Thai Grilled Chicken
Thai BBQ Chicken
Gai Yang - ไก่ย่าง
Thai Grilled Chicken
Thai BBQ Chicken
Gai Yang - ไก่ย่าง
Nếu bạn đang tìm kiếm một công thức chế biến thịt gà nướng thật ngon thì không đâu xa, món gà nướng kiểu Thái được gọi là Gai Yang (ไก่ย่าง). Gà nguyên con được ướp với hỗn hợp gia vị tỏi, tiêu đen, sả, rau mùi, đường thốt nốt, và chút nước tương để tăng độ đậm đà. Gà nướng kiểu Thái với hương vị và màu sắc tuyệt vời.
1. Nguyên liệu
(cho 4 người)
- 2 con gà (1,8 kg)
- Gậy tre hoặc xiên kim loại
- Than củi
- Bếp nướng
- Gia vị ướp gà:
- 4 muỗng canh nước tương (light soy sauce)
- 1 muỗng canh nước tương loại đậm màu (dark soy sauce) hoặc xì dầu ngọt (sweet soy sauce - kecap manis)
- 1 muỗng canh nước mắm
- 2 muỗng canh đường thốt nốt
- 8 muỗng canh nước
- 4 củ tỏi (30 - 40 tép)
- 2 củ sả
- 2.5 muỗng canh hạt tiêu đen
- 8 gốc rau mùi cả rễ (hoặc rễ mùi dạng bột )
- Nước chấm Nam Jim Jaew:
- 1.5 muỗng canh bột gạo nếp rang
- 1.5 muỗng canh bột ớt dạng mảnh
- 1 muỗng canh đường thốt nốt
- 3 muỗng canh nước mắm
- 8 muỗng canh nước cốt me (tùy sở thích ăn chua)
- Ít lá rau mùi
2. Cách làm
Công thức này áp dụng để nướng 2 con gà (tổng trọng lượng 3,6 kg).
Để đảm bảo hương vị của món gà được tuyệt vời nhất, gà cần được ướp qua đêm và hôm sau đem đi nướng. Tuy nhiên nếu không có thời gian, có thể ướp ít nhất 4-5 giờ.
2.1. Ướp gà
- Dùng chày và cối để giã nhỏ các loại gia vị là tốt nhất. Tuy nhiên, nếu không có, bạn có thể sử dụng máy xay thực phẩm.
- Cho từ từ tỏi, sả, hạt tiêu đen và rễ mùi vào cối. Dùng chày giã và quết nhuyễn cho đến khi có dầu tỏi chảy ra và thu được hỗn hợp sánh đặc. Có thể cần chia hỗn hợp để giã làm nhiều lần.
- Nếu bạn nướng nguyên cả con gà thì phải dùng dao rạch đôi phần phần bụng gà (từ ức gà xuống đến phao câu). Sau đó ép cho phẳng con gà ra.
- Chà xát hỗn hợp gia vị ướp gà lên khắp mình gà. Đậy kín và để qua đêm trong tủ lạnh cho gà thấm đều gia vị.
- Hôm sau, lấy gà ra. Kẹp gà bằng các thanh tre.
- Cứ khoảng 20 phút bạn lật gà và phết thêm hỗn hợp gia vị ướp gà lên.
- Gà được nướng trên lửa nhỏ khoảng 1,5 giờ cho đến khi thịt gà chín và bên ngoài da gà có màu vàng nâu đậm.
- Sốt me dạng paste được hòa tan với 8 muỗng canh nước nóng.
Gà nướng kiểu Thái (Gai Yang) thường được ăn với nộm đu đủ xanh kiểu Thái Som Tam và xôi. Sự kết hợp này tạo nên một bữa ăn ngon tuyệt vời.
Chúc các bạn thành công!
(Theo eatingthaifood.com)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
If you're looking for a delicious way to make grilled chicken, look no further than Thai style grilled chicken known as gai yang (ไก่ย่าง). The chicken is marinated in heaps of garlic, black pepper, lemongrass, palm sugar, and some soy sauce for saltiness. Thai grilled chicken is juicy and full of amazing flavor!
1. Ingredients
- 2 whole chickens (mine were 1.8 kilos each)
- Bamboo sticks or skewers
- Charcoal
- Grill
- Marinade:
- 4 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon fish sauce
- 2 tablespoons palm sugar
- 1 tablespoon sweet dark soy sauce (you can use kecap manis)
- 8 tablespoons water
- 4 heads garlic (30 - 40 cloves)
- 2 stalks lemongrass
- 2.5 tablespoons black pepper corns
- 8 fresh coriander roots (or you can try the powder coriander roots)
- Gai Yang Sauce:
- 1.5 tablespoons khao kua (see method here)
- 1.5 tablespoons chili flakes
- 1 tablespoon of sugar
- 3 tablespoons fish sauce
- 8 tablespoons tamarind juice (you can add more or less according to how strong it is and how sweet and sour you want your sauce)
- Few sprigs of cilantro
2. Instructions
For this recipe, I’m going to cook 2 full chickens, together weighing in at 3.6 kilos. If you wanted, you could also make this recipe with 3 - 4 kilos of chicken pieces, or really, however much chicken you want.
For this gai yang (ไก่ย่าง) to be at its finest, it’s best to marinate the chicken overnight and grill it the next day, but if you don't have the time, marinate the chicken for at least a few hours.
* Chicken marinade:
- Peel about 4 bulbs of garlic, which should be about 30 - 40 cloves in all.
- Thinly slice 2 stalks of lemongrass and cut off the roots of 8 stalks of coriander.
- Now comes the hard part, pounding everything using a mortar and pestle (If you don’t have a mortar and pestle you can blend the ingredients in a food processor (but I’d really recommend you invest in a Thai style mortar and pestle).
- Add small amounts of garlic, lemongrass, black peppercorns, and coriander roots to the mortar and pestle and pound them until the oils come out, and you have a coarse paste. Keep pounding until all the marinade ingredients are finished. You’ll probably need to load the mortar a few times.
- Put all the pounded marinade ingredients in a mixing bowl, stir them up, and add 4 tablespoons of light soy sauce, 1 tablespoon of dark soy sauce, 1 tablespoon of fish sauce, and 2 tablespoons of palm sugar. Mix everything together while adding about 8 tablespoons of water to the mixture. You should end up with a potent marinade that looks like a chunky garlicky sauce.
- If you’re using whole chickens, you'll want to butterfly cut them starting from the breast side down to the butt. Flatten the chickens out. This is going to prepare it for the grill (Watch the video to see how to do it).
- In a big pan or mixing bowl start to rub the marinade on the chicken, making sure the garlic, herbs, and soy sauce go into all parts of the chicken. Rub down both chickens using all the marinade.
- Cover the chickens and allow them to rest overnight. You might stir them a couple of times if you remember.
* Grilling:
- The next day, take out your chicken, and the first step is to light your charcoal. You want a low even heat, coals that aren't too hot, but a low and even.
- Put the chicken on the grill and begin cooking!
- Wait about 20 minutes or so (but monitoring them to make sure they don't burn), before making your first flip. You can baste the chicken with the extra marinade.
- Cook the chicken on low heat for about 1.5 hours, until the chicken is cooked through to the bone and the skin is golden dark brown on the outside.
- Take the chicken off the grill, and dismantle the bamboo supports.
- If you have a Chinese cleaver, first cut the chicken in half from the neck to the butt, and from there cut off the drumstick, wing, and chop the rest of the chicken into strips.
- Semi-dried tamarind pulp can usually be bought at the supermarket in a small block. To rehydrate it, get a couple tablespoons of hot water and start to work the tamarind into the hot water. This should turn it into a nice tamarind water sauce.
- In a bowl, mix 1.5 tablespoons of khao kua (toasted sticky rice, recipe here), 1.5 tablespoons of chili flakes, 1 tablespoon of sugar, 3 tablespoons of fish sauce, and 8 tablespoons of tamarind juice. Mix all of the ingredients together.
- After mixing up the sauce, make sure you taste test. You're looking for the perfect sweet, sour, and salty combination. You might need to add more tamarind juice, more sugar, or more fish sauce to balance it out.
- Top off your gai yang sauce with some chopped up cilantro.
- Happy eating!
0 nhận xét:
Đăng nhận xét