Chicken GomTang
닭 곰탕 - Dak GomTang
Có một món canh thịt bò rất nổi tiếng gọi là "GomTang" trong ẩm thực Hàn Quốc. GomTang có nghĩa là thịt bò và xương được hầm trong một thời gian dài để có được hương vị nước dùng thơm ngon nhất. Vì vậy, một số người đã bắt đầu làm món canh này bằng thịt gà thay vì thịt bò và gọi nó là Dak Gomtang. Nước hầm gà được nấu với các gia vị Hàn Quốc và các nguyên liệu như hành tây và tỏi, nấu chín cùng với củ cải Hàn Quốc, làm cho món canh ấm nóng và thơm ngon trong những ngày lạnh. Món ăn không chỉ là tổng thể màu sắc hấp dẫn mà còn làm cho người ăn có cảm giác ngon miệng hơn. Nếu cho trẻ em ăn, bạn nên cắt và nghiền nhỏ các nguyên liệu nhé!
1. Nguyên liệu
- 450g thịt ức gà (có cả xương và da)
- 2 cup củ cải Hàn Quốc (khoảng 220g)
- 2 quả trứng (đánh tan với xíu muối)
- 1/4 cup hành lá xanh, thái nhỏ
- 1 muỗng canh ớt sừng (tùy chọn)
- 3/4 muỗng cafe muối
- 1/8 muỗng cafe tiêu đen
- Phần nước dùng:
- 6.5 cup nước
- 2 gốc hành lá
- 10 hạt tiêu đen (nguyên hạt)
- 6 tép tỏi
2. Cách làm
- Ức gà rửa sạch với chút giấm và muối.
- Hành lá cắt đôi, rửa sạch. Tỏi bóc vỏ.
- Củ cải thái miếng vuông mỏng 1 x 1 x ¼ inch.
- Hành lá cắt đôi, rửa sạch. Tỏi bóc vỏ.
- Củ cải thái miếng vuông mỏng 1 x 1 x ¼ inch.
- Trứng đánh tan với chút muối rồi cho vào chảo tráng thật mỏng. Sau đó thái trứng thành những sợi nhỏ. Hành tây thái mỏng. Hành lá thái nhỏ. Ớt thái sợi dài 1 inch.
- Sau 45 phút, nước hầm gà sẽ hơi sẫm. Vớt thịt gà ra và để nguội. Lọc nước dùng qua rây cho nước được trong đồng thời loại bỏ hành tây, tỏi và hạt tiêu. Thu được khoảng 4.5 cup nước dùng gà.
- Đổ nước dùng vào nồi, cho củ cải vào. Đun sôi.
- Gà đã nguội, đem xé sợi nhỏ. Nồi canh sôi lại thì cho gà vào nồi. Nêm vào nồi canh ¾ muỗng cà phê muối và ⅛ muỗng cà phê tiêu đen. Nêm cho vừa ăn.
- Múc canh ra bát và thêm trứng thái sợi lên trên cùng vài sợi ớt đỏ. Dùng canh chan vào ăn chung với cơm và ăn kèm với ít kim chi sẽ rất tuyệt.
Chúc các bạn thành công!
(Theo Aeri's Kitchen)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
There is a very popular beef soup dish called “GomTang” in Korean cuisine. The name means that beef and bones are boiled for a long time to get a rich flavor for the broth. So, some people have started to make this kind of soup using chicken instead of beef and called it dak gomtang. Homemade chicken broth that is made with Korean flavors and ingredients such as green onion and garlic, along with cooked Korean radish, makes for a warm and delicious soup for cold days. The pretty color combination of the garnishes make this soup even more appetizing and gives it extra flavor. This can be good for baby food if you chop and mash the ingredients into little pieces.
1. Ingredients
- 1 lb Chicken Breast with Skin and Bone
- 2 Cups Korean Radish (½ lb)
- 2 Eggs (2 Pinches Salt)
- ¼ Cup Green Onion
- 1 Tbsp Red Hot Pepper (Optional)
- ¾ tsp Salt
- ⅛ tsp Black Pepper
- Broth Ingredients
- 6½ Cup Water
- 2 Stalks Green Onions
- 10 Pieces Black Peppercorns
- 6 Garlic Cloves
2. Instructions
- Obtain 1 lb of chicken breast with skin and bone. It is important to have the skin and bone for good broth.
- 2 stalks of green onions, 6 garlic cloves, and 10 black peppercorns helps make the broth even better.
- Pour 6½ cups of water into a pot. Then add the chicken and the rest of the broth ingredients such as green onions, garlic, and black peppercorns to the pot. Start to cook it on high. Once it starts to boil, reduce the temperature to medium and cook for about 45 minutes with the lid on.
- Meanwhile, prepare the radish and the garnishes. To do that, cut 2 cups of Korean radish into 1 x 1 x ¼ inch squares.
- Make white and yellow separated egg jidan with 2 eggs. I already posted a video showing how to make jidan before, so you can check it out. Finely chop ¼ cup worth of green onion. I like to use only the green part for this to get better color. Cut 1 Tbsp worth of a red hot pepper into 1 inch thin strips. Hot red pepper is optional.
- 45 minutes later, you will get this light milky-colored broth.
- Take out the cooked chicken pieces from the broth and let it cool. Strain the broth and discard the cooked green onion, garlic, and peppercorns. You will get about 4½ cups of chicken broth.
- Pour the broth back into the pot and add the radish. Once it starts to boil, cook for about 15 minutes on medium-high.
- When the chicken has cooled down little, roughly shred it.
- While the radish is cooking, add the shredded chicken to the broth.
- Season the soup with about ¾ tsp of salt and ⅛ tsp of black pepper. Depending on your tastes, you can adjust the amounts. Continuously cook the radish.
- 15 minutes later after the radish started cooking, turn off the heat and add the chopped green onion. It is ready to serve.
- Put some of the soup in a bowl and garnish the soup with some of the egg whites, egg yolks, and red hot pepper pieces. I like to mix freshly cooked rice into the soup and eat it with some kimchi. It is very delicious.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét