THẾ GIỚI ẨM THỰC

Bánh chưng

Bánh chưng chay

Vietnamese vegan New Year rice cake

1. Nguyên liệu

-9 chén nếp
-3 gói đậu xanh cà
-1 cây ham chay
-4 café bột nêm chay
-4 café muối
-3 café đường cát
-2 café nước mắm chay
-3 tép tỏi (bằm nhuyễn)
-2 cái cũ hành hương (bằm nhuyễn)
-1 café tiêu
-2 thìa canh dầu ăn
-2 xấp lá chuối (rửa sạch lau khô)

Ham chay

2. Sơ chế nhân bánh

- Vo sạch nếp, cho 2 thìa café muối ngâm 24h, xả nước lạnh, để lên rổ cho ráo nước, trộn đều với 1 thìa café muối.
- Đậu xanh vo sạch, ngâm qua đêm rồi xả sạch với nước, cho 1 thìa café muối vào đậu để 30 phút, rồi đem xả nước cho hết bọt, hấp đậu chín, tán nhuyễn lúc đậu còn nóng, cho 3 café bột nêm, 2 café đường, 2 thìa canh dầu ăn trộn cho đều.
- Ham chay sau khi được sả đá, cắt khoanh bản vừa đem chiên trong chảo nhiều dầu. Khi các cạnh vàng vớt ra cho vào dĩa có lót napkins hầu giúp thấm bớt dầu. Khi ham chay nguôi cắt sợi.
  Ham chay dày 2cm ướp với hành củ, tỏi, tiêu, 1 thìa café bột nêm, 1 thìa café đường và nước mắm chay để qua đêm.
  Sau đó bắt chảo nóng chiên ham sơ qua cho thơm, đừng chiên vàng.

3. Gói và luộc bánh

Sử dụng khuôn 5 x 5 x  2,5 inch (khoảng 12,5 x1 2,5 x 6,5 cm), loại khuôn đóng xôi.
- Cắt lá chuối vừa khuôn, xếp góc lót vào khuôn.
  Cho vào lần lượt 1/2 chén nếp - 1/2 chén đậu - 1 miếng ham chay - 1/2 chén đậu - sau cùng 1/2 chén nếp ( nếu muốn ăn đậu nhiều thì cho 3/4 chén đậu ).
  Dùng dây nylon cột lại ,thêm một lớp giấy foil ở ngoài .
- Nấu nước sôi, cho bánh vào nấu, nhớ châm nước sôi vô bánh cách khoảng 2 h, nấu 10 h là bánh chín. Vớt bánh ra, thả vào nước lạnh rửa sạch.Sắp lên tấm thớt rồi dằn bằng thau nước nặng khoảng 6h là được.
  Công thức này gói được 9 cái bánh chưng chay, một cái nặng 1kg.
Chúc các bạn thành công!

1. Ingredients

-9 cups glutinous rice (also called sticky rice or sweet rice)
-3 packages peeled split mung bean (300 grams or 10.5 ounces each)
-1 roll vegan ham 
-4 teaspoons mushroom seasoning powder 
-4 teaspoons salt
-3 teaspoons granulated sugar
-2 teaspoons vegan fish sauce (or light soy sauce)
-3 cloves garlic (finely chopped)
-2 shallots (finely chopped)
-1 teaspoon ground black pepper
-2  Tablespoon vegetable oil 
-2 packages banana leaves, about 4-5 large leaves each (washed & dried)

2. Fillings

- Add 2 teaspoons salt to water, soak glutinous rice in it for 24 hours. Rinse with cold water, drain in a colander. Mix in 1 teaspoon salt. 
- Wash mung beans, soak overnight, rinse with cold water. Mix in 1 teaspoon salt, set aside for 30 minutes. Rinse well until water is clear (i.e., free of froth). 
  Steam mung bean until tender. Mash while still hot. Add 3 teaspoons seasoning, 2 teaspoons sugar, 2 Tablespoons vegetable oil. Mix well. 
- Cut vegan ham into 3/4-inch (2-cm) cubes. Marinate overnight in refrigerate with shallot, garlic, ground pepper, 1 teaspoon seasoning powder, 1 teaspoon sugar, and vegan fish sauce (or light soy sauce). 
  The next day, in a skillet, lightly fry the vegan ham in medium heat (do not overcook so that the vegan ham can remain moist).

3. Cooking the rice cake

 Use a 5 x 5 x  2.5 inch (about 12.5 x1 2.5 x 6.5 cm) baking pan or mold.
- Cut banana leaf and line it on baking pan. 
- Add in order: 1/2 cup glutinous rice, 1/2 cup mung bean (or 3/4 cup if preferred), 1 chunk vegan ham (more if preferred), 1/2 cup mung bean, and 1/2 cup glutinous rice. 
- Fold banana leaf over the mixture, use a nylon string to tie the rice cake. Wrap once with aluminum foil. 
- Boil water in a large pot. When water is boiling, add the rice cake. Remember to add more hot water every other 2 hours. The rice cake should be done in about 10 hours. 
- Remove the rice cake from boiling water. Let it sit in cold water for a few minutes. 
- Place the rice cake on a cutting board, then put some weight on top with a tub of water for about 6 hours. Your rice cake is now ready!
This reciepes 9 rice cakes (about 2.5 pounds each).

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.