THẾ GIỚI ẨM THỰC

Cá nướng Trung Hoa

Chinese Style Oven Baked Fish

Thịt cá dai ngọt không bị khô vì đã được bọc 1 lớp giấy nến, cách chế biến lại cực kỳ đơn giản rất phù hợp để bạn chế biến thường xuyên cho gia đình mình đấy!

1. Nguyên liệu

- 1 miếng phi lê cá khoảng 300g
- 1 thìa cafe dầu mè
- Muối, hạt tiêu: vừa đủ 
- 1 mẩu gừng dài 2cm
- Phần sốt:
  • 1 thìa canh nước
  • 1 thìa canh nước tương
  • 1 thìa cafe rượu nấu Trung Quốc (Shaoxing wine) 
  • 1 thìa cafe dầu mè
  • 1/2 thìa cafe đường
  • 1 chút hạt tiêu trắng
- Phần trang trí lên mặt cá:
  • 1 cọng hành lá thái sợi
  • 1 nhúm rau mùi thái nhỏ
  • Ớt đỏ thái lát/ hoặc thái sợi

2. Cách làm

- Bật lò nướng trước ở 200 độ C cho nóng.
- Cá sau khi rửa sạch đặt lên miếng giấy nến rồi rắc hạt tiêu, muối và dầu mè lên khắp mình cá. Xoa nhẹ nhàng để gia vị thấm vào cá.
- Sau đó rắc gừng thái sợi lên trên mặt.
- Cuộn giấy nến lại bọc kín miếng cá. Sau đó đặt vào khay nướng. Sau đó đem nướng cá trong khoảng 10 phút.
- Cho tất cả nguyên liệu của phần sốt vào tô, khuấy đều.
- Khi cá đã nướng chín lấy ra, rưới phần sốt lên khắp mình cá.
- Cho cá nướng ra đĩa, thêm hành lá, rau mùi và ớt lên trên mặt là có thể thưởng thức được rồi. Dùng nóng.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn Wokandskillet)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Ingredients
- 1 fish fillet white fish - cod, halibut, etc
- 1 teaspoon sesame oil
- salt and pepper to taste
- 1/2 inch ginger sliced or julienned
- Sauce:
  • 1 tablespoon water
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 teaspoon Shaoxing wine
  • 1 teaspoon sesame oil
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 1 dash white pepper
- Garnish:
  • 1 stalk scallion cut into thin slices
  • 1/4 cup cilantro leaves
  • red chili sliced or julienned
2. Instructions
- Preheat the oven to 400 degrees F.
- Place the fish fillet on a piece of parchment paper horizontally. Drizzle 1 teaspoon of sesame oil over the fish, then season with salt and pepper.
- Place sliced or julienned ginger over the fish.
- Fold the parchment paper up over the bottom part of the fish, then fold it down to cover the top half of the fish. Roll and fold the left and right sides of the parchment paper down towards the fish, then tuck the parchment paper under each side of the fish.
- Place the wrapped fish on a baking sheet, then place the baking sheet in the oven.
- Take the fish out of the oven after 10 minutes, then test the doneness of the fish by flaking it with a fork. If it flakes easily, the fish is cooked; if the fish still looks translucent and resists flaking, place it back in the oven to heat it until it’s done.
- While waiting for the fish to cook, prepare the sauce by combining water, soy sauce, Shaoxing wine, sesame oil, sugar, and a dash of white pepper.
- As soon as the fish is done, tear the parchment paper horizontally across the fish, then pour the sauce all over the fish.
- Garnish with fresh cilantro, scallions, and sliced or julienned red chili. Serve immediately.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.