THẾ GIỚI ẨM THỰC

Dưa cải chua

Mực xào dưa cải chua kiểu Quảng Đông

Squid Stir-Fry with Pickled Mustard Greens

Mực xào là món ăn tuy đơn giản, phổ biến nhưng không phải ai cũng có thể dễ dàng thành công vì cần sự tỉ mỉ ở khâu sơ chế. Mực xào cải chua với cách làm này có thành phẩm là phần mực được sơ chế bài bản nên săn giòn và giữ được độ ngọt tự nhiên, khi ăn cùng cải chua giòn sật sật, đậm đà thì hương vị lại càng thêm phần hấp dẫn!  

1. Nguyên liệu

(cho 2 phần ăn)
- 340g dưa cải muối chua
- 450g mực tươi
- 1 muỗng cafe muối, (hoặc nêm vừa ăn)
- 2 muỗng canh dầu ăn
- 3 lát gừng, đập dập
- 3 tép tỏi, đập dập
- 5 quả ớt khô (tùy chọn)
- 2 cọng hành lá, cắt khúc 2-3cm
- 1.5 muỗng canh rượu nấu ăn Trung Quốc (Shaoxing wine)
- ½ cup (120ml) nước dùng gà
- ½ muỗng cafe dầu mè
- 2 muỗng cafe đường
- 1/8 muỗng cafe bột tiêu trắng xay
- 1 muỗng canh bột bắp trộn cùng 1 muỗng canh nước

2. Cách làm

- Cải chua rửa sạch, thái nhỏ vừa ăn.
- Chuẩn bị: gừng, tỏi đập dập, hành lá cắt thành từng đoạn ngắn, nhỏ.
- Mực tươi rửa sạch, xẻ đôi, dùng dao khứa xéo phần thân mực, khứa lại một đường thứ hai vuông góc với đường vừa khứa để tạo vảy kim cương, sau đó bạn cắt miếng vừa ăn.

- Bắc nồi nước lên bếp cùng một chút muối, khi nước sôi thì cho mực vào chần trong khoảng 30 giây thì vớt ra để ráo.
- Bắc chảo lên bếp cùng 2 muỗng canh dầu ăn, khi dầu nóng đều thì cho gừng vào trong khoảng 10 giây rồi tiếp tục cho hành, tỏi, ớt khô vào phi thơm.
- Cho dưa cải (đã cắt miếng vừa ăn) vào xào ở lửa lớn trong vòng 30 giây thì cho rượu nấu ăn vào, nấu thêm 30 giây nữa thì hạ nhỏ lửa, cho nước dùng gà, dầu mè, đường, ½ muỗng cafe muối và tiêu xay vào, nấu trong 3 phút.
- Tiếp đến cho mực vào xào trong khoảng 30 giây thì thêm hỗn hợp bột bắp và nước đã khuấy tan vào trộn đều.

- Cho mực xào ra đĩa và thưởng thức.
Chúc các bạn thành công!
(Nguồn The Woks Of Life)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Ingredients
- 12 ounces pickled mustard greens, cut in ½-inch by 2-inch strips
- 1 pound cleaned fresh squid (tentacles optional), scored
- 1 teaspoon salt, or to taste
- 2 tablespoons vegetable oil
- 3 slices ginger, ⅛-inch thick and smashed with the side of your knife
- 3 cloves of garlic, peeled and smashed
- 5 whole dried red chili peppers (optional)
- 2 scallions, cut on a bias into 1-inch pieces
- 1½ tablespoons Shaoxing wine
- ½ cup chicken stock
- ½ teaspoon sesame oil
- 2 teaspoons sugar
- ⅛ teaspoon fresh ground white pepper
- 1 tablespoon cornstarch, mixed with 1 tablespoon water
2. Instructions
- Boil 2 quarts of water in your wok, and add ½ teaspoon salt. Next, add the cleaned, cut squid to the water, and stir for about 30 seconds, or until it turns a white opaque color. Transfer them out of the wok, and set aside to drain.
- Heat your wok over medium heat, and add 2 tablespoons of vegetable oil. Add the smashed ginger to the wok, and let it fry in the oil for 10 seconds. Next, add the smashed garlic, and let it fry for another 10 seconds.
- Add the dried whole chili peppers (if using), the white portions of the scallion, and stir-fry for 5 seconds. Make sure not to break the peppers, or the dish will be very spicy, but toasted whole chili peppers add a nice subtle flavor to this dish.
- Add the pickled mustard greens to the wok, and stir-fry on medium high heat for 30 seconds. Add the Shaoxing wine. Continue to stir-fry for another 30 seconds, giving the mustard greens a good sear. Turn down the heat if the any of the aromatics start to burn!
Now, add the chicken stock back to the wok, and stir in the sesame oil, sugar, remaining ½ teaspoon of salt, and ground white pepper. Lower the heat, and let everything simmer for 3 minutes.
- Add the squid and stir for 30 seconds. Next, add the cornstarch and water mixture. Toss in the remaining green portions of the scallions, and simmer for another 30 seconds.
- Add more chicken stock if the mixture is too thick, and more cornstarch and water if you want the sauce thicker. You can also add more chicken stock and seasonings accordingly if you like more sauce for this dish.

About HongNgoc Foody

0 nhận xét:

Được tạo bởi Blogger.