THẾ GIỚI ẨM THỰC

Canh

Canh xương heo hầm thuốc bắc Quảng Đông

Cantonese Herb Pork Bone Soup
Ching Po Leung - Qing Bu Liang - 清补凉猪骨汤

Với công thức đơn giản cùng các vị thuốc bắc cực kỳ tốt cho sức khỏe, món canh thịt heo này xứng đáng là món ngon bổ dưỡng để bạn bồi bổ cho gia đình mình sau một tuần làm việc vất vả đấy.

1. Nguyên liệu

(cho 6-8 phần ăn)
- 700g xương heo (chọn loại xương có nhiều thịt: xương sườn)
- 4 lát gừng tươi
- 45g củ mài sấy khô
- 60g hạt bo bo
- 25g hạt sen khô
- 20g lúa mạch
- 10g kỷ tử khô
- 15g ngọc trúc khô
- 10g nhãn sấy khô
- 2 quả chà là khô
- 1 miếng mực khô (hoặc cồi sò điệp khô)
- 2.8 lít nước lạnh
- Muối, vừa đủ

2. Cách làm

- Ngâm xương heo trong nước lạnh 1 giờ. Sau đó vớt ra, rửa sạch, để ráo.
Thao tác này giúp thịt được mềm hơn và các chất bẩn sẽ được loại bỏ.
- Cho xương vào nồi chần sơ, sau đó vớt thịt ra xả qua nước lạnh.
- Cho xương trở lại nồi cùng với 2.8 lít nước lạnh và tất cả các nguyên liệu còn lại (trừ muối). Đun sôi nước trong nồi, sau đó hạ lửa đun liu riu trong 3-4 giờ nữa. Trong quá trình đun luôn chú ý hớt bỏ bọt để nước dùng được trong.
- Khi thịt được nấu gần đạt, thì hớt váng mỡ trên mặt và nêm muối sao cho vừa ăn là hoàn thành.
- Múc canh ra bát và dùng nóng. Thêm một bát nước tương để chấm thịt heo nhé!
Chúc các bạn thành công! 
(Nguồn The Woks Of Life)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

(Serves: 6 to 8 servings)
- 1½ pounds pork bones (try to find bones with more meat on them)
- 4 slices fresh ginger, cut ⅛-inch thick
- 45 grams dried Chinese yam (huai shan, 淮山 or shan yao, 山药)
- 60 grams Chinese pearl barley (da mai, 大麦 or yi mi, 薏米 or yi ren, 薏仁)
- 25 grams dried lotus seeds (lian zi, 莲子)
- 20 grams fox nut barley (qian shi, 芡实)
- 10 grams dried goji berries (gou ji, 枸杞)
- 15 grams polygonatum odoratum (not sure if there’s a better English translation for this!) (yu zhu, 玉竹)
- 10 grams dried longan (gui yuan rou, 桂圆肉)
- 2 dried honey dates (mi zao, 蜜枣)
- 1 large piece of dried seafood, such as dried squid, dried abalone, and/or dried scallop (optional)
- 3 quarts cold water
- Salt, to taste

2. Instructions

- Soak the pork bones in cold water for an hour. Rinse thoroughly and drain. The soaking process helps to get rid of any impurities or blood, to keep the soup clear.
- In a large stock pot, add the pork bones, and fill with enough cold water to fully submerge the pork bones. Turn up the heat and bring to a boil. Next, turn off the heat, dump everything into a colander, and rinse the pork bones clean. Wash the soup pot as well. This process will help to get rid of any remaining impurities in the pork bones to ensure a clear soup.
- Now put the pork bones back in the pot, and add the ginger, all of the dried ingredients, and three quarts of cold water. Bring everything to a boil, and then immediately turn the heat down to simmer. Let the soup simmer for 3 to 4 hours.
- Before serving, skim off any fat from the surface of the soup. Salt to taste, and serve hot, along with some soy sauce on the table for dipping your pork into.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.