THẾ GIỚI ẨM THỰC

Đùi gà

Gà nướng sả

Roasted Lemongrass Chicken Thighs

Má đùi gà nướng sả trong chảo gang - với 10 nguyên liệu ăn kèm cơm nóng thì ngon tuyệt.

1. Nguyên liệu

(cho 6-8 người)
- 8 xương đùi gà, xương trên da
- 5 muỗng canh dầu canola hoặc dầu thực vật (chia)
- Nguyên liệu ướp gà:

  • 3 muỗng canh nước mắm
  • 2 muỗng canh dầu hào
  • 1 muỗng cà phê bột ớt đỏ dạng mảnh
  • 1 muỗng canh đường
  • 2 củ sả, thái lát
  • 2 củ hành, bóc vỏ
  • 3 tép tỏi, bóc vỏ
  • 1 quả chanh, bào vỏ
  • 3 muỗng canh dầu ăn

2. Cách làm

- Cho các nguyên liệu phần ướp gà vào máy xay thực phẩm xay cho nhuyễn mịn, thành dạng paste.
- Sau đó đem ướp gà với hỗn hợp gia vị vừa xay. Bọc kín lại và ướp 1-4 giờ trong tủ lạnh.
- Bật nóng lò nướng lên 350 ° F.
- Bắc chảo lên bếp (dùng loại chảo gang dùng cho lò nướng, đường kính 12 inch), đun nóng với 2 muỗng canh dầu ăn trên lửa vừa. Lấy gà ra khỏi hỗn hợp gia vị ướp và cho vào chảo, nhớ đặt phần thịt có da xuống chiên trước.
 Chiên gà khoảng 4 phút. Lật gà, đổ phần nước ướp gà vào chảo và cho gà vào lò nướng.
- Nướng gà 25-30 phút cho đến khi thịt gà được chín kỹ.
- Phết phần dầu và nước ướp gà dưới chảo lên mặt trên của gà.
 Bày gà ra đĩa, thêm chanh tươi và lá húng quế Thái, nếu thích.

Bạn có thể ăn cùng cơm nóng hay thái thành miếng mỏng ăn kèm với bún trộn hay salad đều rất ngon.

Kẹp bánh mì thì còn gì bằng.
Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Roasted lemongrass chicken thighs-a one-pan, 10-ingredient wonder that goes great with steamed rice. Make this lemongrass chicken your go-to chicken recipe!

1. Ingredients

(Serves: 6-8 servings)
- 8 bone-in, skin-on chicken thighs
- 2 tablespoons canola oil or vegetable oil
- For the marinade:

  • 3 tablespoons fish sauce
  • 2 tablespoons oyster sauce
  • 1 teaspoon crushed red pepper flakes
  • 1 tablespoon sugar, divided
  • 2 fresh lemongrass stalks, cut into pieces
  • 2 shallots, peeled
  • 3 garlic cloves
  • 1 lime, zested
  • 3 tablespoons canola oil or vegetable oil

2. Instructions

- In the bowl of a food processor, add 3 tablespoons oil, the fish sauce, oyster sauce, pepper flakes, sugar, shallots, garlic, lemongrass, and lime zest. Process until smooth. Add to a bowl, along with the chicken, and toss to coat the chicken in the marinade. Cover, transfer to the fridge, and marinate for 1-4 hours.
- Preheat your oven to 350°F.
- Heat the remaining 2 tablespoons oil in a 12-inch ovenproof skillet over medium-high heat. Reserving the marinade, add chicken to the skillet skin side down.
- Cook for 4 minutes. Turn the chicken, add the reserved marinade to the skillet, and transfer to the oven. Roast for 25 to 30 minutes, until the chicken is cooked through.
- Brush the oil and marinade in the bottom of the pan on top of the chicken. Serve with lime wedges and chopped Thai basil, if desired.
This dish goes great with summer rolls, a crunchy salad (noodle salad), or just some steamed rice and veggies.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.