THẾ GIỚI ẨM THỰC

Canh

Canh gà Hàn Quốc

Korean Chicken Soup
Dak Gomtang

Đây là một món ăn thường được người Hàn Quốc nấu vào cuối mùa hè để xua đi cái nóng nơi đây. Điều qua trong trong món này là sử dụng nhiều tỏi.

1. Nguyên liệu

- 1 con gà 1,4kg-1,8kg
- 10-12 tép tỏi
- 1 miếng gừng nhỏ
- 2/3 củ hành tây
- 2-3 gốc hành lá
- ½ muỗng cà phê hạt tiêu đen (tùy thích)
- 10 cup nước
- 3 cây hành lá thái nhỏ, để trang trí
- Muối và hạt tiêu, vừa đủ

2. Cách làm

- Cho gà đã được làm sạch vào trong nồi lớn. Thêm tỏi, gừng, hành tây, gốc hành lá và hạt tiêu cộng thêm 10 chén nước (đủ để chìm gà).
- Đun sôi nước ở nhiệt độ cao. Hớt bọt nổi lên trên mặt nước. Giảm nhiệt xuống mức thấp, đậy vung lại và đun liu riu từ 40-50 phút. Dùng dao cứa vào thịt xem gà chín và mềm chưa?
- Tắt bếp và nhẹ nhàng cho gà ra. Khi gà nguội, lọc thịt ra khỏi xương, thái thành các miếng vừa ăn.
- Xương cho lại vào nồi và đun tiếp để nước dùng thơm hơn.
- Đun thêm 30 – 60 phút nữa ở nhiệt độ thấp. Dùng muôi hớt bỏ phần chất béo nổi lên trên bề mặt nước dùng.
- Khi ăn, cho cơm vào bát, thêm thịt gà, rồi chan nước dùng gà lên trên. Rắc ít hành lá xắt nhỏ, chút muối vào hạt tiêu nếu thích. Ăn nóng với kim chi rất tuyệt!
Chúc các bạn thành công!
(Theo Koreanbapsang)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dak gomtang is a variation made with a whole chicken, but the chicken does not take as many hours to simmer. The key is to use a lot of garlic. Make this flavorful chicken soup and beat the heat the Korean way!

1. Ingredients

- 1 whole chicken (3 – 4 pounds)
- 10 – 12 garlic cloves
- 1 small piece ginger
- 1/2 medium onion
- 2 – 3 scallion white parts
- 1/2 teaspoon whole black peppers (optional)
- 10 cups of water
- 3 scallions, finely chopped to garnish
- salt and pepper to taste

2. Instructions

- Place the cleaned chicken in a stock pot large enough to hold the chicken and 10 cups of water (6 – 8 quarts). Add the garlic, ginger, onion, scallions, optional peppers and 10 cups of water (or enough to cover the chicken).
- Bring it to a boil over high heat. Skim off any foam on top. Reduce the heat to medium low and simmer, covered, for about 40 – 50 minutes, depending on the size of the chicken. Cut through the thickest part of the breast, with a knife, to see if the chicken is cooked and tender.
- Turn the heat off and carefully remove the chicken. When the chicken is cool enough to handle, remove the meat off the bones. Shred the meat into small bite size pieces. You can strain the broth, remove the excess fat and serve at this point. But, I put the bones back in the soup and simmer again for more flavorful broth.
- Optional Step: Put the bones back in the broth and simmer over medium low heat for an additional 30 minutes to an hour depending on how much time you have.
- Strain the broth and remove the excess fat. You can spoon off the fat, refrigerate the broth until the fat solidifies, or use a fat separator.
- To serve, place some rice in a serving bowl, add chicken pieces, and then ladle the hot broth on top. Typically, chopped scallions, salt and pepper are served separately so each person can season to taste. Serve piping hot with kimchi.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.