THẾ GIỚI ẨM THỰC

Sườn bò hấp tiêu đen

Dim Sum Steamed Beef Short Ribs with Black Pepper

Sườn bò hấp tiêu đen là một món ăn phổ biến và đơn giản trong các món điểm tâm  của Trung Quốc. Hãy thử làm nó nhé!

1. Nguyên liệu

(cho 4 người ăn)
- 450g sườn bụng bò (hoặc sườn lợn), chặt miếng dày ¼ inch
- Phần nước xốt:
  • ½ muỗng cà phê muối
  • ¼ muỗng cà phê baking soda
  • ¼ muỗng cà phê đường
  • 1 muỗng canh rượu Thiệu Hưng
  • 1 muỗng cà phê nước tương loại nhạt (light soy sauce)
  • ¼ muỗng cà phê nước tương đậm đặc (dark soy sauce)
  • 1 muỗng cà phê dầu hào
  • ½ muỗng cà phê dầu mè
  • ½ tép tỏi, mài nhỏ nhuyễn
  • 1 củ hành tây tím, thái mỏng
- Phần nguyên liệu trộn thêm trước khi hấp:
  • 1 muỗng cà phê dầu ăn
  • 2 muỗng cà phê bột bắp
  • ½ muỗng cà phê hạt tiêu đen xay rối

2. Cách làm

- Rửa sạch sườn, cắt bỏ diềm xơ, chặt thành miếng vừa ăn.
- Cho các thành phần nước xốt vào một cái bát tô rồi trộn đều. Thêm sườn và hành tây vào trộn đều sau đó bạn dùng màng bọc thực phẩm bọc tô sườn lại và để tủ lạnh qua đêm cho ngấm gia vị.
- Hôm sau, lấy sườn ra khỏi tủ lạnh, để cho sườn bớt lạnh đến ở nhiệt độ phòng. Thêm dầu ăn, bột bắp và hạt tiêu vào trộn đều. Cho sườn vào bát/ đĩa lớn và rắc thêm chút tiêu lên trên.
- Đun sôi nước trong nồi hấp trên lửa lớn, đặt bát sườn vào nồi. Khi nước trong nồi sôi thì cho sườn vào hấp trong khoảng 10-15 phút là được.
- Lấy sườn ra, rắc hành lá lên trên và dùng nóng.
Món sườn hấp này bạn có thể chuẩn bị từ tối hôm trước và hôm sau chỉ việc mang ra hấp thôi.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
These steamed beef short ribs with black pepper are our version of the classic Chinese dim sum dish. Learn how to make them and then check out our other dim sum recipes!

1. Ingredients

(Serves: 4 servings)
- 1 pound of beef short ribs, cut across the bone about ¼ inch thick
- For the marinade:
  • ½ teaspoon salt
  • ¼ teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon sugar
  • 1 tablespoon Shaoxing wine
  • 1 teaspoon light soy sauce
  • ¼ teaspoon dark soy sauce
  • 1 teaspoon oyster sauce
  • ½ teaspoon sesame oil
  • ½ clove garlic, grated or smashed to a pulp
  • 1 small red onion, thinly sliced
- To add before steaming the short ribs:
  • 1 teaspoon oil
  • 2 teaspoons cornstarch
  • ½ teaspoon coarsely ground/cracked fresh black pepper

2. Instructions

- Rinse the beef short ribs and trim off any visible fibrous membranes, as these will make your ribs tough.
- Mix all of the marinade ingredients in a large bowl. Add the short ribs and onions, making sure that the short ribs are evenly coated. Cover and refrigerate overnight.
- The next day, take the ribs out of the refrigerator, and let them come to room temperature. Add the oil, cornstarch, and freshly ground black pepper. Mix well.
- Set up your wok or steamer pot over high heat. Place your bamboo steamers in your wok if that's what you're using. Heat until the water is bubbling. If you're using a steamer pot, heat the water to a gentle boil.
- While you're waiting for the water, arrange the ribs on small heat-proof plates if you’re going to serve them dim sum style, or a large plate if you're going to serve them family style. Top off with some additional fresh ground pepper to taste.
- When the steamers are sufficiently preheated, turn off the heat, and carefully add the plate(s) to the steamer. Turn the heat back on, cover the ribs, and steam for 10 minutes.
- Remove from the heat and serve immediately!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.