THẾ GIỚI ẨM THỰC

Thịt gà xào giá kiểu Hoa

Giá đỗ mọng mập giòn ngọt được xào cùng thịt gà và nấm hương thơm lừng, món ăn này vừa đơn giản lại nhanh gọn cho ngày đi làm về muộn.

1. Nguyên liệu

- 225g thịt đùi gà hoặc thịt ức gà, thái sợi nhỏ dài
- Nguyên liệu ướp gà:
  • 1 muỗng canh nước
  • 1 muỗng cafe dầu thực vật
  • 1/2 muỗng cafe nước tương
  • 1 muỗng cafe bột bắp
- 450g giá đỗ
- 4 cây hành lá xắt khúc 5cm, để riêng phần lá và dọc hành
- 2 tép tỏi băm
- 5 cây nấm hương/nấm đông cô tươi, thái mỏng
- 3 muỗng canh dầu thực vật
- Gia vị nêm:
  • 2 muỗng cafe rượu nấu (rượu Thiệu Hưng - Shaoxing wine)
  • 2 muỗng cafe dầu hào
  • 3/4 muỗng cafe muối
  • 1/4 muỗng cafe dầu mè
  • Ít hạt tiêu trắng
  • 1/4 muỗng cafe mì chính (tùy chọn)
- 1 muỗng cafe bột bắp hòa tan với 2 muỗng cafe nước

2. Cách làm

- Đổ nước vào thịt gà, bóp đều để thịt gà ngấm hết nước. Thêm dầu, nước tương, bột bắp vào trộn đều, ướp trong 20 phút.
- Giá đỗ rửa sạch với nước lạnh. Vớt ra để thật ráo nước. Nhặt bỏ rễ.
- Làm nóng chảo với lửa lớn tới khi có khói bốc lên, thêm vào chảo 2 muỗng canh dầu ăn, láng đều khắp bề mặt chảo. Cho thịt gà vào chảo, dàn đều thịt và để yên 20 giây cho thịt xém mặt, rồi đảo nhanh thêm 20 giây nữa. Trút gà ra bát để riêng.
- Thêm nốt 1 muỗng canh dầu còn lại vào chảo, cho nấm và dọc hành trắng vào xào trong 10 giây rồi cho tỏi vào xào thơm lên.
- Thêm giá vào đảo đều, sau đó lần lượt thêm rượu nấu, dầu hào, muối, dầu mè, hạt tiêu và mì chính.
- Cho thịt gà lại vào chảo, thêm hành lá và đảo đều. Để lửa to hết cỡ và xào thật nhanh trong 10 giây tới khi tất cả được trộn đều.
- Cho nước bột bắp vào đảo đều thêm 15 giây nữa tới khi giá đỗ dần trở nên trong suốt.
- Trút gà xào giá ra đĩa và thưởng thức ngay khi nóng.

Chúc các bạn thành công!
(NguồnThe Woks Of Life)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chicken and Bean Sprouts is a classic Chinese stir-fry dish and is a refreshing, and easy-to-make stir fry made with chicken breast and crunchy bean sprouts

1.Ingredients

- 8 ounces chicken thighs or chicken breast, cut into thin strips
- For the chicken marinade:
  • 1 tablespoon water
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • ½ teaspoon soy sauce
  • 1 teaspoon cornstarch
- 16 ounces fresh mung bean sprouts
- 4 scallions, cut in half lengthwise, and then into 2-inch pieces, white and green parts separated
- 2 cloves garlic, minced
 -5 dried or fresh Chinese black mushrooms or Shiitake mushrooms, sliced
- 3 tablespoons vegetable oil, divided
- Seasonings:
  • 2 teaspoons Shaoxing wine
  • 2 teaspoons oyster sauce
  • ¾ teaspoon salt
  • ¼ teaspoon sesame oil
  • Pinch of fresh ground white pepper
  • ¼ teaspoon MSG (in short: perhaps controversial, definitely optional, really gives that extra restaurant flavor)

- Cornstarch slurry: 1 teaspoon cornstarch dissolved in 2 teaspoons water

2. Instructions

- For the chicken, mix 1 tablespoon of water with the strips of chicken until the water has been completely absorbed by the meat. Add the oil, soy sauce, and cornstarch, and mix until well combined. Set aside for 20 minutes.
- Wash the mung bean sprouts in a large bowl of cold water, leaving the bean sprouts in the water for two to three minutes so they are rehydrated. This step not only washes the sprouts but also allows them to absorb some of that cold water to regain their freshness and crunch. Transfer them to a colander, setting them over a bowl or the sink to let the excess water drain completely. The root portion of the bean sprout can be a bit stringy and unpleasant, and some folks do pinch it off--but a word of caution that it is a lot of work, so we usually settle for a good couple of rinses in cold water.
- Prepare the other ingredients--namely the scallions, garlic, and mushrooms. Cooking this dish quickly is really important, so your bean sprouts don’t turn to mush. If you’re not great adding quick measurements of spices, oils, and sauces, it’s best if you have all of those ingredients prepped and measured in advance, in addition to the fresh ingredients.
- Heat your wok on high heat until it just starts to smoke, and spread 2 tablespoons of oil around the perimeter of the wok. Add the chicken, and use your spatula to spread the meat evenly across the wok. Sear for another 20 seconds (i.e., without mixing the chicken around), stir fry for another 20 seconds, and transfer the chicken to a bowl.
- Add another tablespoon of oil to the wok, along with the mushrooms and the white portions of the scallions. Stir fry for 10 seconds, and add the garlic. You should have the wok at the highest heat you can muster at this point!
- Next, add the mung bean sprouts and stir fry everything together. Spread the Shaoxing wine around the perimeter of the wok, and give everything another quick stir. Then add the oyster sauce, salt, sesame oil, white pepper, and MSG, if using.
- Add the chicken back to the wok, along with any liquid in the bowl, and the green portions of the scallions. Again, the burner should be at maximum heat at this point! A quick trick that Kaitlin learned cooking on a narrow stovetop in college is to hold the wok between two gas burners at max heat, to get as much heat as possible!
- Stir-fry for another 10 seconds until everything is well combined, making sure to spread the mixture around the sides of the wok to get that wok hei sear and flavor. There will be some liquid in the wok and when that is bubbling, stir in the cornstarch and water mixture.
- Stir fry for another 15 seconds or so, until the mung bean sprouts are just starting to turn transparent.
- Serve!

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.