa sạch, tách riêng phần lá và phần cọng, sau đó cắt nhỏ phần lá.
- Cho rau mùi cắt nhỏ vào bát bơ đậu phộng trộn đều.
2.2. Làm gà nướng bơ đậu phộng
- Cho 1 nửa sốt bơ đậu phộng vào túi zip, thêm đùi gà vào và đóng nắp túi lại, bạn bóp đều cho nước sốt phủ đều và thấm vào đùi gà. Ướp thịt gà trong tủ lạnh ít nhất 30 phút hoặc để qua đêm.
- Vặn lò nướng ở 190 độ C. Cho tất cả gà và phần nước sốt đã ướp vào khay nướng, bạn nướng 30 phút.
- Sau 30 phút, lấy khay gà ra, dùng cọ quét ½ lượng bơ đậu phộng còn lại lên trên gà, nướng thêm 15 phút nữa là xong.
- Gà đã chín, lấy ra khỏi lò. Rắc ít rau mùi lên.
- Bày gà ra đĩa và thưởng thức ngay với cơm nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Budget Bytes)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

- 1 clove garlic
- 1 inch fresh ginger
- 1/2 fresh lime (1.5-2 Tbsp juice)
- 1/2 Tbsp chili garlic sauce (or Sriracha)
- 1 1/2 Tbsp soy sauce
- 1 Tbsp honey (or brown sugar)
- 1 tsp toasted sesame oil
- 2 Tbsp vegetable oil
- 1/2 cup natural peanut butter
- 3 Tbsp hot water
- 1/2 bunch fresh cilantro
- 3 lbs chicken pieces

2. Instructions

- Mince the garlic. Peel the ginger with a vegetable peeler or by scraping the skin with the sharp side of a spoon. Use a small holed cheese grater to grate the ginger. Add the garlic, ginger, the juice from half the lime (1.5-2 Tbsp), chili garlic sauce, soy sauce, honey, sesame oil, and vegetable oil to a medium bowl. Whisk together. Add the peanut butter and hot water, then whisk again until fairly smooth. Roughly chop the cilantro. Save a handful of the cilantro to top the dish after baking, and stir the rest into the peanut sauce.
- Set aside 1/2 cup of the peanut sauce for later. Add the remaining peanut sauce to a gallon sized zip top bag along with the chicken pieces. Remove as much air from the bag as possible, close it up tightly, and massage the bag to mix the marinade with the chicken. Marinate the chicken in the refrigerator for at least 30 minutes, or up to overnight.
- When you're ready to cook the chicken, preheat the oven to 375 degrees. Place the chicken pieces and all the marinade from the bag in a casserole dish so that the pieces are in a single layer. Bake the chicken in the preheated oven for 30 minutes, then use a brush to add the reserved peanut sauce to the top of the chicken. Cook for an additional 15 minutes, then use a meat thermometer to test the internal temperature. If it's not up to 160 degrees Fahrenheit, bake 10-15 minutes more and then test again. Repeat until the internal temperature reaches 160 degrees Fahrenheit.
- Top the baked chicken with the reserved cilantro and serve.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.