THẾ GIỚI ẨM THỰC

Rau ăn lá

Rau muống xào sốt XO

Ong Choy with XO Sauce

Rau muống là một món ăn quen thuộc vào mùa hè, nhưng luộc mãi cũng chán. Vậy hãy thử công thức rau muống xào sốt cực hấp dẫn này xem sao nhé.

1. Nguyên liệu

(cho 4 phần ăn)
- 1 mớ rau muống 
- 2 muỗng canh dầu thực vật (hoặc dầu canola)
- 3-6 lát gừng
- 5 tép tỏi, thái lát
- 3 muỗng canh sốt XO (cách làm sốt XO tại đây)
- ⅛ muỗng cafe đường
- ½ muỗng cafe muối

2. Cách làm

- Sơ chế rau muống: Rau muống nhặt bỏ lá úa, sâu, già và ngắt bỏ phần gốc già bên dưới, lấy phần ngọn và lá non. Sau đó đem rau đi rửa sạch 3 lần với nước sạch, cho ra rổ và để ráo nước. Có thể vẩy cho nhanh.
- Đun nóng chảo trên lửa lớn, và thêm dầu và gừng lát vào đảo trong khoảng 10 giây để cho gừng thấm dầu, sau đó thêm tỏi và sốt XO.
- Khuấy nhanh tay cho đến khi có khói bốc lên thì cho rau muống vào xào chung. Ngay lập tức đảo rau nhanh tay và đảo trộn đều với sốt.
Nếu rau bị dồn cuộn lại, chỉ cần dùng muỗng dàn rau ra để rau được mỏng hơn và ngấm đều sốt và dầu. Nêm đường và muối vào rau.
- Sau khi xào được khoảng 1 phút, rau đã thấm đều dầu và sốt thì dồn rau vào giữa chảo, vẫn để lửa lớn.
Cách làm này giúp để làm cho xung quanh chảo được nóng lên, giúp món ăn được ngon hơn. Đây là cách làm phổ biến ở các nhà hàng Trung Hoa.
- Sau khoảng 30 giây đun rau xào trên lửa lớn sẽ có một chút nước đọng ở đáy chảo - điều này giúp rau không bị cháy và tạo ra hơi nước để giúp rau chín đều. Tiếp theo, sử dụng muỗng để dàn mỏng rau ra và xoay tròn xung quanh chảo trong 15-30 giây nữa. Rau chín mềm và đậm đà là được.
- Cho rau ra đĩa và dùng ngay, có thể rưới thêm một chút sốt XO lên trên để tăng thêm hương vị và trang trí.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

(Serves: 4)
- 1 bunch fresh Ong Choy (water spinach)
- 2 tablespoons canola or vegetable oil
- 3-6 thin slices of ginger
- 5 cloves garlic, sliced
- 3 tablespoons XO sauce
- ⅛ teaspoon sugar
- ½ teaspoon salt

2. Instructions

- Prepare the Ong Choy by first cutting off the larger, tough bottoms of the stems. You want to leave the more tender parts of the stems, because part of the experience of eating water spinach is the hollow stems, which complement the tender leaves, giving a nice overall crunchy texture.
We like to wash our veggies thoroughly (3 times), and after the last rinse, we give everything a good shake in a large colander to drain the excess water.
- Heat your wok over high heat, and add the oil and ginger. Stir for about 10 seconds to let the ginger infuse the oil, and then add the garlic and the XO sauce.
- Give the mixture a quick stir--your wok should be close to smoking now, and add the Ong Choy, immediately moving the vegetables around with your spatula. The vegetables should cool the wok a bit, but it is important to stir the vegetables right away, and use a folding motion with your spatula to mix the oil and sauce evenly in with the vegetables.
- If the vegetables get too tightly tangled into a ball, just use your wok spatula to spread the vegetables out in an even layer so each piece gets its fair share of oil and sauce. Season with sugar and salt.
- After about a minute of stir frying, your vegetables should be coated evenly with the oil and sauce. Next, move the vegetables into a mound in the middle of the wok, keeping the heat on high. This technique is to allow the sides of the wok to super heat, so you can get that elusive “wok hay” signature flavor you taste at your favorite Chinese restaurants.
- After about 30 seconds of high heat, there should be some liquid building up at the bottom of the wok--this actually protects your vegetables from burning and produces some steam to help the vegetables cook nicely. Next, use your wok spatula to spread your vegetable mound in a circular motion around the wok to get that searing “wok hay” effect for another 15-30 seconds. An essential technique is to turn your wok spatula upside down when spreading the water spinach around the side of the wok to get that sear.
- Plate and serve immediately. If you’re feeling generous, add a bit more XO sauce on top for extra flavor and garnish.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.