THẾ GIỚI ẨM THỰC

Thịt gà băm xào húng quế kiểu Thái

Thai Basil Chicken
Gai Pad Krapow

Nếu như bạn đã quá quen với cách làm gà xào lăn hay cách chế biến gà hấp nước mắm…thì hãy thử với công thức món ngon gà xào rau quế dưới đây nhé. Đây sẽ là món ngon cuối tuần tuyệt hảo cho cả gia đình bạn đấy. Là một món ăn mặn được ăn kèm với cơm, gà xào húng quế có vị hơi cay cay, quyện với mùi lá húng quế thơm lừng, lại là vị thuốc tốt cho sức khoẻ giúp giải cảm, giảm đau đầu. Học cách làm gà xào húng quế để chăm sóc cho cả nhà trong những ngày tiết trời se lạnh bạn nhé!

1. Nguyên liệu

- 450g thịt gà băm
- 3 củ hành tím, thái lát
- 5 tép tỏi, thái lát
- 3 quả ớt hiểm, bỏ hạt, thái lát
- 1 bó rau quế
- 2 muỗng cà phê mật ong
- 2 muỗng canh nước tương
- 1 muỗng canh nước mắm
- 1/3 cup nước dùng gà (hoặc nước lọc)
- 3-4 muỗng canh dầu ăn

2. Cách làm

- Bắc một chiếc chảo lên bếp đun trên lửa lớn. Cho vào 3 muỗng canh dầu ăn, khi dầu nóng thì cho tỏi, ớt, hành vào xào 1 - 2 phút cho thơm.
- Tiếp đến, cho thịt gà bằm vào xào khoảng 2 phút, đồng thời vừa xào vừa dằm cho thịt được tán nhỏ, không bị vón cục.
- Nêm đường, nước tương và nước mắm vào xào khoảng 1 phút và cho chút nước vào xào cho thịt gà được chín.
Vì xào thịt gà trên lửa lớn nên nước sẽ bốc hơi rất nhanh.
- Cuối cùng cho rau húng quế vào xào qua cho rau hơi tái là được.
Bạn không nên xào húng quế quá chín vì như thế sẽ làm mất hương vị cũng như tác dụng của húng.
- Trút thịt gà xào ra đĩa và dùng với cơm nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This Thai basil chicken recipe takes just 3 minutes to prepare and 7 minutes to cook. Served along with steamed rice, it's restaurant food, fast.
Minute 1: You’re going to walk leisurely over to your fridge and pull out a pack of ground chicken. Then you’re going to chop up 3 chilies. They don’t have to be pretty.
Minute 2: You’re going to peel and slice 3 shallots. My trick? Cutting off both ends, sweeping my knife lengthwise across the shallot, and peeling off the outside in one fell swoop before slicing. Oh, and if you can’t find shallots, a red onion will do just fine.
Minute 3: Following the same pattern from the previous step, you’re going to slice 5 cloves of garlic. Hint: smashing them with the side of your knife makes ’em a lot easier to peel. Yay garlic!
Minute 4: You’re going to heat a wok over high heat (not medium high. HIGH.), and then add a few tablespoons of oil, along with your prepared chilies, shallots, and garlic.
Minute 5: You will allow said oil, chilis, shallots, and garlic to do their work in said wok, stirring occasionally to help them along a bit.
Minute 6: You’ll add the ground chicken and start breaking it up.
Minute 7: You will continue cooking the ground chicken until browned. How is this happening so quickly? Answer: your stove is cranked up as high as it will go.
Minute 8: You’ll throw in some sugar, soy sauce and fish sauce, and stir-fry everything together. You are a kitchen genius.
Minute 9: You’ll deglaze the pan (which is just a fancy way of saying “scrape up all the brown bits”) with broth, and toss in a bunch of Thai basil leaves.
Minute 10: You’re almost home free. Just continue stir-frying over high heat until most of the liquid is cooked off and the basil is wilted.

1. Ingredients

(Serves: 4 servings)
- 1 pound ground chicken
- 3 shallots, thinly sliced
- 5 cloves garlic, sliced
- 3 Thai bird or holland chilies, de-seeded (if desired) and thinly sliced
- 1 bunch holy or Thai basil leaves
- 2 teaspoons sugar or honey
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon fish sauce
- ⅓ cup low sodium chicken broth or water
- 3 to 4 tablespoons oil

2. Instructions

- In a wok over high heat, add the oil, chilies, shallots and garlic, and fry for 1-2 minutes.
- Add the ground chicken and stir-fry for 2 minutes, breaking up the chicken into small bits.
- Add the sugar, soy sauce, and fish sauce. Stir-fry for another minute and deglaze the pan with the broth. Because your pan is over high heat, the liquid should cook off very quickly.
- Add the basil, and stir-fry until wilted.
- Serve over rice.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.