THẾ GIỚI ẨM THỰC

Chân giò

Chân giò hầm đậu nành

Braised Pork Trotters with Soybeans


1. Nguyên liệu

(cho 6 phần ăn)
- 4 ounce (114g) đậu nành khô, ngâm nước qua đêm
- 2½ pound (1.1kg) móng giò
- 2 muỗng canh dầu
- 4 lát gừng
- 4 cây hành lá, thái nhỏ, để riêng phần trắng và xanh
- 3 hoa hồi
- 1 thanh quế nhỏ
- 2 lá nguyệt quế (bay leave)
- 2 quả ớt khô cay (tùy chọn)
- 1 miếng vỏ quýt khô
- 20 g đường phèn
- 2 muỗng canh nước tương loại đậm đặc (dark soy sauce)
- 3 muỗng canh nước tương loại nhạt (light soy sauce)
- 2 muỗng canh rượu nấu Thiệu Hưng (Shaoxing wine)
- 4 cup nước
- Muối, vừa đủ

2. Cách làm

- Đậu nành ngâm nước qua đêm. Sau đó vớt ra để ráo.
- Móng giò chặt miếng lớn. Rửa sạch và để ráo nước. Cho móng giò vào nồi ngập nước hoàn toàn. Đun sôi nước rồi chần trong vài phút. Tắt bếp, vớt móng giò ra xả sach dưới vòi nước. Để thật ráo nước.
- Đun nóng dầu trong nồi trên lửa vừa (medium low high). Cho gừng, phần hành trắng, hoa hồi, quế, lá nguyệt quế, ớt khô và vỏ quýt khô vào đảo thơm.
- Đảo vài phút cho các nguyên liệu ngấm dầu và có mùi thơm, cẩn thận để không bị cháy. Tiếp đó, cẩn thận cho thịt móng giò vào xào săn và hơi xém cạnh cả hai mặt.
- Thêm đậu nành, cùng với đường phèn, nước tương đậm đặc, nước tương nhạt, rượu Thiệu Hưng và nước vào đảo đều cho tất cả được thấm đều gia vị. Đậy nắp nồi lại và om thịt trong 70-80 phút với lửa nhỏ (low heat) cho đến khi thịt chín mềm nhừ.
- Trong khi om, thỉnh thoảng mở nắp đảo đều để thịt không bị dính đáy nồi. Đến khi thịt đã mềm như ý thì thêm muối cho vừa ăn. Không om quá lâu, khiến thịt rời khỏi xương - đó không phải là yêu cầu của món ăn này.
- Nếu vẫn còn quá nhiều nước sau khi thịt đã mềm thì chỉ cần vặn to lửa lên và đun cho nước cạn bớt. Nước sánh sệt là được, cũng không nên quá khô.
- Lấy thịt ra, rắc chút hành lá và thưởng thức ngay với cơm nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Theo The Woks Of Life)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ingredients

(Serving: 6)
- 4 ounces dried soybeans, soaked overnight
- 2½ pounds of pork trotters
- 2 tablespoons oil
- 4 slices ginger
- 4 scallions, chopped, with the white and green parts separated
- 3 star anise
- 1 Chinese cinnamon stick
- 2 bay leaves
- 2 dried hot chili peppers (optional)
- 1 medium sized piece of dried tangerine peel
- 20 grams rock sugar
- 2 tablespoons dark soy sauce
- 3 tablespoons light soy sauce
- 2 tablespoons Shaoxing wine
 4 cups water
- Salt, to taste

2. Instructions

- Braised Pork Trotters with Soybeans, by thewoksoflife.comAfter your soybeans have been soaked overnight, prepare your pork trotters. Have your butcher cut them into large chunks. Rinse them thoroughly, and place them in a pot filled with enough water to completely submerge them. Bring the water to a boil, letting it boil for a couple of minutes. Turn off the heat, drain and rinse the pork trotters clean. Pat them dry, and set aside.
- Heat the oil in a wok or large Dutch oven over medium low heat. Add the ginger, the white parts of the scallion, the star anise, cinnamon, bay leaves, dried hot chili peppers and dried tangerine peel..
- Braised Pork Trotters with Soybeans, by thewoksoflife.comLet everything infuse for a few minutes, taking care not to let the aromatics burn. Now, carefully add the pork trotters, and brown them on both sides.
- Braised Pork Trotters with Soybeans, by thewoksoflife.comTime to drain the soybeans. Add the soybeans, along with the rock sugar, dark soy sauce, light soy sauce, Shaoxing wine, and water. Stir thoroughly, and cover. Let the pork trotters braise for 70-80 minutes on low heat until tender.
- Braised Pork Trotters with Soybeans, by thewoksoflife.comBe sure to stir periodically to prevent sticking. Towards the end of the cooking time, add salt to taste. Don’t prolong the cooking too much. In this case, “falling off the bone” is not what we want.
- If there is still too much liquid at the end of your cooking time, just turn up the heat and cook off the liquid to the right consistency. You’ll want some thickened sauce at the end. Garnish with the green parts of the scallion, and serve.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.