Pan-fried Perilla Leaves with Fillings
Stuffed Perilla Jeon
Kketnip Jeon - 깻잎전
Bạn biết không, lá tía tô là một trong những loại lá gia vị thơm ngon, được sử dụng rất nhiều trong ẩm thực Hàn Quốc đấy! Một trong số đó có thể kể đến là món ngon lá tía tô cuốn nhân thịt chiên giòn. Cắn một miếng chả bọc lá tía tô chiên vàng giòn ruộm, với nhân chả beo béo, thơm cay với cơm trắng thì tuyệt biết bao.1. Nguyên liệu
- 15-20 lá tía tô Hàn Quốc (perilla leave)
- 250g thịt lợn băm (hoặc thịt bò)
- 1/4 - 1/2 quả ớt chuông (tùy chọn)
- 1/2 củ cà rốt (tùy chọn)
- 1/4 cup hành lá (hoặc hẹ) xắt nhỏ
- 2 tép tỏi băm
- 1 muỗng canh rượu gạo
- Muối, tiêu
- 1/2 cup bột mì
- 2 quả trứng gà, đánh tan
- Dầu ăn, để chiên
- Phần nước chấm:
- Phần nước chấm:
- 2 muỗng canh nước tương
- 2 muỗng canh giấm trắng
- 1/4 muỗng cafe bột ớt Hàn Quốc dạng mảnh
- 1 muỗng canh hành lá thái nhỏ
- 1 muỗng cafe hạt mè rang
2. Cách làm
- Lá tía tô rửa sạch, để ráo.
- Ớt chuông bỏ hạt, băm nhỏ. Cà rốt gọt vỏ, cắt nhỏ. Cho ớt chuông, cà rốt vào cối xay nhuyễn.
- Ớt chuông bỏ hạt, băm nhỏ. Cà rốt gọt vỏ, cắt nhỏ. Cho ớt chuông, cà rốt vào cối xay nhuyễn.
- Trải lá tía tô ra, nhúng mặt trong vào 1 lớp bột mỏng.
- Sau đó thêm 1 muỗng nhân thịt heo vào trung tâm rồi gấp nếp lá lại, ấn cạnh lá cố định.
- Lăn lá tía tô cuốn nhân qua một bột.
Sau đó lăn qua trứng gà đánh tan.
Làm lần lượt đến hết.
- Cho 1 muỗng canh dầu ăn vào chảo gang đun nóng trên lửa vừa. Đặt lá tía tô đã bọc nhân vào chiên chín vàng 2 mặt, sau khoảng 3 phút, trở mặt chiên thêm 3 phút nữa là được. Thêm dầu nếu cần.
Hãy chắc chắn rằng phần nhân bên trong đã chín hoàn toàn.
- Gắp lá tía tô cuốn thịt chiên giòn ra thấm ráo dầu.
- Chờ cho nguội bớt thì dùng ngay khi còn ấm.
- Pha nước chấm: Cho tất cả các thành phần vào khuấy đều, sau đó cho ít hành lá rắc lên. Khi ăn, chấm tía tô chiên với nước chấm này.
Chúc các bạn thành công!
- 15-20 Perilla leaves, rinsed
- 1/2 lb minced pork
- 1/4-1/2 red bell pepper, diced
- 1/2 carrot, diced
- 1/4 cup finely minced Asian chives or green onion
- 2 garlic cloves, finely minced
- 1 tablespoon rice wine
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup flour
- 2 eggs, well beaten
- grapeseed oil for frying
- For the dipping sauce:
- In a bowl, combine pork, minced vegetables, Asian chives (or green onion), garlic, rice wine, and season with salt and pepper. Mix well and set aside.
- Coat the front side of Perilla leaf (the leaf should be just rinsed and slightly wet) with flour lightly. Place 1/2-1 tablespoon of pork filling in the center, fold the leaf to cover the filling and press the edge of the leaf to seal. It is okay if the leaf doesn’t seal completely. Coat the dumplings with the flour and then the egg.
- Heat 1 tablespoon of oil in a skillet over medium heat. Place the dumpling and fry until golden, about 3 minutes. Flip over and continue to fry another 3 minutes adding more oil if necessary. Make sure the filling inside is completely cooked. (you can tell by its firmness).
- Serve hot or at room temperature.
- Make the dipping sauce by combining all the dipping sauce ingredients and mixing well. You can garnish with a few bits of chopped green onion.
Serve together. To eat, dip a pan-fried perilla leaf into the sauce and eat.
3. Video hướng dẫn
(Nguồn Beyone Kimchee)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Ingredients
(Serves: 15-20 dumplings)- 15-20 Perilla leaves, rinsed
- 1/2 lb minced pork
- 1/4-1/2 red bell pepper, diced
- 1/2 carrot, diced
- 1/4 cup finely minced Asian chives or green onion
- 2 garlic cloves, finely minced
- 1 tablespoon rice wine
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup flour
- 2 eggs, well beaten
- grapeseed oil for frying
- For the dipping sauce:
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon white vinegar
- ¼ teaspoon hot pepper flakes
- 1 tablespoon chopped green onion
- 1 teaspoon sesame seeds
2. Instructions
- In a mini food processor, process the bell pepper and the carrot to mince finely.- In a bowl, combine pork, minced vegetables, Asian chives (or green onion), garlic, rice wine, and season with salt and pepper. Mix well and set aside.
- Coat the front side of Perilla leaf (the leaf should be just rinsed and slightly wet) with flour lightly. Place 1/2-1 tablespoon of pork filling in the center, fold the leaf to cover the filling and press the edge of the leaf to seal. It is okay if the leaf doesn’t seal completely. Coat the dumplings with the flour and then the egg.
- Heat 1 tablespoon of oil in a skillet over medium heat. Place the dumpling and fry until golden, about 3 minutes. Flip over and continue to fry another 3 minutes adding more oil if necessary. Make sure the filling inside is completely cooked. (you can tell by its firmness).
- Serve hot or at room temperature.
- Make the dipping sauce by combining all the dipping sauce ingredients and mixing well. You can garnish with a few bits of chopped green onion.
Serve together. To eat, dip a pan-fried perilla leaf into the sauce and eat.
0 nhận xét:
Đăng nhận xét